ΚΟΣΜΟΣ

Ναγκόρνο-Καραμπάχ: Η Αρμενία ζήτησε από τη Ρωσία να εγγυηθεί την ασφάλειά της

Ναγκόρνο-Καραμπάχ: Η Αρμενία ζήτησε από τη  Ρωσία να εγγυηθεί την ασφάλειά της
AP Photo

Σε μια σημαντική εξέλιξη στον πόλεμο του Ναγκόρνο-Καραμπάx του οποίου η νέα φάση διαρκεί ήδη ένα μήνα, ο πρωθυπουργός της Αρμενίας Νικόλ Πασινιάν ζήτησε επισήμως από τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν βοήθεια για να υπάρξουν εγγυήσεις για την ασφάλεια της χώρας του.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της Αρμενίας, «ο Αρμένιος πρωθυπουργός ζήτησε από τον Ρώσο πρόεδρο να αρχίσουν επείγουσες διαβουλεύσεις με στόχο να διευκρινιστεί το είδος και η ποσότητα της βοήθειας που μπορεί να προσφέρει η Ρωσική Ομοσπονδία στην Αρμενία για να υπάρξουν εγγυήσεις για την ασφάλειά της.»

Συμφωνία στη Γενεύη

Χτες στη Γενεύη, οι υπουργοί Εξωτερικών της Αρμενίας και του Αζερμπαϊτζάν είχαν διαβουλεύσεις με την Ομάδα του Μινσκ (ΗΠΑ, Ρωσία, Γαλλία) του ΟΑΣΕ, η οποία λειτουργεί ως διαμεσολαβητής στη σύγκρουση του Ναγκόρνο-Καραμπάχ.

Οι δύο υπουργοί συμφώνησαν να μην στοχεύουν σκόπιμα άμαχο πληθυσμό, να εμπλακούν στην ανταλλαγή σορών όσων σκοτώθηκαν στο πεδίο της μάχης και να παράσχουν καταλόγους κρατουμένων πολέμου εντός μιας εβδομάδας με σκοπό ενδεχόμενη ανταλλαγή, υπογράμμισε η ανακοίνωση των απεσταλμένων Ρωσίας, Γαλλίας και ΗΠΑ.

Αρμενία και Αζερμπαϊτζάν - των οποίων οι τρεις εκεχειρίες απέτυχαν να σταματήσουν τις μάχες - θα επικοινωνούν για ζητήματα «που σχετίζονται με πιθανούς μηχανισμούς επαλήθευσης της κατάπαυσης του πυρός», ανέφερε η ανακοίνωση.

Προελαύνουν οι Αζέροι

Εντωμεταξύ οι Αζέροι προελαύνουν στο πεδίο της μάχης, πράγμα που εξηγεί γιατί η Αρμενία ζήτησε τη βοήθεια της Ρωσίας. Ο πρόεδρος του Ναγκόρνο-Καραμπάχ δήλωσε ότι οι δυνάμεις του Αζερμπαϊτζάν απέχουν μερικά χιλιόμετρα από τη στρατηγικής σημασίας πόλη Σούσα. «Ο εχθρός απέχει μερικά χιλιόμετρα από τη Σούσα, το πολύ 5 χιλιόμετρα», είπε ο Αραΐκ Χαρουτιουνιάν σε ένα βίντεο που αναρτήθηκε στο Facebook. «Ο βασικός στόχος του εχθρού είναι να εισβάλει στη Σούσα (…) και όποιος ελέγχει τη Σούσα, ελέγχει το Αρτσάχ», πρόσθεσε, χρησιμοποιώντας την αρμενική ονομασία του Ναγκόρνο-Καραμπάχ.

Η Σούσα απέχει περίπου 15 χιλιόμετρα από το Στεπανακέρτ, την πρωτεύουσα του θύλακα, και βρίσκεται πάνω στον οδικό άξονα που συνδέει το Ναγκόρνο Καραμπάχ με την Αρμενία. Είναι χτισμένη σε ύψωμα και όποιος την κατέχει μπορεί να βάλει στο στόχαστρο την πρωτεύουσα των αυτονομιστών.

«Τις επόμενες ημέρες πρέπει να αντιστρέψουμε την κατάσταση στο μέτωπο και να τιμωρήσουμε τον εχθρό προ των πυλών της Σούσα», συνέχισε ο Χαρουτιονιάν σε αυτό το βίντεο που έχει γυριστεί κοντά σε έναν ιστορικό αρμενικό ναό αυτής της πόλης. «Θα ενωθούμε και θα αγωνιστούμε μαζί», πρόσθεσε.

Αφότου ξανάρχισαν οι μάχες, στις 27 Σεπτεμβρίου, οι αζέρικες δυνάμεις έχουν ανακτήσει εδάφη που δεν είχαν υπό τον έλεγχό τους από τη δεκαετία του 1990, μετά τον πόλεμο που οδήγησε στην απόσχιση του Ναγκόρνο-Καραμπάχ, το οποίο σήμερα κατοικείται σχεδόν αποκλειστικά από Αρμένιους. Το Ναγκόρνο-Καραμπάχ έχει κηρύξει την ανεξαρτησία του, με την ονομασία Δημοκρατία του Αρτσάχ, όμως δεν αναγνωρίζεται από τη διεθνή κοινότητα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ