ΚΟΣΜΟΣ

Ερευνητές εξηγούν γιατί οι γάτες αγαπούν τα πληκτρολόγια

Ερευνητές εξηγούν γιατί οι γάτες αγαπούν τα πληκτρολόγια
Pixabay

Όταν η γάτα σαμποτάρει την τηλεργασία πηδώντας στο πληκτρολόγιο του υπολογιστή δεν ψάχνει για αναπαυτική θέση, απλώς προσπαθεί να… σας μιμηθεί και αυτό είναι δείγμα νοημοσύνης.

Σε περιόδους τηλεργασίας λόγω κορωνοϊού, όσοι έχουν γάτες αντιμετωπίζουν ένα μάλλον χαριτωμένο, ενίοτε και εκνευριστικό πρόβλημα: Εκεί που κάθονται στο γραφείο τους, να γράψουν ένα κείμενο, να στείλουν κάποιο e-mail, να πληκτρολογήσουν κάτι ή να λάβουν μέρος σε μια τηλεδιάσκεψη, η γάτα προσγειώνεται με άνεση πάνω στο πληκτρολόγιο, εξερευνώντας το και τελικά θρονιάζεται εκεί.

Γιατί άραγε οι γάτες λατρεύουν τον χώρο πάνω στο πληκτρολόγιο του υπολογιστή μας;

Ο λόγος για την επίσκεψη των συμπαθών τετράποδων στο πληκτρολόγιο του υπολογιστή είναι απόδειξη νοημοσύνης: Ερευνητές του Πανεπιστημίου Loránd της Βουδαπέστης διαπίστωσαν ότι οι γάτες έχουν προφανώς την ικανότητα να καταγράφουν, να αντιλαμβάνονται την ανθρώπινη συμπεριφορά, τις ανθρώπινες κινήσεις και να τις μιμούνται κάνοντας παρόμοιες. Μέχρι στιγμής αυτό έχει παρατηρηθεί μόνο σε λίγα ακόμη ζώα, όπως στους πιθήκους και τα δελφίνια.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι γάτες κάθονται και σε μια ελεύθερη καρέκλα στο τραπέζι όταν τρώμε - ή όταν «προσγειώνονται» στο πληκτρολόγιο μας και όχι βέβαια ότι είναι απλώς ...αγενείς.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ