ΚΟΣΜΟΣ

Κορωνοϊός - Ιταλία: Σχεδόν 30.000 νέα κρούσματα - Νέα μέτρα ανακοινώνει ο Κόντε

Κορωνοϊός - Ιταλία: Σχεδόν 30.000 νέα κρούσματα - Νέα μέτρα ανακοινώνει ο Κόντε
AP Photo/Alessandra Tarantino

Το δεύτερο κύμα της πανδημίας του νέου κορωνοϊού «σαρώνει» και την Ιταλία καθώς το τελευταίο εικοσιτετράωρο καταγράφηκαν 29.907 νέα κρούσματα και 208 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους. Πραγματοποιήθηκαν 183.000 διαγνωστικά τεστ

Το Σάββατο τα περιστατικά ήταν 31.758 και οι νεκροί 297.

Στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας έχουν εισαχθεί 96 νέοι ασθενείς και στους νοσοκομειακούς θαλάμους 936. Στις πρώτες, νοσηλεύονται συνολικά 1.936 ασθενείς, και στους δεύτερους 18.902.

Αύριο, Δευτέρα αναμένεται να ανακοινωθούν από την κυβέρνηση του Τζουζέπε Κόντε νέα μέτρα για τον περιορισμό των νέων μολύνσεων από τoν κορωνοϊό.

Σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής πληροφορίες, θεωρείται πιθανή η μείωση του ωραρίου των καταστημάτων, η επέκταση της τηλεκπαίδευσης και στους μαθητές του γυμνασίου και-ενδεχομένως- ο περιορισμός της κυκλοφορίας των πολιτών άνω των 70 ετών.

Οι επαφές και ο -κάποιες στιγμές τεταμένος- διάλογος της κυβέρνησης Κόντε με τις διάφορες Περιφέρειες συνεχίζεται, ενώ όπως διαβεβαιώνουν στενοί συνεργάτες του Ιταλού πρωθυπουργού, στόχος είναι να μπορέσει να αποφευχθεί ένα δεύτερο γενικό lockdown και κατά συνέπεια οι ολέθριες επιπτώσεις του στην οικονομίας της χώρας.

Σε «ελεύθερη πτώση» η δημοτικότητα Κόντε

Ο Ιταλός πρωθυπουργός και η κυβέρνησή του βλέπουν τη δημοτικότητά τους να βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση καθώς χτυπά τη χώρα το δεύτερο κύμα της πανδημίας του κορωνοϊού, σύμφωνα με δημοσκόπηση που δημοσιεύθηκε χθες Σάββατο.

Το ποσοστό των πολιτών που εκφράζει θετική γνώμη για τον επικεφαλής της κεντροαριστερής κυβέρνησης στη Ρώμη μειώθηκε κατά 7 εκατοστιαίες μονάδες τον Οκτώβριο στο 58%, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, που διενεργήθηκε από το ινστιτούτο Ipsos για λογαριασμό της εφημερίδας Corriere della Sera.

Συνολικά η δημοτικότητα της κυβέρνησης, της οποίας ηγούνται το Κίνημα Πέντε Αστέρων και οι σοσιαλδημοκράτες, μειώθηκε από το 62 στο 55%, κατά την έρευνα αυτή σε δείγμα περίπου 1.000 ψηφοφόρων.

Κατά τη διάρκεια του πρώτου κύματος και το καλοκαίρι, ο Κόντε είχε καταφέρει να κερδίσει την εμπιστοσύνη μεγάλου μέρους των συμπατριωτών του.

Όμως την τελευταία εβδομάδα σημειώνονται διαδηλώσεις εναντίον των περιοριστικών μέτρων, που σημαδεύτηκαν από βίαια επεισόδια τα τελευταία δύο βράδια, προχθές Παρασκευή ιδίως στη Φλωρεντία και χθες Σάββατο στη Ρώμη. Κινητοποιήσεις έχουν γίνει επίσης στη Νάπολη, στο Μιλάνο και στο Τορίνο. Κατά την υπουργό Εσωτερικών Λουτσιάνα Λαμοργκέζε, τα επεισόδια προκάλεσαν «βίαιοι εξτρεμιστές που αποπειρώνται (...) να εκμεταλλευτούν την κοινωνική και κοινωνική αναταραχή». Κατά την ίδια, πρόκειται για νεαρούς με βαριά ποινικά μητρώα, χούλιγκαν και ακροδεξιούς.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ