ΚΟΣΜΟΣ

Επίθεση Τουρκίας κατά Μακρόν (και στα ελληνικά) μέσω της κρατικής τηλεόρασης

Επίθεση Τουρκίας κατά Μακρόν (και στα ελληνικά) μέσω της κρατικής τηλεόρασης
Screengrab

Ένα βίντεο που παρουσιάζει τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν ως εχθρό του Ισλάμ, αλλά και το σύνολο της Ευρώπης ως ισλαμοφοβική δημοσιεύει το τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο TRT. Το βίντεο δημοσιεύεται μάλιστα υποτιτλισμένο και στα ελληνικά.

Το βίντεο, διάρκειας 3 λεπτών και 27 δευτερολέπτων, έχει χαρακτηριστικά προπαγανδιστικού υλικού. Ξεκινάει γελοιοποιώντας τον Γάλλο πρόεδρο καθώς τον κατηγορεί ότι εξέδωσε φετουά (ισλαμική θρησκευτική οδηγία) κατά του Ισλάμ «ωσάν θέλει να γίνει ο ίδιος ιμάμης». Στη φωτογραφία μάλιστα, που συνοδεύει το σχόλιο, ο Εμανουέλ Μακρόν εμφανίζεται να φοράει ένα σαρίκι, σαν αυτό που φορούν οι Τούρκοι ιμάμηδες.

Δίπλα του ο σχολιαστής του βίντεο εμφανίζεται με τη φανέλα της Εθνικής Γαλλίας και το εθνόσημο της χώρας.

Στη συνέχεια αναφέρεται ότι οι μουσουλμάνοι ανά τον κόσμο μποϊκοτάρουν τα γαλλικά προϊόντα επειδή είναι οργισμένοι, στοχοποιείται το περιοδικό Charlie Hebdo, το οποίο κατηγορεί ο σχολιαστής ότι εμφανίζεται ως «προπύργιο της ελευθερίας του λόγου» και αναδημοσιεύει τα επίμαχα σκίτσα του προφήτη Μωάμεθ «για να προσελκύσει την προσοχή», για να ακολουθήσει ένα πλακάτ πάνω στο οποίο γράφει: «Ντροπή σου Μακρόν».

Το περιεχόμενο του βίντεο δεν εξαντλείται στο Μακρόν, αλλά όπως αναφέρεται «το σημερινό μας θέμα είναι το πρόβλημα της Ευρώπης με το Ισλάμ».

Επανέρχεται ωστόσο στις πρόσφατες δηλώσεις Μακρόν για το Ισλάμ και τον επικρίνει επειδή υπερασπίζεται τη γαλλική εκδοχή της αρχής της κοσμικότητας του κράτους, η οποία -όπως ισχυρίζεται- «απαγορεύει την ελευθερία θρησκευτικής έκφρασης σε συγκεκριμένα θέματα του δημόσιου πεδίου».

Για τον αποκεφαλισμό του Γάλλου καθηγητή, «ο οποίος έδειξε τα σκίτσα που απεικονίζουν τον προφήτη Μωάμεθ στην τάξη του», από τον 18χρονο Τσετσένο, αναφέρει ότι αυτός δεν είναι ένας πόλεμος κατά των εννοιών που λένε «ισλαμιστικές αποσχιστικές τάσεις» και «ισλαμιστικός ριζοσπαστισμός».

Κατηγορεί επίσης τη Γαλλία ότι κάνει διακρίσεις εις βάρος των μουσουλμάνων που προτιμούν «χαλάλ» τρόφιμα, ενώ χαρακτηρίζει τις κρίσεις στις ισλαμικές χώρες «υποπροϊόντα» της «αποικιοκρατίας και της αποικιοκρατικής τάξης που διήρκησαν αιώνες».

Κατηγορεί ακόμη τον Μακρόν για «κατευθυνόμενη, σοβινιστική, γεμάτη μίσος ρητορική» και ότι επιτίθεται κατά του Ισλάμ για να πάρει ψήφους στις εκλογές του 2022, «δίνοντας στην ακροδεξιά αυτό που θέλει».

Ισχυρίζεται ακόμη ότι η εμμονή του στην γαλλική εκδοχή της κοσμικότητας χρησιμεύει στο «να απομακρύνει την προσοχή από μια προβληματική οικονομία, από μία κρίση Covid-19 που διαχειρίστηκε λάθος, από τις διαδηλώσεις “Black Lives Matter” που κάνουν έκκληση να τερματιστεί η αστυνομική βία, από την ανισότητα, από την ανεργία και το κίνημα των Κίτρινων Γιλέκων».

«Ο Μακρόν πρέπει να σώσει τους μουσουλμάνους στη χώρα του από τη ραγδαία αυξανόμενη και συστηματική διάκριση που αντιμετωπίζουν στη δήθεν χώρα της ελευθερίας, ισότητας και αδερφοσύνης» καταλήγει το βίντεο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ