ΚΟΣΜΟΣ

Κορωνοϊός - Βέλγιο: Με αεροδιακομιδή στη Γερμανία οι βαριά ασθενείς

Κορωνοϊός - Βέλγιο: Με αεροδιακομιδή στη Γερμανία οι βαριά ασθενείς
AP Photo/Francisco Seco

Το ολοένα και σφοδρότερο δεύτερο κύμα της πανδημίας του κορωνοϊού στο Βέλγιο οδήγησε τις αρχές της χώρας να μεταφέρουν ορισμένους βαριά ασθενείς, πολλούς εκ των οποίων διασωληνωμένους, στη γειτονική Γερμανία και αεροσκάφη-ασθενοφόρα άρχισαν τη μεταφορά των Βέλγων ασθενών εκεί.

Κάθε ασθενής Covid-19 μεταφέρεται μέσα σε ειδική κάψουλα που συνδέεται με ιατρικές συσκευές. Οι περισσότεροι από τους ασθενείς είναι διασωληνωμένοι.

Η χώρα των 11 εκατομμυρίων κατοίκων μετρά 7.231 ασθενείς με COVID- 19 στα νοσοκομεία, οι 1.302 εξ αυτών σε μονάδες εντατικής θεραπείας και οι πόλεις-εστίες του νέου κορωνοϊού στη χώρα, όπως εκείνη της Λιέγης στο ανατολικό τμήμα, έχουν ήδη δει να εξαντλείται η χωρητικότητα κλινών στις ΜΕΘ.

Ασθενοφόρα άρχισαν τη διακομιδή ασθενών από τα σύνορα την περασμένη εβδομάδα και έχουν ήδη μεταφέρει 15 ασθενείς. Από σήμερα τα ελικόπτερα-ασθενοφόρα άρχισαν να μεταφέρουν ασθενείς σε περιοχές στη γερμανική ενδοχώρα. Ο Ολιβιέ Πιρότ, συντονιστής για το Centre Medical Heliporte, εξηγεί ότι η αεροδιακομιδή βοηθάει στο να μειωθεί ο χρόνος μεταφοράς των ασθενών.

Ένα τέτοιο ταξίδι, όπως προς τη γερμανική πόλη Μίνστερ, θα διαρκέσει οδικώς τουλάχιστον 3 ώρες, όμως μπορεί να γίνει τρεις φορές ταχύτερα αεροπορικώς και με λιγότερα «τραντάγματα» για τους ασθενείς, για παράδειγμα από τις λακκούβες στο οδόστρωμα.

Ο Μάρτιν Κοτχάους, ο πρεσβευτής της Γερμανίας στο Βέλγιο, είπε πως ένας μηχανισμός έχει στηθεί για τη μεταφορά Βέλγων ασθενών στο γερμανικό κρατίδιο Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία, όπου η χωρητικότητα σε κλίνες είναι μεγαλύτερη.

«Κατά το πρώτο κύμα, η Γερμανία είχε περισσότερους από 230 ασθενείς από την Ιταλία, τη Γαλλία και την Ολλανδία. Τώρα, επεκτείνουμε τη βοήθειά μας προς το Βέλγιο», είπε στο Reuters.

«Όμως, στο μέλλον, ενδέχεται Γερμανοί να χρειαστεί να μεταφερθούν στο Βέλγιο».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ