ΚΟΣΜΟΣ

Έρευνα του FBI για «παρενόχληση» λεωφορείου του Μπάιντεν από οπαδούς του Τραμπ

Έρευνα του FBI για «παρενόχληση» λεωφορείου του Μπάιντεν από οπαδούς του Τραμπ
AP Photo/Eric Gay

Το FBI ανακοίνωσε την Κυριακή ότι διερευνά ένα περιστατικό, στο οποίο ενεπλάκη ένα κομβόι οχημάτων με σημαίες υπέρ της επανεκλογής του Ντόναλντ Τραμπ. Το κομβόι αυτό περικύκλωσε ένα λεωφορείο που μετέφερε στελέχη της προεκλογικής εκστρατείας του προεδρικού υποψηφίου των Δημοκρατικών, Τζο Μπάιντεν.

Βίντεο που αναρτήθηκε στο Twitter δείχνει πολλά οχήματα, στα οποία ήταν τοποθετημένες σημαίες υπέρ του Τραμπ, να περικυκλώνουν την Παρασκευή ένα λεωφορείο της προεκλογικής εκστρατείας Μπάιντεν - Χάρις και να το αναγκάζουν να μειώσει ταχύτητα σε έναν αυτοκινητόδρομο στο Τέξας.

Μάλιστα μέλη της προεκλογικής ομάδας του Δημοκρατικού υποψήφιου κατήγγειλαν ότι τα οχήματα προσπάθησαν να βγάλουν το λεωφορείο εκτός δρόμου.

Στο βίντεο φαίνεται μία σειρά από ημιφορτηγά και SUV με σημαίες της εκστρατείας επανεκλογής του Τραμπ να περικυκλώνουν το λεωφορείο της προεκλογικής εκστρατείας του Μπάιντεν, καθώς ταξίδευε προς τα βόρεια του Τέξας μέσω του διαπολιτειακού αυτοκινητόδρομου 35 μεταξύ του Σαν Αντόνιο και του Όστιν.

Αξιωματούχοι του Δημοκρατικού κόμματος διαβεβαίωσαν ότι στο λεωφορείο αυτό δεν βρίσκονταν ο Τζο Μπάιντεν ούτε η υποψήφια αντιπρόεδρος Κάμαλα Χάρις, αλλά μόνο η υποψήφια για τη Βουλή των Αντιπροσώπων Ουέντι Ντέιβις, η οποία χρειάστηκε να ακυρώσει δύο συγκεντρώσεις και μία συνέντευξη Τύπου για λόγους ασφαλείας.

Ο Ντόναλντ Τραμπ αναπαρήγαγε το βίντεο το Σάββατο το βράδυ, σχολιάζοντας: «ΑΓΑΠΩ ΤΟ ΤΕΞΑΣ».

Μάλστα η ανακοίνωση του FBI προκάλεσε την αντίδραση του Τραμπ, ο οποίος έγραψε στο Twitter: «Κατά τη γνώμη μου αυτοί οι πατριώτες δεν έκαναν κάτι κακό».

Εξάλλου νωρίτερα είχε δηλώσει σε προεκλογική συγκέντρωση στο Μίσιγκαν: «Είδατε τους ανθρώπους χθες; Προστάτευαν το λεωφορείο του».

«Αντί για αυτούς, το FBI και η δικαιοσύνη θα πρέπει να ερευνήσουν τους τρομοκράτες, τους αναρχικούς, τους ταραχοποιούς αντιφά, οι οποίοι πηγαίνουν παντού καίγοντας τις πόλεις μας που κυβερνώνται από τους Δημοκρατικούς και τραυματίζουν τους πολίτες μας».

Μπάιντεν: «Είμαστε πολύ καλύτεροι από αυτό»

Σχολιάζοντας το περιστατικό, ο υποψήφιος των Δημοκρατικών απευθυνόμενος σε υποστηρικτές του στη Φιλαδέλφεια είπε:

«Δεν έχουμε ξαναδεί ποτέ κάτι τέτοιο, σε κάθε περίπτωση δεν είχαμε ποτέ έναν πρόεδρο που πίστευε ότι αυτό είναι κάτι καλό».

Ο πρώην αντιπρόεδρος αναφέρθηκε και σε ένα βίντεο του Ντόναλντ Τραμπ Τζούνιορ, στο οποίο ο γιος του Αμερικανού προέδρου καλεί τους υποστηρικτές του πατέρα του «να συνεχίσουν» και να πάνε να «υποδεχτούν» τους δύο υποψήφιους των Δημοκρατικών με τον ίδιο τρόπο.

«Αγαπητοί φίλοι, εμείς δεν είμαστε έτσι. Είμαστε πολύ καλύτεροι από αυτό», υπογράμμισε ο Μπάιντεν.

Μάχη στήθος με στήθος στο Τέξας

Η αντιπαράθεση στον αυτοκινητόδρομο του Τέξας σημειώθηκε την ώρα που οι δημοσκοπήσεις εμφανίζουν τον Τραμπ και τον Μπάιντεν να δίνουν μάχη στήθος με στήθος σε αυτή την πολιτεία που θεωρείται προπύργιο των Ρεπουμπλικάνων.

«Αντί να εμπλέκονται σε μια παραγωγική συζήτηση για τα αντιδιαμετρικά αντίθετα οράματα που έχουν ο Τζο Μπάιντεν και ο Ντόναλντ Τραμπ για τη χώρα μας, οι υποστηρικτές του Τραμπ στο Τέξας επέλεξαν να θέσουν το προσωπικό μας, τους υποστηρικτές μας και άλλους σε κίνδυνο», σχολίασε ο εκπρόσωπος της ομάδας του Μπάιντεν στο Τέξας, ο Ταρίκ Τόουφικ. «Θα τα πούμε στις 3 Νοεμβρίου».

Ο επικεφαλής του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος στο Τέξας, ο Άλεν Γουέστ, απέρριψε τον τρόπο που κάλυψαν τα μέσα ενημέρωσης το περιστατικό, κάνοντας λόγο για «περισσότερες ψευδείς ειδήσεις και προπαγάνδα». Πρόσθεσε εξάλλου: «Ετοιμαστείτε να χάσετε (…) σταματήστε να με σκοτίζετε».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ