ΚΟΣΜΟΣ

Κορωνοϊός: Συνεχίζει να σαρώνει την Ευρώπη - «Το δεύτερο κύμα ίσως είναι σφοδρότερο»

Κορωνοϊός: Συνεχίζει να σαρώνει την Ευρώπη - «Το δεύτερο κύμα ίσως είναι σφοδρότερο»
AP Photo/Virginia Mayo

Στο επίκεντρο του δεύτερου κύματος κορωνοϊού είναι η Ευρώπη με τις μολύνσεις να είναι αυξημένες παρά τα περιοριστικά μέτρα που έχουν τεθεί σε πολλές χώρες. 

Βρετανία

Ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Μπόρις Τζόνσον δήλωσε σήμερα ότι υπάρχει φως στο τούνελ στην πανδημία της Covid-19 καθώς η Αγγλία εισέρχεται σε πανεθνικό lockdown – διαστήματος τεσσάρων εβδομάδων – σε μια απόπειρα συγκράτησης της εξάπλωσης της πανδημίας και της ανόδου κρουσμάτων και θανάτων εξαιτίας του ιού.

«Η βρετανική κυβέρνηση και οι περιφερειακές αρχές συνεργάζονται για μια κοινή προσέγγιση για την περίοδο των Χριστουγέννων, επειδή όλοι μας θέλουμε να διασφαλίσουμε ότι οι οικογένειες μπορούν να ενωθούν, όπου και αν ζουν», ανέφερε ο Τζόνσον σε συνέντευξη Τύπου.

«Οι συμβουλές που έχω λάβει τονίζουν ότι τέσσερις εβδομάδες είναι αρκετές ώστε αυτά τα μέτρα να έχουν πραγματικό αντίκτυπο, ώστε αυτοί οι κανόνες να λήξουν. Υπάρχει φως στο τέλος του τούνελ».

Εξέφρασε την ελπίδα ότι η Βρετανία μπορεί να επιστρέψει σε κάποια μορφή κανονικότητας πριν τα Χριστούγεννα, αν οι πολίτες τηρήσουν τα μέτρα.

«Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι οι άνθρωποι θα μπορούν να κάνουν Χριστούγεννα όσο το δυνατόν πιο φυσιολογικά και θα είμαστε σε θέση να ξανανοίξουμε πριν τα Χριστούγεννα», πρόσθεσε.

Αναφερόμενος στο πρόγραμμα τεστ και ιχνηλάτησης της Covid-19 που εφάρμοσε η χώρα, τόνισε ότι αυτό δεν είχε το αποτέλεσμα που επιθυμούσε η κυβέρνηση, ωστόσο αυτό βελτιώνεται.

«Κατανοώ την απογοήτευση των ανθρώπων με το τεστ και την ιχνηλάτηση του NHS (σ.σ. το βρετανικό Εθνικό Σύστημα Υγείας) και έχει δεχθεί πολύ κριτική και σαφώς χρειάστηκε ορισμένες φορές πολύς χρόνος οι άνθρωποι να πάρουν τα αποτελέσματα τους, αλλά το πρόγραμμα βελτιώνεται», είπε και συμπλήρωσε:

«Ναι, δεν είχε τόσο μεγάλη επίδραση όσο θα θέλαμε, αλλά δεν υπάρχει αμφιβολία ότι με τον εντοπισμό ατόμων που πάσχουν από την ασθένεια, προσδιορίζοντας τις περιοχές όπου οι άνθρωποι έχουν προσβληθεί με την ασθένεια, καταφέραμε να μειώσουμε το (ποσοστό) R (σ.σ. δείκτης αναπαραγωγής των κρουσμάτων) με τρόπο που δεν νομίζω ότι θα το πετυχαίναμε διαφορετικά».

Γαλλία

Οι γαλλικές υγειονομικές αρχές ανακοίνωσαν 58.046 νέα κρούσματα COVID-19 για τις τελευταίες 24 ώρες, ένα νέο ημερήσιο ρεκόρ για δεύτερη φορά σε τέσσερις ημέρες, έναντι 40.558 χθες Τετάρτη.

Ο αριθμός των ανθρώπων στη Γαλλία, που πέθαναν από τη νόσο, αυξήθηκε κατά 363, στους 39.037, έναντι 385 χθες Τετάρτη, με τον μέσο όρο των τελευταίων επτά ημερών να ανέρχεται σε 431.

Το σύνολο των κρουσμάτων στη χώρα ανέρχεται πλέον σε 1.601.367.

Κίνδυνος το δεύτερο κύμα της Covid-19 να είναι σφοδρότερο από το πρώτο, προειδοποιεί ο υπουργός Υγείας.

«Το δεύτερο κύμα του νέου κορωνοϊού που σαρώνει τη Γαλλία θα είναι σφοδρότερο από το πρώτο, με το οποίο ήρθε αντιμέτωπη η χώρα την άνοιξη, εάν επιτρέψουμε να συνεχιστεί η διασπορά του με την ταχύτητα με την οποία διασπείρεται τώρα, προειδοποίησε» σήμερα ο υπουργός.

Ο Ολιβιέ Βεράν είπε ότι η Γαλλία θα δει τον αριθμό των ασθενών με νέο κορωνοϊό στις μονάδες εντατικής θεραπείας να κορυφώνεται στους 6.000, εάν οι πολίτες συμμορφωθούν με το νέο lockdown που επιβλήθηκε ή σε τουλάχιστον 7000 εάν ο ιός συνεχίσει να διασπείρεται όπως τώρα, καθώς δεν σέβονται όλοι οι πολίτες τα μέτρα καραντίνας.

Χθες, η χώρα ανακοίνωσε περισσότερους από 4000 ασθενείς με Covid-19 στις ΜΕΘ.

«Οι επόμενες ημέρες και εβδομάδες θα είναι δύσκολες», τόνισε ο Βεράν.

Επιπλέον, σύμφωνα με τον Γάλλο υπουργό Υγείας, η χώρα καταβάλλει προσπάθειες να εκπαιδεύσει περισσότερους υγειονομικούς. Οι φοιτητές ιατρικών σχολών ενδέχεται να κληθούν για μία ακόμη φορά για να ενισχύσουν το σύστημα υγείας.

Ιταλία

Μεγάλη αύξηση των νεκρών από κορωνοϊό καταγράφεται σήμερα στην Ιταλία: το τελευταίο εικοσιτετράωρο έχασαν την ζωή τους από τον ιό 445 άνθρωποι και καταγράφηκαν 34.505 νέα περιστατικά.

Συνολικά, πραγματοποιήθηκαν 219.884 διαγνωστικά τεστ. Χθες έχασαν την ζωή τους 352 άνθρωποι, με 30.550 περιστατικά. Ο Τζιάνι Ρέτσα, διευθυντής του τομέα πρόληψης του ιταλικού υπουργείου υγείας, τόνισε ότι «τα νέα αυτά στοιχεία δεν αποτελούν θετικό μήνυμα».

Πρόσθεσε επίσης ότι «η διαφορά σε σχέση με τον περασμένο Μάρτιο, είναι ότι τώρα καταγράφονται κρούσματα σε όλη την ιταλική επικράτεια». Το ποσοστό θετικών αποτελεσμάτων επί των τεστ που διενεργήθηκαν από χθες μέχρι σήμερα, είναι 15,69%.

Σε όλη την χώρα, δε, έχουν εισαχθεί σε μονάδες εντατικής θεραπείας 2.391 ασθενείς, εκ των οποίων ενενήντα εννέα το τελευταίο εικοσιτετράωρο. Στους νοσοκομειακούς θαλάμους βρίσκονται 23.256 άνθρωποι (1.140 μόνον σε μια ημέρα) και 446.701 έχουν τεθεί σε κατ΄οίκον απομόνωση.

Πολωνία

Τα πράγματα είναι ιδιαίτερα δύσκολα και για την Πολωνία.

Ο Μάρσιν Σέρβατς, οδηγός ασθενοφόρου στη Βαρσοβία, χρειάστηκε στις 3 τα ξημερώματα να παραδώσει οξυγόνο στο όχημα ενός συναδέλφου του, ο οποίος περίμενε επί 15 ώρες, παρκαρισμένος στην είσοδο ενός νοσοκομείου, μέχρι να παραλάβουν οι νοσηλευτές τον ασθενή που μετέφερε και ο οποίος αντιμετώπιζε αναπνευστική δυσχέρεια.

Αμέσως μετά, ο ίδιος ο Σέρβατς περίμενε επί πέντε ώρες μέσα στο ασθενοφόρο του, ενώ μετέφερε μια ηλικιωμένη ασθενή με συμπτώματα κορωνοϊού μέχρι να βρεθεί ένα κρεβάτι για να την βάλουν.

«Πολύ συχνά, απλώς δεν έχουμε πού να παραδώσουμε τους ασθενείς», είπε ο 35χρονος τραυματιοφορέας. «Όχι επειδή τα νοσοκομεία δεν θέλουν να τους παραλάβουν, δεν έχουν πού να τους βάλουν ή πού να τους απομονώσουν», εξήγησε.

Σήμερα η Πολωνία ανακοίνωσε περισσότερα από 27.000 νέα κρούσματα της Covid-19 και συνολικά σχεδόν μισό εκατομμύριο από την αρχή της πανδημίας, στις αρχές του έτους. Μέχρι τώρα 6.842 άνθρωποι έχουν πεθάνει.

Ο Σέρβατς είπε ότι πριν από την πανδημία τα ασθενοφόρα καλούνταν να παραλάβουν ασθενείς που απείχαν το πολύ 15 λεπτά, τώρα όμως στέλνονται και σε περιοχές που απέχουν 30-40 λεπτά. «Και μας μεταφέρουν τις κλήσεις 3 ώρες μετά», πρόσθεσε.

Εκτός από την έλλειψη κλινών, ο τραυματιοφορέας κατήγγειλε ότι η έλλειψη εγκαταστάσεων για την απολύμανση των ασθενοφόρων, ώστε να είναι έτοιμα να παραλάβουν νέους ασθενείς, προκαλεί καθυστερήσεις.

Το υπουργείο Υγείας δεν ανταποκρίθηκε σε ένα αίτημα να σχολιάσει αυτές τις καταγγελίες.

Ο Κάρολ Μπιέλσκι, ο επικεφαλής της υπηρεσίας ασθενοφόρων Meditrans της Βαρσοβίας, επιβεβαίωσε ότι 4-5 ασθενοφόρα περιμένουν έξω από νοσοκομεία για πολλές ώρες. «Τυχαίνει να πρέπει να μεταφερθεί ένας ασθενής από ένα νοσοκομείο σε άλλο, η κατάσταση είναι δύσκολη», είπε, διευκρινίζοντας όμως ότι κανείς δεν έχει πεθάνει μέσα σε ασθενοφόρο λόγω των καθυστερήσεων.

Η αντιπολίτευση κατηγορεί τη συντηρητική κυβέρνηση το πρωθυπουργού Ματέους Μοραβιέτσκι ότι δεν προετοίμασε το σύστημα υγείας για το δεύτερο κύμα της πανδημίας. Ο δήμαρχος της Βαρσοβίας Ράφαλ Τρασκόφσκι, που πρόσκειται στους Φιλελεύθερους, είπε ότι τα δημοτικά νοσοκομεία δεν διαθέτουν αρκετούς αναπνευστήρες στους θαλάμους όπου νοσηλεύονται ασθενείς με Covid-19. «Η κατάσταση είναι κρίσιμη», είπε στις αρχές της εβδομάδας στην εφημερίδα Dziennik Gazeta Prawna.

Ο υπουργός Υγείας Άνταμ Νιτζιέλσκι επέρριψε ευθύνες για τα προβλήματα στη διοίκηση των νοσοκομείων και την έλλειψη συντονισμού μεταξύ των νοσηλευτικών ιδρυμάτων, λέγοντας ότι οι οδηγοί των ασθενοφόρων δεν γνωρίζουν πού υπάρχουν διαθέσιμα κρεβάτια. «Παρατηρούμε επίσης το ακατανόητο γεγονός να κρύβουν κρεβάτια, μολονότι είναι διαθέσιμα, όμως ο επικεφαλής του νοσοκομείου ή του θαλάμου δεν θέλει να εισαγάγει τον εν λόγω ασθενή», είπε.

Κύπρος

Το Υπουργείο Υγείας Κύπρου, μετά από ενημέρωση που έλαβε η Μονάδα Επιδημιολογικής Επιτήρησης από συμβαλλόμενα εργαστήρια και από σύνολο 3.756 εργαστηριακών διαγνώσεων ανακοίνωσε το βράδυ της Πέμπτης 233 νέα κρούσματα κορωνοϊού.

Συνεπώς και με βάση τα μέχρι τώρα δεδομένα, ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων στην Κύπρο ανέρχεται στα 5.333.

Πέραν του νέου αρνητικού αριθμού κρουσμάτων που ανακοινώνεται σήμερα στην Κύπρο, έντονο προβληματισμό προκαλεί η ραγδαία αύξηση των νοσηλευόμενων που σήμερα φτάνουν στους 65, εκ των οποίων 50 στο νοσοκομείο Αναφοράς (οι 5 στη Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας), άλλοι 10 σε θάλαμο στη Λευκωσία, ενώ 5 ασθενείς είναι διασωληνωμένοι στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας.

Σε σύγκριση με την προηγούμενη Πέμπτη που ο αριθμός των ασθενών που έχρηζαν νοσηλείας ήταν 42, σήμερα 23 περισσότερα άτομα χρειάζονται υγειονομική περίθαλψη.

Το υπουργείο Υγείας Κύπρου επισημαίνει ότι κατ' επανάληψη έχει επισημανθεί ότι παρά την ετοιμότητα των νοσηλευτηρίων και των επαγγελματιών υγείας και στην Κύπρο οι δυνατότητες του Συστήματος Υγείας δεν είναι απεριόριστες, για αυτό χρειάζεται πολύ μεγάλη προσοχή στην τήρηση των μέτρων. Η προστασία των ηλικιωμένων και των ευπαθών ομάδων εναπόκειται στη συλλογικότητα και την υπευθυνότητα όλων μας.

Σε ό,τι αφορά τέλος, στα νέα περιστατικά, σημειώνεται πως 1 στους 7 που εξετάστηκαν μέσω της διαδικασίας της ιχνηλάτησης είναι θετικός στον ιό.

Ρουμανία

Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος της Ρουμανίας Κλάους Γιοχάνις ανακοίνωσε νέους περιορισμούς, μεταξύ αυτών τη νυχτερινή απαγόρευση της κυκλοφορίας, τη διεξαγωγή αποκλειστικά διαδικτυακών μαθημάτων και την υποχρεωτική χρήση της μάσκας σε εξωτερικούς χώρους, την ώρα που η χώρα πλησιάζει το όριο των 10.000 νέων κρουσμάτων κορωνοϊού την ημέρα.

«Τα μέτρα που υιοθετήθηκαν έως σήμερα δεν επαρκούν πλέον, χρειάζονται νέα επιπρόσθετα μέτρα», καθώς «έχουν καταγραφεί πάρα πολλοί θάνατοι», είπε ο Ρουμάνος πρόεδρος, μόλις ξεκίνησε η συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.

Τα σχολεία θα υιοθετήσουν αποκλειστικά την τηλεκπαίδευση, η τηλεργασία θα γίνει ο κανόνας και «η κυκλοφορία τη νύχτα θα περιοριστεί», διευκρίνισε, χωρίς να δώσει λεπτομέρειες σχετικά με τις ώρες.

Η χρήση της μάσκας θα καταστεί υποχρεωτική και για τους εξωτερικούς χώρους σε ολόκληρη τη χώρα, ενώ θα απαγορεύονται οι δημόσιες ή ιδιωτικές γιορτές.

Οι περιορισμοί θα τεθούν σε ισχύ από την προσεχή Δευτέρα, πρόσθεσε ο πρωθυπουργός Λούντοβιτς Όρμπαν.

Η Ρουμανία, με πληθυσμό 19 εκατομμύρια κατοίκους, κατέγραψε σήμερα νέα ρεκόρ, μεταξύ άλλων τον μεγαλύτερο αριθμό θανάτων σε διάστημα 24 ωρών, ήτοι 121, με αποτέλεσμα το σύνολο των νεκρών από την επιδημία να ανέρχεται σε 7.540.

Επιπλέον, 1.014 ασθενείς νοσηλεύονται σε μονάδες εντατικής θεραπείας, ένα ρεκόρ από τον Μάρτιο. Με μόλις 1200 κλίνες σε ΜΕΘ για τους ασθενείς με Covid-19, τα νοσοκομεία ασφυκτιούν, υπογραμμίζουν ειδικοί.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ