ΚΟΣΜΟΣ

Κορωνοϊός - Βρετανία: Lockdown και απαγόρευση κυκλοφορίας για ένα μήνα ανακοίνωσε ο Τζόνσον

Κορωνοϊός - Βρετανία: Lockdown και απαγόρευση κυκλοφορίας για ένα μήνα ανακοίνωσε ο Τζόνσον
AP Photo/Alberto Pezzali, Pool

«Κανένας υπεύθυνος πρωθυπουργός δεν μπορούσε να αγνοήσει τα δυσοίωνα στοιχεία» είπε ο Βρετανός πρωθυπουργός, Μπόρις Τζόνσον, κατά την ανακοίνωση του νέου lockdown που αναμένεται να επιβληθεί μέσα στις επόμενες ημέρες στη χώρα.  

Σύμφωνα με τους νέα μέτρα για την ανάσχεση της διασποράς του νέυ κορωνοϊού, τα μπαρ και τα εστιατόρια κλείνουν και θα μπορούν να προσφέρουν μόνο πακέτο και υπηρεσίες delivery.

Κλειστά θα παραμείνουν επίσης και τα εμπορικά καταστήματα με εξαίρεση σούπερ μάρκετ, φαρμακεία και καταστήματα με είδη πρώτης ανάγκης.

Η Βρετανία προχωράει σε απαγόρευση κυκλοφορίας των πολιτών, με εξαίρεση τις μετακινήσεις για «μια σύντομη λίστα λόγων, όπως άσκηση», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο Τζόνσον.

«Αν δεν δράσουμε, είναι πιθανό να δούμε χιλιάδες θανάτους ημερησίως», δήλωσε ο Βρετανός πρωθυπουργός.

Σε αντίθεση με το πρώτο lockdown στο Ηνωμένο Βασίλειο, τα σχολεία, τα πανεπιστήμια, τα εργοτάξια και οι μεταποιητικές επιχειρήσεις θα παραμείνουν ανοιχτά.

Όπως είπε, «κανείς δεν θέλει να επιβάλλει τέτοια είδη μέτρων, οπουδήποτε» και παραδέχεται ότι η περιφερειακή προσέγγιση δεν λειτούργησε.

«Η ελπίδα μας ήταν ότι μέσω της ισχυρής τοπικής ηγεσίας, θα μπορούσαμε να μειώσουμε τα ποσοστά μόλυνσης, αν και η νόσος αυξανόταν σε ολόκληρη την χώρα. Αλλά όπως βλέπουμε, πρέπει να είμαστε ταπεινοί απέναντι στη φύση και σε αυτή την χώρα», συνέχισε.

«Δυστυχώς, όπως και σε μεγάλο μέρος της Ευρώπης, ο ιός εξαπλώνεται ακόμη πιο γρήγορα από το χειρότερο σενάριο των επιστημονικών συμβούλων μας, των οποίων τα μοντέλα δείχνουν τώρα ότι αν δεν δράσουμε, θα μπορούσαμε να έχουμε περισσότερους θανάτους ανά ημέρα, με αρκετές χιλιάδες, μια αιχμή δυστυχώς, μεγαλύτερη από αυτήν που είδαμε τον Απρίλιο».

ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΤΕ

NEWSLETTER

ΔΗΜΟΦΙΛΗ