ΚΟΣΜΟΣ

Εκλογές ΗΠΑ: Σκληρή μάχη και σε Γερουσία - Βουλή

Εκλογές ΗΠΑ: Σκληρή μάχη και σε Γερουσία - Βουλή

Αμφίρροπη είναι η «μάχη» μεταξύ Ρεπουμπλικανών και Δημοκρατικών για τον έλεγχο της Γερουσίας, ενός εκ των δύο νομοθετικών σωμάτων του αμερικανικού Κογκρέσου.

Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα οι Δημοκρατικοί εκλέγουν 44 Γερουσιαστές έναντι 47 των Ρεπουμπλικανών. Ακόμη δύο έδρες καταλήγουν στα «χέρια» μικρότερων κομμάτων ή ανεξάρτητων υποψήφιων.

Μέχρι σήμερα, οι Ρεπουμπλικανοί διατηρούσαν 53 από τις συνολικά 100 έδρες της Ολομέλειας, ελέγχοντας την πλειοψηφία του σώματος.

Η σημερινή εκλογική διαδικασία εστιάζει σε περίπου 14 πολιτείες, οι οποίες θεωρούνται άκρως αμφίρροπες και εξαιρετικά σημαντικές για την έκβαση του τελικού αποτέλεσματος.

Η καταμέτρηση αναμένεται να διαρκέσει αρκετές ώρες ή και ημέρες, καθώς η κατάσταση φαίνεται ότι είναι εντελώς οριακή.

Αξίζει να σημειωθεί ότι προκειμένου οι Δημοκρατικοί να ανακτήσουν τον έλεγχο της Γερουσίας, θα πρέπει να κερδίσουν τέσσερις επιπλέον έδρες, σε σχέση με τις τελευταίες εκλογές (σ.σ. είχαν κερδίσει 47 έδρες). Ωστόσο, εφόσον ο Τζο Μπάιντεν εκλεγεί πρόεδρος των ΗΠΑ, τότε θα χρειαστούν μόλις τρεις παραπάνω.

Την ίδια ώρα, σε ποδοσφαιρικό ντέρμπι παραπέμπει η «εικόνα» και στο έτερο νομοθετικό σώμα του Κογκρέσου, τη Βουλή των Αντιπροσώπων, όπου οι Δημοκρατικοί διατηρούν προβάδισμα μόλις επτά θέσεων. Πιο συγκεκριμένα, με βάση τις μέχρι στιγμής καταμετρημένες ψήφους, οι Δημοκρατικοί ελέγχουν 177 έδρες έναντι 171 εδρών των Ρεπουμπλικανών.

Υπενθυμίζεται ότι για την εξασφάλιση της πλειοψηφίας, απαιτούνται 218 έδρες σε σύνολο 435. Μέχρι σήμερα, η Βουλή των Αντιπροσώπων τελούσε υπό τον έλεγχο των Δημοκρατικών, οι οποίοι διατηρούσαν 232 έδρες έναντι 197 των Ρεπουμπλικανών.

Ο έλεγχος της Βουλής θεωρείται μεγάλης σημασίας για τα δύο κόμματα, καθώς μπορεί να καθορίσει σε σημαντικό βαθμό την κυβερνητική και πολιτική ατζέντα, κάτι το οποίο διαφάνηκε και από την τρέχουσα θητεία της Νάνσυ Πελόζι (σ.σ. Δημοκρατικοί) στο αξίωμα της επικεφαλής του Σώματος.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ