ΚΟΣΜΟΣ

Ο Τραμπ απέπεμψε τον υπουργό Άμυνας Μαρκ Έσπερ

Ο Τραμπ απέπεμψε τον υπουργό Άμυνας Μαρκ Έσπερ

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ απέπεμψε τον Μαρκ Έσπερ από τη θέση του ως υπουργού Άμυνας.

Ο Τραμπ ανακοίνωσε τα νέα στον λογαριασμό του στο twitter, λέγοντας πως τη θέση του Έσπερ θα λάβει άμεσα ο Κρίστοφερ Μίλερ, που υπηρετεί ως επικεφαλής της Εθνικής Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας.

Οι σχέσεις των δύο ανδρών ήταν ιδιαίτερα τεταμένες και ο Έσπερ είχε ήδη ετοιμάσει ένα γράμμα στο οποίο ανακοίνωνε την παραίτησή του εβδομάδες νωρίτερα, αφού η αποπομπή του ήταν αναμενόμενη όπως ανέφεραν πηγές του υπουργείου στο CNNi.

Εδώ και μήνες, οι σχέσεις του Έσπερ με τον Λευκό Οίκο δεν ήταν και οι καλύτερες, με τη ρήξη μεταξύ τους να βαθαίνει από τον Ιούνιο, όταν ο Έσπερ τάχθηκε κατά της ανάπτυξης του στρατού για την καταστολή των μεγάλης κλίμακας διαδηλώσεων σε ολόκληρη τη χώρα, που πυροδοτήθηκαν από την δολοφονία του Αφροαμερικανού Τζορτζ Φλόιντ από αστυνομικούς.

Ο Έσπερ είχε υποστηρίξει ότι οι στρατιωτικές δυνάμεις θα πρέπει να χρησιμοποιούνται για την επιβολή του νόμου μόνο ως έσχατη λύση.

Οι παρατηρήσεις του από το γραφείο ενημέρωσης του Πενταγώνου ελήφθησαν από πολλούς ως απόπειρα να κρατήσει αποστάσεις από τις απειλές του Τραμπ να αναπτύξει τον στρατό προκειμένου να επιβάλλει την τάξη στους δρόμους της πόλης, κάτι που τον έφερε σε δυσμενή θέση στον Λευκό Οίκο, αναφέρουν αρκετές πηγές που γνωρίζουν το θέμα.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η δυσαρέσκεια στον Λευκό Οίκο υπήρχε για αρκετό καιρό, με τον ίδιο τον Τραμπ αλλά και τον σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας Ρόμπερτ Ο’Μπράιεν να εκτιμούν ότι δεν ήταν απολύτως δεσμευμένος στο όραμα του προέδρου για τον στρατό.

Για μήνες, ο Τραμπ και ο Ο’Μπράιεν ήταν δυσαρεστημένοι από την στάση του Έσπερ, ο οποίος απέφευγε να προσφέρει την πλήρη στήριξή του στον πρόεδρο και τις πολιτικές του.

Αξιωματούχος δήλωσε, μάλιστα, στο CNNi, ότι ο Τραμπ δεν έτρεφε καθόλου σεβασμό για τον Έσπερ, αφήνοντας τον υπουργό Άμυνας με ελάχιστη επιρροή και χωρίς πολλές επιλογές.

Ο Έσπερ και ο Τραμπ είχαν επίσης διαφορετικές απόψεις πάνω στο εξαιρετικά σημαίνον ζήτημα για το αν θα μετονομάσουν τις στρατιωτικές βάσεις που τιμούν τους ομόσπονδους στρατηγούς. Ο Έσπερ υποστήριζε την πιθανότητα μετονομασίας τους, ενώ ο Τραμπ απέρριπτε την ιδέα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ