ΚΟΣΜΟΣ

Εκλογές ΗΠΑ: Γιατί αργεί τόσο πολύ να αναδειχθεί ο νικητής

Εκλογές ΗΠΑ: Γιατί αργεί τόσο πολύ να αναδειχθεί ο νικητής
O Δημοκρατικός υποψήφιος Τζο Μπάιντεν δεν βλέπει την ώρα να γίνει ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ. AP Photo/Patrick Semansky

Σε θρίλερ διαρκείας εξελίσσεται η εκλογική αναμέτρηση στις ΗΠΑ με βασικό υπαίτιο γι’ αυτό… την πανδημία.

Για πρώτη φορά από το 2000, οι Αμερικανοί δεν γνωρίζουν το όνομα του επόμενου προέδρου τους, μία ημέρα μετά τις εκλογές.

Σήμερα, τρίτο 24ωρο μετά την ολοκλήρωση της εκλογικής μάχης, ο επόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ είναι ακόμη αμφίβολος, μολονότι όλα δείχνουν ότι ο 77χρονος Τζο Μπάιντεν είναι αυτός που θα κόψει το νήμα των 270 εκλεκτόρων, αφού χρειάζεται μόλις 17 ακόμη.

Πέντε ακόμη πολιτείες δεν έχουν ολοκληρώσει την καταμέτρηση των ψήφων: Η Πενσυλβάνια, η Τζόρτζια, η Νεβάδα, η Αριζόνα και η Βόρια Καρολίνα. Με εξαίρεση των τελευταία, όπου με καταμετρημένο το 95% των ψήφων ο Ντόναλντ Τραμπ προηγείται με κάτι λιγότερο από 80.000 ψήφους, οι άλλες τέσσερις θεωρούνται αμφίρροπες.

Μπορεί στην Αριζόνα ο Μπάιντεν να προηγείται με 1,6%, ωστόσο το 10% των ψήφων δεν έχει καταμετρηθεί ακόμη, γεγονός που αποθαρρύνει τα μεγάλα τηλεοπτικά δίκτυα, μεταξύ αυτών το CNNi να κάνουν ακόμη και πρόβλεψη για τον τελικό νικητή.

Η πρωτοφανής καθυστέρηση, πέρα από τη φετινή συμμετοχή ρεκόρ, αποδίδεται στην πανδημία του κορωνοϊού, η οποία άλλαξε εκ βάθρων τον τρόπο ψηφοφορίας των Αμερικανών: το 2016, περίπου 46 εκατομμύρια άνθρωποι είχαν ψηφίσει πριν την ημέρα των εκλογών, ενώ το 2020 ο αριθμός αυτός εκτοξεύτηκε σε περισσότερα από 100 εκατομμύρια, καθώς πολλοί ήταν εκείνοι που θέλησαν να αποφύγουν τις εκλογικές ουρές εν μέσω πανδημίας.

Ειδικά στους αστικούς ιστούς όπου εκατομμύρια και εκατομμύρια ψήφοι πρέπει να μετρηθούν, η αλλαγή στον τρόπο ψηφοφορίας, ήταν βέβαιο ότι η διαδικασία καταμέτρησης θα επιβραδυνόταν σε σχέση με τις προηγούμενες εκλογές, αλλά και σε σχέση με την επιθυμία πολλών να ακούσουν το αποτέλεσμα.

Ο διπλασιασμός του αριθμού των πρόωρων ψήφων σε συνδυασμό με τη διατήρηση των ίδιων κανόνων σχετικά με την καταμέτρησή τους (την ώρα που οι έφοροι μένουν οι ίδιοι ή και μειώνονται) έκαναν την εξέλιξη αυτή μάλλον αναμενόμενη.

Ανατροπή στη Τζόρτζια

Μεγάλο πλήγμα στην προσπάθεια του Ντόναλντ Τραμπ να παραμείνει ζωντανός στη διεκδίκηση του προεδρικού χρήματος καταγράφεται τις τελευταίες ώρες, καθώς ο Τζο Μπάιντεν πήρε προβάδισμα στην κρίσιμη πολιτεία της Τζόρτζια με την καταμέτρηση να συνεχίζεται.

Στην παραδοσιακά «κόκκινη» αυτή πολιτεία, η αναμέτρηση έχει εξελιχθεί σε θρίλερ. Με καταμετρημένο πάνω από το 99% των ψήφων, Μπάιντεν και Τραμπ έχουν σχεδόν απόλυτη ισοψηφία, 49,4%, με τη διαφορά τους να βρίσκεται αυτή τη στιγμή στις 900 ψήφους υπέρ του δημοκρατικού υποψήφιου.

Έχοντας μέχρι στιγμής 213 εκλέκτορες στο πλευρό του, ο νυν πρόεδρος των ΗΠΑ δεν έχει την πολυτέλεια να χάσει τους 16 εκλέκτορες της Τζόρτζια αν θέλει να διατηρήσει ζωντανές τις ελπίδες του για παραμονή στον Λευκό Οίκο.

Αντίθετα, αν ο Τζο Μπάιντεν πάρει με το μέρος του τους εκλέκτορες της Τζόρτζια, αυξάνει το προβάδισμά του φτάνοντας τους 269 και απέχοντας έτσι μόλις έναν εκλέκτορα από τον στόχο των 270.

Περισσότερο έδαφος όμως κερδίζει ο Μπάιντεν και στην αμφίρροπη πολιτεία της Πενσυλβάνια.

Ο Μπάιντεν θα γίνει ο επόμενος πρόεδρος αν κερδίσει την Πενσυλβάνια ή αν κερδίσει δύο από τις πολιτείες Τζόρτζια, Νεβάδα και Αριζόνα. Ο δρόμος του Τραμπ μοιάζει πιο στενός, καθώς χρειάζεται να κερδίσει την Πενσιλβάνια και την Τζόρτζια και επίσης να πάρει από τον Μπάιντεν είτε τη Νεβάδα είτε την Αριζόνα.

Οι αριθμοί αυτοί αναμένεται να συνεχίσουν να εξελίσσονται υπέρ του Μπάιντεν, καθώς πολλές από τις ψήφους που μένει να καταμετρηθούν προέρχονται από περιοχές που ψηφίζουν τους Δημοκρατικούς, περιλαμβανομένων των πόλεων Φιλαδέλφεια και Ατλάντα.

Ο Μπάιντεν, στο μεταξύ, είδε το προβάδισμά του στην Αριζόνα να συρρικνώνεται νωρίς σήμερα το πρωί σε περίπου 47.000 ψήφους. Στη Νεβάδα εξακολουθεί να προηγείται με μόλις 12.000 ψήφους.

Ενώ η χώρα κρατάει την ανάσα της τρεις ημέρες μετά την ψηφοφορία που διεξήχθη την Τρίτη, αξιωματούχοι στην Τζόρτζια και την Πενσιλβάνια εξέφρασαν αισιοδοξία ότι θα τελειώσουν σήμερα την καταμέτρηση, ενώ η Αριζόνα και η Νεβάδα εξακολουθεί να αναμένεται ότι θα χρειαστούν ακόμη μέρες για να οριστικοποιήσουν τις καταμετρήσεις τους.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ