ΚΟΣΜΟΣ

Ο επικεφαλής του ΠΟΥ συνεχάρη τον Μπάιντεν: «Ανυπομονώ να συνεργαστούμε στενά»

Ο επικεφαλής του ΠΟΥ συνεχάρη τον Μπάιντεν: «Ανυπομονώ να συνεργαστούμε στενά»
(AP Photo/Christophe Ena, Pool)

Ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους συνεχάρη τον εκλεγμένο Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν για τη νίκη του, τονίζοντας ότι ανυπομονεί να συνεργαστεί στενά με τη νέα διακυβέρνηση.

«Συγχαίρουμε τον εκλεγμένο πρόεδρο Τζο Μπάιντεν και την εκλεγμένη αντιπρόεδρο Κάμαλα Χάρις και ανυπομονούμε να συνεργαστούμε με την διακυβέρνησή τους πολύ στενά», ανέφερε ο Γκεμπρεγέσους στο 73ο Παγκόσμιο Συνέδριο Υγείας που πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά σήμερα, Δευτέρα.

«Πρέπει να επαναπροσδιορίσουμε την ηγεσία, που θα βασίζεται στην αμοιβαία εμπιστοσύνη και την αμοιβαία λογοδοσία, για να τερματίσουμε την πανδημία και να αντιμετωπίσουμε τις θεμελιώδεις ανισότητες που βρίσκονται στη ρίζα τόσων πολλών προβλημάτων του κόσμου», σημείωσε.

Η διακυβέρνηση Τραμπ είχε παγώσει τη χρηματοδότηση του οργανισμού και είχε ξεκινήσει διαδικασίες προκειμένου οι ΗΠΑ να αποχωρήσουν από αυτόν τον Ιούλιο. Κατηγορεί τον οργανισμό ότι ήταν με την σκοπιά της Κίνας στη διαχείριση της πανδημίας, κάτι το οποίο ο επικεφαλής του οργανισμού το έχει αρνηθεί.

Ο Μπάιντεν, ο οποίος έχει θέσει ως προτεραιότητα την δημιουργία μιας ειδικής ομάδας κρούσης για την διαχείριση της πανδημίας του κορωνοϊού, είχε πει κατά την προεκλογική εκστρατεία ότι θα ανακαλέσει την απόφαση του Τραμπ να αποσυρθεί από τον οργανισμό, την πρώτη μέρα που θα αναλάβει καθήκοντα.

Ο επικεφαλής του Οργανισμού σημείωσε ότι η χρηματοδότηση του ΠΟΥ πρέπει να γίνει πιο ευέλικτη και προβλέψιμη, λέγοντας ότι πρέπει να επαναπροσδιορίσουμε τις επενδύσεις στο κοινό μας μέλλον, κατανέμοντας και ευθυγραμμίζοντας τους πόρους με τις κοινές μας προτεραιότητες.

«Είναι η ώρα να θεραπευτεί ο κόσμος από τις καταστροφές αυτής της πανδημίας και τις γεωπολιτικές διαιρέσεις που μας οδηγούν μόνο στο χάσμα ενός ανθυγιεινού, μη ασφαλούς και αθέμιτου μέλλοντος».

Τέλος, απηύθυνε έκκληση για «μια νέα εποχή συνεργασίας, που βάζει την υγεία και την ευημερία στο κέντρο του κοινού μας μέλλοντος».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ