ΚΟΣΜΟΣ

Σεισμός Σάμος: Στους 81 οι νεκροί στη Σμύρνη - 107 ανασύρθηκαν ζωντανοί από τα ερείπια

Σεισμός Σάμος: Στους 81 οι νεκροί στη Σμύρνη - 107 ανασύρθηκαν ζωντανοί από τα ερείπια
AP Photo/Ismail Gokmen

Μάχη με τον χρόνο δίνουν οι περίπου 6.400 διασώστες στη Σμύρνη, προκειμένου να απεγκλωβίσουν επιζώντες κάτω από τα χαλάσματα των κτηρίων που κατέρρευσαν μετά τον ισχυρό σεισμό που σημειώθηκε ανοιχτά της Σάμου, το μεσημέρι της Παρασκευής.

Ο μέχρι στιγμής απολογισμός των θυμάτων του σεισμού 6,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ έφθασε στους 81 νεκρούς, ενώ σε περίπου 1.000 ανέρχονται οι τραυματίες.

Οι 219 «παραμένουν στα νοσοκομεία» όπου εισήχθησαν, ενώ 743 έλαβαν εξιτήρια, σύμφωνα με την η τουρκική υπηρεσία αντιμετώπισης καταστροφών (AFAD).

Ο σεισμός κατέστρεψε ολοσχερώς ή προκάλεσε πολύ σοβαρές ζημιές σε περίπου 40 κτήρια.

Άλλα περίπου 1.000 υπέστησαν λιγότερο εκτεταμένες ζημιές, σύμφωνα με τον Τούρκο υπουργό Περιβάλλοντος, Μουράτ Κουρούμ.

Από τα συντρίμμια έχουν ανασυρθεί ζωντανοί 107 άνθρωποι.

Για δύο κατεστραμμένες πολυκατοικίες στη Σμύρνη όπου πραγματοποιούνται πολλές από τις επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης, υπήρχαν αναφορές για «φθορές» το 2012 και το 2018, σύμφωνα με τον δημοτικό οργανισμό που είναι υπεύθυνος για πιστοποιητικά ασφαλείας.

Τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, συμπεριλαμβανομένης της εφημερίδας Hurriyet, ανέφεραν ότι ένα από τα κτήρια, το οποίο χτίστηκε το 1993, είχε επισημανθεί ως επικίνδυνο λόγω της χαμηλής ποιότητας του σκυροδέματος και της έλλειψης ενισχύσεων, ωστόσο συνέχισε να κατοικείται.

Η κατάσταση στη Σμύρνη ξυπνάει μνήμες από τον σεισμό του Μαρμαρά στις 17 Αυγούστου 1999, μεγέθους 7,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ με επίκεντρο την πόλη Ιζμίτ, πρωτεύουσα της επαρχίας του Κοτζάελι.

Ο σεισμός του Μαρμαρά αποτέλεσε μια από τις πιο καταστροφικές στιγμές στη σύγχρονη ιστορία της Τουρκίας, καθώς οι απώλειες ήταν βαρύτατες: 18.373 νεκροί, 23.781 τραυματίες και περίπου 500.000 άστεγοι.

Συγκλονιστικό βίντεο από τη στιγμή κατάρρευσης κτηρίου στη Σμύρνη

ΔΗΜΟΦΙΛΗ