ΚΟΣΜΟΣ

Εκλογές ΗΠΑ: Η δημοσκόπηση που προκαλεί πονοκέφαλο στους Δημοκρατικούς

Εκλογές ΗΠΑ: Η δημοσκόπηση που προκαλεί πονοκέφαλο στους Δημοκρατικούς
AP Photo/Carolyn Kaster

Ελπίδα στον Ντόναλντ Τραμπ –ο οποίος καθόλη τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου παρέμενε σταθερά πίσω στα προγνωστικά- δίνει μία νέα δημοσκόπηση από την Αϊόβα.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της Des Moines Register/Selzer and Co., στη συγκεκριμένη πολιτεία-κλειδί, ο ρεπουμπλικανός υποψήφιος προηγείται έναντι του δημοκρατικού αντιπάλου του, Τζο Μπάιντεν, με ποσοστό 48% έναντι 41%.

Μέχρι σήμερα, το προβάδισμα Τραμπ στην Αϊόβα δεν ξεπερνούσε τις δύο ποσοστιαίες μονάδες.

Η δημοσκόπηση αυτή προκαλεί εύλογη ανησυχία στο στρατόπεδο του Μπάιντεν καθώς ο δημοκρατικός υποψήφιος θεωρείται από πολλούς αναλυτές ως το πλέον αδιαμφισβήτητο φαβορί για να γίνει ο επόμενος ένοικος του Λευκού Οίκου.

Μέχρι στιγμής, προηγείται στις ευμετάβλητες πολιτείες που θεωρούνται απαραίτητες για τη συγκέντρωση των 270 ψήφων των εκλεκτόρων, ενώ το προβάδισμά του είναι ευρύτερο σε σχέση με εκείνο της Χίλαρι Κλίντον το 2016.

Η δημοσκόπηση της Selzer αποτελεί εξαίρεση σε αυτόν τον κανόνα.

Αν αποδειχθεί σωστή, ο Τραμπ θα είναι σε πολύ καλύτερη θέση απ’ ό,τι πιστεύεται, και η προεκλογική αναμέτρηση αναμένεται να είναι πολύ πιο απρόβλεπτη από αυτή που περιμένουν πολλοί.

Αν ο Μπάιντεν δεν τα καταφέρει αρκετά καλύτερα σε σχέση με την Κλίντον πριν από τέσσερα χρόνια, οι Δημοκρατικοί ίσως ανησυχήσουν ότι δεν τα καταφέρνουν καλύτερα και σε άλλες πολιτείες.

Πράγματι, είναι πιθανό ο Τραμπ να κερδίσει στην Αϊόβα με μεγάλη διαφορά, κάτι που ίσως προοιωνίζει προβλήματα και σε άλλες πολιτείες, όπως κάποιες κρίσιμες μεσοδυτικές πολιτείες, σαν το Μίσιγκαν και το Ουισκόνσιν.

Ο μέσος όρος των δημοσκοπήσεων που διενεργούνται, πάντως, στην Αϊόβα, διαμορφώνουν την εικόνα μιας πολύ αμφίρροπης αναμέτρησης.

Ένα πλήθος δημοσκοπήσεων που έχουν διενεργηθεί τις τελευταίες εβδομάδες δείχνουν τον Μπάιντεν είτε να προηγείται ελαφρώς είτε να έπεται ελαφρώς του Τραμπ.

Βεβαρημένο... μητρώο

Ο λόγος που η δημοσκόπηση της Selzer προκαλεί «ρίγη» στους δημοκρατικούς και ελπίδα στους ρεπουμπλικανούς είναι η ίδια η ιστορία της συγκεκριμένης δημοσκόπησης.

Πριν από τέσσερα χρόνια, η τελευταία δημοσκόπηση της Selzer έδειξε τον Τραμπ να προηγείται επτά ποσοστιαίες μονάδες (όπως ακριβώς δηλαδή και η τωρινή).

Ο Τραμπ κέρδισε με 9%.

Όπως ακριβώς και πριν από τέσσερα χρόνια, αυτή η δημοσκόπηση του 2020 έρχεται εν μέσω δημοσκοπήσεων που φέρουν τον Τραμπ να έχει προβλήματα σε άλλες πολιτείες.

Επιπλέον, το παράδειγμα του 2016 δεν ήταν το μοναδικό όπου η Selzer δεν δίστασε να δημοσιεύσει μία δημοσκόπηση που αν και φάνηκε περίεργη, στο τέλος αποδείχτηκε σωστή (Οι εσωκομματικές εκλογές των δημοκρατικών στην Αϊόβα το 2008 είναι ένα ακόμη παράδειγμα).

Παρόλα αυτά, υπάρχουν αρκετοί λόγοι για να αμφισβητήσει κανείς την τεράστια αξία αυτής της δημοσκόπησης στην Αϊόβα. Αν και η συγκεκριμένη δημοσκόπηση θεωρείται γενικά αξιόπιστη, στο παρελθόν έχει διαψευστεί.

Και παρότι η τόλμη τους να δημοσιεύουν στοιχεία που διαφέρουν από εκείνα άλλων αποτελεί ένα καλό σημάδι, οι δημοσκόποι δεν είναι μάγοι.

This one poll is giving Trump backers hope and Democrats anxiety, Analysis by Harry Enten, CNN

ΔΗΜΟΦΙΛΗ