ΚΟΣΜΟΣ

Κορωνοϊός: Σε καραντίνα ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας

Κορωνοϊός: Σε καραντίνα ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας
(AP Photo/Mark Schiefelbein, Pool)

Ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας έχει τεθεί σε καραντίνα, αφού ήρθε σε επαφή με ένα πρόσωπο που βρέθηκε θετικό στην Covid-19, είναι καλά αλλά δεν έχει υποβληθεί σε τεστ γιατί δεν παρουσιάζει συμπτώματα, ανακοίνωσε σήμερα αυτή η υπηρεσία του ΟΗΕ.

Ο Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους γνωστοποίησε την Κυριακή, μέσω του Twitter, ότι μπήκε σε καραντίνα λόγω της επαφής του με το επιβεβαιωμένο κρούσμα.

«Είμαι σε καλή κατάσταση και χωρίς συμπτώματα, όμως θα μείνω σε καραντίνα τις επόμενες ημέρες, τηρώντας τα πρωτόκολλα του ΠΟΥ» ανέφερε σήμερα, στην τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων την οποία, για πρώτη φορά, έκανε από το σπίτι του.

«Την παρούσα στιγμή είναι αναγκαίο να συμμορφωνόμαστε όλοι με τις συστάσεις σε ό,τι αφορά την υγεία. Έτσι θα σπάσουμε τις αλυσίδες της μετάδοσης, θα καταστείλουμε τον ιό και θα προστατεύσουμε τα συστήματα υγείας», πρόσθεσε.

Στη συνέχεια, ο επικεφαλής του ΠΟΥ συμμετείχε κανονικά στην ενημέρωση, μολονότι αντιμετώπισε κάποια τεχνικά προβλήματα στη σύνδεσή του.

Ο Μάικλ Ράιαν, επικεφαλής του τμήματος επειγουσών καταστάσεων του ΠΟΥ, είπε στους δημοσιογράφους ότι τα πρωτόκολλα του Οργανισμού δεν προβλέπουν πως όσοι έρχονται σε επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα θα πρέπει να υποβάλλονται σε εξετάσεις. «Τα τεστ θα εξαρτηθούν από το αν θα εμφανιστούν ή όχι συμπτώματα και ενδέχεται (ο Τέντρος) να εξεταστεί τις επόμενες ημέρες. Αλλά το πρωτόκολλό μας δεν απαιτεί να εξεταστεί. Ο Δρ Τέντρος θα παρακολουθεί την κατάστασή του, θα τον παρακολουθεί η ομάδα μας και θα εξεταστεί, αν χρειαστεί, την κατάλληλη στιγμή», πρόσθεσε.

Ο ΠΟΥ δεν διευκρίνισε ποιος ήταν ο ασθενής που ήρθε σε επαφή με τον Τέντρος.

Η Μαρία Βαν Κέρκοβ, υπεύθυνη για τη διαχείριση της πανδημίας, ανέφερε ότι δεν υπήρξε «καμία μετάδοση» στην έδρα του Οργανισμού στη Γενεύη. «Δεν υπάρχει συρροή (κρουσμάτων) στα γραφεία μας», υπογράμμισε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ