ΚΟΣΜΟΣ

Ερντογάν: Έκανε δεκτή την παραίτηση του υπουργού Οικονομικών και γαμπρού του

Ερντογάν: Έκανε δεκτή την παραίτηση του υπουργού Οικονομικών και γαμπρού του
Turkish Presidency via AP

Δεκτή έγινε η παραίτηση του υπουργού Οικονομικών και γαμπρού του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, Μπεράτ Αλμπαϊράκ, όπως ανακοινώθηκε από το γραφείο Τύπου της Προεδρίας.

Προς το παρόν, δεν έχουν γίνει ακόμη γνωστές περισσότερες λεπτομέρειες.

Νωρίτερα, εκπρόσωπος του Ταγίπ Ερντογάν είχε αναφέρει ότι θα ανακοινώσει στη διάρκεια της ημέρας την απόφασή του σχετικά με την αιφνιδιαστική παραίτηση του υπουργού Οικονομικών και γαμπρού του, του Μπεράτ Αλμπαϊράκ, εφόσον το κρίνει σκόπιμο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι της παραίτησης Αλμπαϊράκ και της αλλαγής στην ηγεσία της Κεντρικής Τράπεζας της Τουρκίας, ακολούθησε ράλι της τουρκικής λίρας σήμερα, Δευτέρα.

«Εκτός από τις περιφερειακές και παγκόσμιες πολιτικές κρίσεις, σε μια περίοδο που ακόμη και οι ανεπτυγμένες χώρες αντιμετωπίζουν σοβαρές οικονομικές δυσκολίες λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, η χώρα μας συνέχισε το δρόμο της με τις λιγότερο δυνατό ζημίες σε αυτήν την κρίσιμη περίοδο με τις προσπάθειες του υπουργού Οικονομικών Μπεράτ Αλμπαϊράκ και τα επιτεύγματα του υπουργού μας εκτιμήθηκαν από τον πρόεδρό μας», αναφέρεται μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση που εξέδωσε η τουρκική προεδρία και συνεχίζει:

«Όπως είναι γνωστό, το απόγευμα της Κυριακής, 8 Νοεμβρίου 2020, ο υπουργός Οικονομικών Μπεράτ Αλμπαϊράκ, δημοσίευσε μια δήλωση σε έναν από τους λογαριασμούς του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ζητώντας την παραίτησή του για λόγους υγείας».

«Στο τέλος της αξιολόγησης που έκανε ο πρόεδρός μας, έγινε δεκτό το αίτημα του υπουργού Οικονομικών Μπεράτ Αλμπαϊράκ», καταλήγει η ανακοίνωση.

Ράλι της τουρκικής λίρας

Ειδικότερα, η τουρκική λίρα έκανε τη Δευτέρα το μεγαλύτερο ράλι εδώ και περισσότερο από δύο χρόνια, με την ισοτιμία της να αυξάνεται σχεδόν 6%.

Ο νέος διοικητής Νάτσι Αγκμπάλ δήλωσε ότι η κεντρική τράπεζα θα χρησιμοποιήσει «αποφασιστικά» όλα τα μέσα πολιτικής για να επιτύχει τον βασικό στόχο της σταθερότητας των τιμών.

Ο πληθωρισμός της Τουρκίας διατηρείται περί το 12% καθ' όλο το έτος, πολύ πάνω από τον στόχο που είναι περί το 5%.

Παραίτηση για λόγους υγείας

Ο Αλμπαϊράκ ανακοίνωσε την Κυριακή ότι παραιτείται για λόγους υγείας, μία ημέρα αφότου ο Ερντογάν διόρισε κεντρικό τραπεζίτη τον πρώην υπουργό Οικονομικών Νατζί Αγκμπάλ, στη θέση του Μουράτ Ουισάλ.

Ο εκπρόσωπος του AKP Ομέρ Τσελίκ, σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρίαση του κόμματος υπό την προεδρία του Ερντογάν, σημείωσε: «Οποιαδήποτε ανακοίνωση για το θέμα αυτό θα γίνει από τον πρόεδρό μας, αν το κρίνει σκόπιμο».

Σύμφωνα με τον Τσελίκ, η παραίτηση του Αλμπαϊράκ δεν ήταν στην ατζέντα των υπό συζήτηση θεμάτων στη σημερινή συνεδρίαση.

Διαβάστε αναλυτικά
Τουρκία: Το μυστήριο με την παραίτηση του υπουργού Οικονομικών Μπεράτ Αλμπαϊράκ

Το θρίλερ της παραίτησης

Την ανακοίνωση της παραίτησής του, ο τέως υπουργός Οικονομικών είχε κάνει ο ίδιος στον επίσημο λογαριασμό του στο Instagram.

Ωστόσο, εκφραστικά και ορθογραφικά λάθη στο κείμενο, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι δεν λειτουργούσε ο λογαριασμός του στο Twitter, ενώ δεν υπήρξε σχετική αναφορά περί παραίτησής του στο λογαριασμό του στο Facebook ενέτειναν μία φημολογία ότι χάκερς «χτύπησαν» τους λογαριασμούς κοινωνικής δικτύωσης του Μπεράτ Αλμπαϊράκ.

Η γνωστή φιλοκυβερνητική εφημερίδα Yeni Safak, στην αγγλόφωνη έκδοσή της ανήρτησε στο Twitter την είδηση της παραίτησης του Αλμπαϊράκ με καθυστέρηση 45 λεπτών. Λίγη ώρα αργότερα ωστόσο το εν λόγω tweet εξαφανίστηκε.

Η πρώτη επίσημη αντίδραση για την παραίτηση του Αλμπαϊράκ ήρθε από τον υφυπουργό Μεταφορών και Υποδομών, Ομέρ Φατίχ Σαγιάν, ο οποίος έγραψε: «Η χώρα και το έθνος μας σας χρειάζονται».

Ο ίδιος, στην ανάρτησή του στο Twitter, προσέθεσε: «Μόνο όσοι γνωρίζουν καταλαβαίνουν όσα έχει κάνει ο Μπεράτ Αλμπαϊράκ για την εγχώρια και εθνική ενέργειας για την ενέργεια και τις αμέτρητες υπηρεσίες του για να πιάσει η χώρα μας τους στόχους του 2023. Ελπίζω ότι η παραίτησή του δεν θα γίνει αποδεκτή».

Τα φιλοκυβερνητικά μέσα ενημέρωσης δεν δημοσίευσαν την είδηση, πέραν της προαναφερθείσας ανάρτησης στο Twitter της αγγλόφωνης έκδοσης της Yeni Safak.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ