ΚΟΣΜΟΣ

Brexit: Το Λονδίνο αγνόησε το τελεσίγραφο της ΕΕ για παραβίαση της συνθήκης αποχώρησης

Brexit: Το Λονδίνο αγνόησε το τελεσίγραφο της ΕΕ για παραβίαση της συνθήκης αποχώρησης
AP Photo/Frank Augstein

Η βρετανική κυβέρνηση αγνόησε το τελεσίγραφο της Ευρωπαϊκής Ένωσης σχετικά με τον νόμο που ανατρέπει δεσμεύσεις που το Λονδίνο έχει αναλάβει στο πλαίσιο της συνθήκης αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από το ευρωπαϊκό μπλοκ, αποφεύγοντας να απαντήσει σε «προειδοποιητική επιστολή» των Βρυξελλών, ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τη ώρα που οι διαπραγματεύσεις για την μελλοντική σχέση βρίσκονται στην τελική ευθεία.

«Μέχρι σήμερα, η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν έχει λάβει καμία απάντηση από το Ηνωμένο Βασίλειο», δήλωσε εκπρόσωπος της Κομισιόν.

«Θα εξετάσουμε τα επόμενα βήματα, ειδικότερα την έκδοση "αιτιολογημένης γνώμης"», που είναι το τελευταίο στάδιο πριν από την παραπομπή του θέματος στην ευρωπαϊκή δικαιοσύνη».

Η Ευρωπαϊκή Ένωση απέστειλε στις αρχές του Οκτωβρίου «προειδοποιητική επιστολή» στο Λονδίνο σχετικά με το νομοσχέδιο περί εσωτερικής αγοράς, το οποίο παραβιάζει την συνθήκη αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ένωση. Η βρετανική κυβέρνηση είχε στην διάθεσή της προθεσμία ενός μηνός για να απαντήσει.

Το βρετανικό νομοσχέδιο, μεταξύ άλλων, αίρει ορισμένες από τις ρυθμίσεις της συμφωνίας σχετικά με τους τελωνειακούς ελέγχους και τις επιδοτήσεις, οι οποίες αφορούν την επαρχία της Βόρειας Ιρλανδίας.

Οι ρυθμίσεις αυτές είχαν συμφωνηθεί για να αποφευχθεί η επαναφορά των συνόρων ανάμεσα στην Βόρεια Ιρλανδία και την Δημοκρατία της Ισλανδίας και μέλος της Ένωσης μετά την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου.

ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΤΕ

NEWSLETTER

ΔΗΜΟΦΙΛΗ