ΚΟΣΜΟΣ

Προς την τρίτη θητεία του οδεύει ο Ρόμπερτ Φίτσο

Προς την τρίτη θητεία του οδεύει ο Ρόμπερτ Φίτσο
REUTERS/David W Cerny

Στις κάλπες προσφεύγουν σήμερα οι Σλοβάκοι, οι οποίοι αναμένεται να επανεκλέξουν τον Ρόμπερτ Φίτσο για την τρίτη θητεία του. Η αντιμεταναστευτική ρητορεία και στάση του προσομοιάζει με αυτή του Ορμπάν της Ουγγαρίας και του Γιαροσλάβ Κατσίνσκι της Πολωνίας.

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι το κόμμα του Φίτσο χάνει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία του μετά τις αποκαλύψεις για σκάνδαλα με δωροδοκίες και τις διαδηλώσεις δασκάλων και νοσηλευτών για τις χαμηλές αμοιβές τους.

Ωστόσο, ο συνδυασμός κάποιων φιλολαϊκών μέτρων πρόνοιας, όπως οι δωρεάν μεταφορές με τρένο για τους φοιτητές και τους συνταξιούχους και η στάση του απέναντι στο προσφυγικό/μεταναστευτικό ενδέχεται να του εξασφαλίσει πάνω από 30% των ψήφων ποσοστό που είναι ικανό για να σχηματίσει κυβέρνηση με έναν κυβερνητικό εταίρο.

Με την Σλοβακία να ετοιμάζεται τον ερχόμενο Ιούλιο να αναλάβει την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αναλαμβάνοντας μεγαλύτερο ρόλο στις πολιτικές συζητήσεις, οι εκλογές θα παρακολουθούνται στενά από τις Βρυξέλλες.

Ο Φίτσο, που απορρίπτει την πολυπολιτισμικότητα ως μια «μυθοπλασία», υπόσχεται ότι δεν πρόκειται να δεχτεί τις υποχρεωτικές ποσοστώσεις για την μετεγκατάσταση προσφύγων ενώ έχει προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για την ίδια υπόθεση.

Οι κάλπες θα κλείσουν στις 10:00 το βράδυ ενώ τα exit polls αναμένεται να ανακοινωθούν αμέσως μετά το κλείσιμο των εκλογικών κέντρων.

Όπως ο Ορμπάν και ο Κατσίνσκι, έτσι κι ο Φίτσο ανήκει στους σοσιαλδημοκράτες με υποστήριξη από την επαρχία και τα φτωχά κοινωνικά στρώματα.

Έχει μάλλον κακές σχέσεις με τα ΜΜΕ της χώρας και αντιτίθεται στις ευρωπαϊκές κυρώσεις στην Ρωσία.

Τα περισσότερα κόμματα της αντιπολίτευσης συμφωνούν με τις απόψεις του Φίτσο, ότι οι Μουσουλμάνοι δεν μπορούν να ενσωματωθούν στην Καθολική - κατά κύριο λόγο - κοινωνία της Σλοβακίας κι ότι συνιστούν απειλή για την ασφάλειά της.

Την Παρασκευή, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, περιέγραψε τα σχόλια του Φίτσο για την «ανικανότητα της Ελλάδας να ελέγξει την εισροή των μεταναστών», ως «βιτριολικά».

Οι πολιτικοί αντίπαλοι του Φίτσο, πάντως, τον χαρακτηρίζουν ως ένα λαϊκιστή που αδιαφορεί για την ανάγκη των μεταρρυθμίσεων στην εκπαίδευση και την υγεία, ενώ αρκετοί τον έχουν κατηγορήσει για διαφθορά και ανικανότητα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ