ΚΟΣΜΟΣ

Ενίσχυση της συνθήκης Σένγκεν ενάντια στην τρομοκρατία ζητά ο Μακρόν

Ενίσχυση της συνθήκης Σένγκεν ενάντια στην τρομοκρατία ζητά ο Μακρόν
Guillaume Horcajuelo, Pool via AP

Μεταρρυθμίσεις της συμφωνίας Σένγκεν ζήτησε ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, με αφορμή τις τρομοκρατικές επιθέσεις στη χώρα του αλλά και στη Βιέννη, ενώ ανακοίνωσε τον διπλασιασμό των αστυνομικών δυνάμεων στα σύνορα.

«(…) Όπως γνωρίζετε, έχουμε εδώ και πολλά χρόνια μια κοινή ζώνη κυκλοφορίας την οποία αποκαλούμε Σένγκεν. Υποστηρίζω – και θα καταθέσω τις πρώτες προτάσεις επί του θέματος στο Συμβούλιο του Δεκεμβρίου - πως πρέπει να μεταρρυθμίσουμε ριζικά τη ζώνη Σένγκεν, αναθεωρώντας την οργάνωση της, αυξάνοντας την κοινή μας προστασία με μια πραγματική αστυνομική δύναμη στα εξωτερικά της σύνορα, ενισχύοντας την ενσωμάτωση των κανόνων μας, καθώς και οικοδομώντας μια κοινή λειτουργία των Υπουργών Εσωτερικών και υπεύθυνων για την Ασφάλεια, ώστε η Ευρώπη να λειτουργήσει με πολύ πιο συλλογικό τρόπο στο ζήτημα αυτό. Τούτο είναι το δεύτερο στοιχείο της απάντησης αναφορικά με την εξέλιξη του κινδύνου που παρατηρούμε και εκείνο που θα μας επιτρέψει να είμαστε πολύ πιο αποτελεσματικοί στην προστασία των κοινών μας συνόρων.

Αυτό ήθελα να σας γνωστοποιήσω. Πιστεύω αρχικά ότι αυτές οι αποφάσεις συνάδουν με τις πολιτικές που εφαρμόζουμε εδώ και 3 χρόνια αλλά και με την προσαρμογή στην εξέλιξη της απειλής. Οι επιθέσεις στη Γαλλία και στην Αυστρία πριν από λίγες μέρες στη Βιέννη, μας δείχνουν ότι ο κίνδυνος της τρομοκρατίας είναι παντού, ότι τα δίκτυα έχουν παγκοσμιοποιηθεί, ότι οι τρομοκράτες οργανώνονται σε παγκόσμιο επίπεδο αφενός μέσω του Διαδικτύου και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, αφετέρου στέλνοντας πράκτορες που διασχίζουν τα σύνορά μας.

Επιβάλλεται η Ευρώπη να εντείνει την αντίδρασή της. Η Γαλλία το πραγματοποιεί για τα δικά της σύνορα, διπλασιάζοντας τις υπάρχουσες δυνάμεις. Είναι σειρά της Ευρώπης να το πράξει, θα πάρουμε την πρωτοβουλία στο Συμβούλιο του Δεκεμβρίου, με στόχο την ολοκλήρωση της μεταρρύθμισης υπό τη γαλλική προεδρία.

Σε απάντηση σχετικής ερώτησης ο Πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας σημείωσε:

«Επιθυμία μου είναι να αναδιοργανώσουμε τον χώρο Σένγκεν, με στόχο τη μεγαλύτερη συνοχή, την καλύτερη προστασία των κοινών συνόρων, και την καλύτερη ισορροπία μεταξύ της υπευθυνότητας του καθενός για την προστασία των κοινών συνόρων και της αλληλεγγύης ώστε να μην επιβαρύνονται μόνο οι χώρες πρώτης εισόδου».

Και συνέχισε: «Απαιτείται αποτελεσματικότερη λειτουργία προς αποφυγήν των παρενεργειών της δευτερογενούς μετανάστευσης, όπως συμβαίνει με τον μηχανισμό του Δουβλίνου. Η Γαλλία είναι μια από τις κύριες χώρες άφιξης μεταναστών από δευτερογενείς μετακινήσεις. Το ίδιο παρατηρείται εξάλλου και στις ροές που περνούν από την Ιταλία και την Ισπανία. Θέλω ακόμη να αλλάξουμε τους κανόνες του παιχνιδιού δίνοντας στους Υπουργούς Εσωτερικών τη δυνατότητα να συνέρχονται με τρόπο αποτελεσματικότερο και τακτικότερο, λαμβάνοντας αποφάσεις για τους κοινούς κανόνες του χώρου Σένγκεν. Ξέρουμε να το κάνουμε για το νόμισμά μας. Πρέπει να το πράξουμε για την ασφάλειά μας».

«Πρέπει να μεταρρυθμίσουμε ριζικά τη ζώνη Σένγκεν, αναθεωρώντας την οργάνωση της, αυξάνοντας την κοινή μας προστασία με μια πραγματική αστυνομική δύναμη στα εξωτερικά της σύνορα, ενισχύοντας την ενσωμάτωση των κανόνων μας, καθώς και οικοδομώντας μια κοινή λειτουργία των Υπουργών Εσωτερικών και υπεύθυνων για την Ασφάλεια, ώστε η Ευρώπη να λειτουργήσει με πολύ πιο συλλογικό τρόπο στο ζήτημα αυτό», κατέληξε ο Γάλλος πρόεδρος.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ