ΚΟΣΜΟΣ

Παραιτήθηκε ο υπουργός Οικονομικών της Τουρκίας Μπεράτ Αλμπαϊράκ

Παραιτήθηκε ο υπουργός Οικονομικών της Τουρκίας Μπεράτ Αλμπαϊράκ
(AP Photo/Ali Unal)

Παραιτήθηκε ο υπουργός Οικονομικών της Τουρκίας και γαμπρός του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, Μπεράτ Αλμπαϊράκ.

Ο Αλμπαϊράκ παραιτήθηκε επικαλούμενος λόγους υγείας όπως ανέφερε σε ανάρτησή του στον λογαριασμό του στο Instagram.

«Αφού κατείχα υπουργικές θέσεις για σχεδόν πέντε χρόνια, έλαβα την απόφαση να μην συνεχίσω την υπηρεσία μου (ως υπουργός Οικονομικών) λόγω προβλημάτων υγείας», ανέφερε ο Μπεράτ Αλμπαϊράκ.

Διαβάστε επίσης
Τουρκία: Το μυστήριο με την παραίτηση του υπουργού Οικονομικών Μπεράτ Αλμπαϊράκ

Την ίδια ώρα υπάρχουν πληροφορίες ότι χάκαραν τον λογαριασμό του και ότι δεν ανήρτησε ο ίδιος ή οι συνεργάτες του την εν λόγω ανακοίνωση. Έντονη είναι η φημολογία αυτή την ώρα για πολιτικές διεργασίες στην Άγκυρα

Σημειώνεται ότι η τουρκική λίρα βρίσκεται σε ιστορικά χαμηλά έχοντας χάσει το 30% της αξίας της από την αρχή της χρονιάς.

Χθες, Σάββατο, ο Ερντογάν «ξήλωσε» από τη θέση του τον κεντρικό τραπεζίτη Μουράτ Ουισάλ, αντικαθιστώντας τον με τον πρώην υπουργό Οικονομικών Νατσί Αγκμπάλ

Η απόφαση για την αντικατάσταση του Ουισάλ έγινε με προεδρικό διάταγμα, το οποίο δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Επίσημα, ωστόσο, δεν έχουν ανακοινωθεί οι λόγοι της απομάκρυνσης του διοικητή της κεντρικής τράπεζας της Τουρκίας.

Η τουρκική λίρα έκλεισε με ισοτιμία 8.5445 έναντι του δολαρίου την Παρασκευή.

Ο Ερντογάν είχε επιλέξει τον Ουισάλ για τη θέση του κεντρικού τραπεζίτη τον Ιούλιο του 2019, όταν είχε… απολύσει τον προκάτοχό του Μουράτ Τσετίνκαγια επειδή δεν μείωσε τα επιτόκια για να ενισχύσει την οικονομία.

Ο Τούρκος πρόεδρος, ο οποίος αντιμετωπίζει οικονομικά δεινά στο εσωτερικό ενώ έχει ανοίξει και αρκετά «μέτωπα» εξωτερικής πολιτικής, έχει πολλάκις ζητήσει να μειωθεί το κόστος του δανεισμού.

Μάλιστα, το περασμένο Σαββατοκύριακο υποστήριξε πως η Τουρκία βρίσκεται σε οικονομικό πόλεμο.

Ο νέος κεντρικός τραπεζίτης, Νατζί Αγκμπάλ, διατέλεσε υπουργός Οικονομικών από το 2015 μέχρι το 2018 όταν και ανέβαλε τη θέση του επικεφαλής της διεύθυνσης της προεδρικής στρατηγικής και προϋπολογισμού.

ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΤΕ

NEWSLETTER

ΔΗΜΟΦΙΛΗ