ΚΟΣΜΟΣ

Ειδική ομάδα κρούσης και μάσκα παντού: Έτσι σχεδιάζει ο Μπάιντεν να «ξεριζώσει» τον κορωνοϊό

Ειδική ομάδα κρούσης και μάσκα παντού: Έτσι σχεδιάζει ο Μπάιντεν να «ξεριζώσει» τον κορωνοϊό
(AP Photo/Carolyn Kaster)

Στροφή 180 μοιρών στον τρόπο διαχείρισης της πανδημίας σχεδιάζει ο εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, ο οποίος ήδη ανακοίνωσε τα μέλη της ομάδας κρούσης που συνέστησε για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Η ομάδα αποτελείται ολοκληρωτικά από γιατρούς και ειδικούς στην υγεία, γεγονός που σηματοδοτεί την πρόθεσή του να αναζητήσει μια βασισμένη στην επιστήμη προσέγγιση της πανδημίας, με στόχο να τη θέση υπό έλεγχο.

Της ομάδας κρούσης του Μπάιντεν θα ηγείται μια τριάδα: ο Βίβεκ Μάρθι, Γενικός Χειρουργός κατά τη διοίκηση του Ομπάμα, ο Ντέιβιντ Κέσλερ, Επίτροπος Διοίκησης Τροφίμων και Φαρμάκων κατά τις προεδρίες Μπους και Κλίντον και η Μαρκέλα ΝούνεςΣμιθ, αναπληρωτής πρύτανης για την έρευνα πάνω στην υγεία στο Πανεπιστήμιο του Γέιλ.

Μάρθι και Κέσλερ ενημέρωναν επί μήνες τον Μπάιντεν κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Κληρονομώντας τη χειρότερη κρίση από την Μεγάλη Ύφεση, η αντιμετώπισή της δυσχεραίνεται ακόμη περισσότερο από την άρνηση του προέδρου Μπάιντεν να παραδεχτεί την ήττα του και να πραγματοποιηθεί μια ειρηνική μετάβαση στην εξουσία.

Την ώρα που η χώρα μπαίνει στο τρίτο κύμα της πανδημίας, έχει να αντιμετωπίσει τις εθνικές ελλείψεις αναφορικά με τα τεστ, την ιχνηλάτηση των επαφών και τον προστατευτικό εξοπλισμό σε νοσοκομεία και κέντρα υγείας.

Η ομάδα κρούσης αποτελείται από 13 μέλη και περιλαμβάνει ακόμη και πρώην αξιωματούχους της διοίκησης Τραμπ, όπως ο Ρικ Μπράιτ, πρώην επικεφαλής της Αρχής Βιομετρικής Έρευνας και Ανάπτυξης, ο οποίος μετά την απομάκρυνσή του προχώρησε σε αποκαλύψεις για την προσέγγιση της διοίκησης Τραμπ απέναντι στην πανδημία.

Στο πάνελ βρίσκεται επίσης η Λουτσιάνα Μπόριο, επικεφαλής ιατρικής και βιοαμυντικής ετοιμότητας στο Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας του Τραμπ μέχρι το 2019.

Τις υπόλοιπες θέσεις καταλαμβάνουν επίσης επιστήμονες, επικεφαλής καθηγητές ιατρικών οργανισμών και ιατρικών συμβουλίων.

Οι επιστήμονες αυτοί θα συνεργαστούν με κρατικούς και τοπικούς αξιωματούχους για τον σχεδιασμό της ενδεδειγμένης ιατρικής και οικονομικής στρατηγικής απέναντι στον ιό.

Μάσκα παντού

Την ίδια ώρα, ο Τζο Μπάιντεν σχεδιάζει να επικοινωνήσει με τους κυβερνήτες των πολιτειών με στόχο την επιβολή της χρήσης της μάσκας ως υποχρεωτικό μέτρο προκειμένου να συγκρατηθεί το νέο κύμα πανδημίας που πλήττει τη χώρα, δήλωσε στο NBC News στενός συνεργάτης της εκλεγμένου προέδρου.

«Αν ένας κυβερνήτης αρνηθεί, τότε θα απευθυνθεί στους δημάρχους της πολιτείας και θα τους ζητήσει να ηγηθούν της καμπάνιας», πρόσθεσε η πηγή.

Αυτή τη στιγμή η χρήση της μάσκας σε δημόσιους χώρους σε είναι υποχρεωτική σε περισσότερες από 30 αμερικανικές πολιτείες.

Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων συστήνει τη χρήση μάσκας δημοσίως, ειδικά όταν δεν είναι δυνατόν να τηρούνται οι αποστάσεις.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ