ΚΟΣΜΟΣ

Κορωνοϊός: Σε lockdown η Ευρώπη για να αντιμετωπίσει το δεύτερο κύμα της πανδημίας

Κορωνοϊός: Σε lockdown η Ευρώπη για να αντιμετωπίσει το δεύτερο κύμα της πανδημίας
AP Photo/Emilio Morenatti

Όλο και περισσότεροι Ευρωπαίοι υπόκεινται σε περιορισμούς στις μετακινήσεις τους για να καταπολεμηθεί το δεύτερο κύμα της πανδημίας.

Νέα ολοήμερα lockdowns ή νυκτερινές απαγορεύσεις της κυκλοφορίας επιβάλλονται ή συνιστώνται.

Τα μέτρα αυτά είναι συνολικά λιγότερο σκληρά απ' ό,τι την άνοιξη, κυρίως επειδή τα σχολεία παραμένουν ανοιχτά.

Υποχρεωτικά lockdowns

Εκτός της Ελλάδας, και άλλες ευρωπαϊκές χώρες και περιφέρειες επέβαλαν αυστηρά lockdowns, με υποχρέωση των πολιτών να μένουν στα σπίτια τους όλη την ημέρα, εκτός από εξαιρέσεις:

- Γαλλία: αφού επέβαλε απαγορεύσεις της κυκλοφορίας στις περισσότερο πληττόμενες ζώνες ήδη από τα μέσα Οκτωβρίου, η κυβέρνηση πέρασε σε ένα νέο lockdown στις 30 Οκτωβρίου, τουλάχιστον μέχρι την 1η Δεκεμβρίου. Αντίθετα με το lockdown της άνοιξης, τα σχολεία παραμένουν ανοικτά και επιτρέπονται οι επισκέψεις στους οίκους ευγηρίας.

- Αγγλία: οι Άγγλοι μπαίνουν και πάλι από σήμερα και για τέσσερις εβδομάδες σε lockdown. Τα καφέ και τα εστιατόρια κλείνουν τις πόρτες τους, εκτός αν πρόκειται για παραλαβή ή για διανομή παραγγελιών. Τα σχολεία και τα εστιατόρια παραμένουν ανοικτά.

- Ιρλανδία: η χώρα ήταν η πρώτη στην Ευρώπη που μπήκε και πάλι σε lockdown στις 22 Οκτωβρίου και για έξι εβδομάδες. Τα σχολεία παραμένουν ανοικτά.

- Ουαλία: οι Ουαλοί ακολούθησαν το παράδειγμα της Ιρλανδίας στις 23 Οκτωβρίου και για δύο εβδομάδες. Τα παιδιά του δημοτικού και ορισμένων τάξεων της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης παραμένουν στα σχολεία.

Συστάσεις για lockdown

Σε άλλες χώρες, οι αρχές καλούν τους πολίτες να μείνουν στο σπίτι, αλλά δεν πρόκειται για επίσημη υποχρέωση:

- Γερμανία: η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ δεν έπαψε να καλεί τους συμπατριώτες της να μένουν όσο το δυνατόν περισσότερο στο σπίτι. Από τη Δευτέρα, η σύσταση αυτή συνοδεύεται από το κλείσιμο των εστιατορίων, των μπαρ, των αθλητικών, πολιτιστικών και ψυχαγωγικών εγκαταστάσεων. Όχι όμως και των καταστημάτων.

- Πορτογαλία: από χθες, Τετάρτη, 7,1 εκατομμύρια κάτοικοι, δηλαδή το 70% του πληθυσμού, καλούνται να παραμείνουν στα σπίτια τους κάνοντας «το καθήκον τους ως πολίτες», με εξαιρέσεις κυρίως για εργασία, σπουδές και ψώνια.

- Νορβηγία: η πρωθυπουργός Έρνα Σόλμπεργκ κάλεσε σήμερα τους συμπατριώτες της να «μένουν όσο το δυνατόν περισσότερο στο σπίτι» και να έχουν «όσο το δυνατόν λιγότερες κοινωνικές επαφές με τους άλλους». Η χώρα, η οποία έχει επίσης περιορίσει τις συναθροίσεις, είναι μία από τις λιγότερο πληγείσες από τον κορωνοϊό στην Ευρώπη.

- Ελβετία: οι κάτοικοι του καντονιού της Γενεύης καλούνται να μην βγαίνουν από το σπίτι τους παρά μόνο σε περίπτωση ανάγκης. Τα μη απαραίτητα καταστήματα έχουν κλείσει, αλλά τα σχολεία παραμένουν ανοικτά.

Νυκτερινές απαγορεύσεις της κυκλοφορίας

Ο πιο διαδεδομένος περιορισμός των μετακινήσεων στην Ευρώπη είναι η απαγόρευση της κυκλοφορίας, η οποία είναι ένα μέτρο νυκτερινού lockdown:

- Ιταλία: η απαγόρευση της κυκλοφορίας περιορίζεται από τις 22 Οκτωβρίου στις περιφέρειες που έχουν πληγεί περισσότερο και θα εφαρμοσθεί σε εθνικό επίπεδο από αύριο, Παρασκευή, από τις 22:00 έως τις 05:00.

- Ισπανία: απαγόρευση της κυκλοφορίας από τις 26 Οκτωβρίου, από τις 23:00 έως τις 06:00, ενώ οι περιφέρειες έχουν τη δυνατότητα να τη θέτουν σε εφαρμογή μία ώρα νωρίτερα ή μία ώρα αργότερα.

- Βέλγιο: οι αρχές μιλούν για ένα «lockdown», όμως η χώρα δεν έχει επιβάλει κανέναν περιορισμό στις μετακινήσεις στη διάρκεια της ημέρας. Αντιθέτως απαγόρευση της κυκλοφορίας ισχύει από τα μεσάνυχτα έως τις 05:00 από τις 19 Οκτωβρίου (από τις 22:00 στις Βρυξέλλες). Και από τη Δευτέρα, όλα τα μη απαραίτητα εμπορικά καταστήματα κλείνουν και η τηλεργασία γίνεται ο κανόνας.

- Τσεχία: απαγόρευση της κυκλοφορίας από τις 21:00 έως τις 04:59, από τις 28 Οκτωβρίου. Τα καταστήματα οφείλουν να κλείνουν στις 20:00 και την Κυριακή. Ευνοείται η τηλεργασία.

- Αυστρία: απαγόρευση της κυκλοφορίας από την Τρίτη, από τις 20:00 έως τις 06:00. Τα μουσεία, τα θέατρα, οι κινηματογράφοι, οι πισίνες είναι κλειστοί, οι γάμοι, τα πάρτυ γενεθλίων και οι χριστουγεννιάτικες αγορές έχουν ματαιωθεί.

Απαγορεύσεις της κυκλοφορίας ισχύουν επίσης στη Σλοβακία, τη Σλοβενία, την Κύπρο, το Λουξεμβούργο και το Κόσοβο (μόνο για τους συνταξιούχους).

Άλλοι περιορισμοί χωρίς lockdown

Πολλές ευρωπαϊκές χώρες δεν έχουν προς το παρόν λάβει μέτρα lockdown, αρκούμενες σε άλλα μέτρα για να περιορίσουν τις κοινωνικές αλληλεπιδράσεις.

Αυτές που το έκαναν πιο πρόσφατα είναι η Πολωνία (κλείσιμο των κινηματογράφων και των περισσότερων καταστημάτων στις εμπορικές στοές) και η Ολλανδία (κλείσιμο μουσείων, κινηματογράφων και άλλων χώρων που υποδέχονται κοινό).

Η Σουηδία, από την πλευρά της, αρκείται στο να συστήσει σε ορισμένες περιφέρειές της να περιορίσουν τις επαφές και να αποφεύγουν τους κλειστούς χώρους.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ