ΚΟΣΜΟΣ

Εκλογές ΗΠΑ: Να ερευνηθούν καταγγελίες για τυχόν παρατυπίες ζητά ο υπουργός Δικαιοσύνης

Εκλογές ΗΠΑ: Να ερευνηθούν καταγγελίες για τυχόν παρατυπίες ζητά ο υπουργός Δικαιοσύνης
O υπουργός δικαιοσύνης Ουίλιαμ Μπαρ (δεξιά) είναι ένας από τους πιο πιστούς συνεργάτες του Ντόναλντ Τραμπ. AP Photo/Evan Vucci

Να ελεγχθούν τυχόν «ουσιαστικές» καταγγελίες για παρατυπίες στις εκλογές της 3ης Νοεμβρίου από τους ομοσπονδιακούς εισαγγελείς έδωσε άδεια ο Αμερικανός υπουργός Δικαιοσύνης Ουίλιαμ Μπαρ, την ώρα που ο Ντόναλντ Τραμπ να επιμένει ότι υπήρξε «νοθεία».

Ο Μπαρ, ένας από τους πιο πιστούς υπουργούς του Τραμπ, υπογράμμισε ότι «πομπώδεις ή τραβηγμένες καταγγελίες» δεν θα πρέπει να αποτελέσουν βάση για έρευνα, ενώ τόνισε ότι η επιστολή του δεν σημαίνει ότι το υπουργείο Δικαιοσύνης έχει εντοπίσει αποδείξεις για παρατυπίες στις εκλογές οι οποίες επηρέασαν το αποτέλεσμα.


«Σας δίνω την άδεια να ερευνήσετε τις ουσιαστικές καταγγελίες για παρατυπίες που αφορούν είτε τις ψήφους είτε την καταμέτρηση τους», επισημαίνει ο υπουργός Δικαιοσύνης.

«Τέτοιου είδους έρευνες μπορούν να διεξαχθούν μόνο εφόσον υπάρχουν ξεκάθαρες και πιθανόν αξιόπιστες καταγγελίες για παρατυπίες, οι οποίες, αν αποδειχθούν, ίσως έχουν επίπτωση στο αποτέλεσμα των ομοσπονδιακών εκλογών σε μια πολιτεία», προσθέτει.

Παραίτηση μέσω email

Μετά την εντολή του Μπαρ, ο επί χρόνια υπεύθυνος της υπηρεσίας έρευνας εκλογικών εγκλημάτων, ανακοίνωσε σε μέιλ του ότι παραιτείται.

Ο Ρίτσαρντ Πίλτζερ εξήγησε ότι «αφού εξέτασα τους νέους κανόνες και τις επιπτώσεις τους, δυστυχώς πρέπει να παραιτηθώ από τη θέση μου», ανέφερε η εφημερίδα New York Times, η οποία επικαλείται το εσωτερικό μέιλ που έστειλε στην ομάδα του.

Η προεκλογική ομάδα του εκλεγμένου προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν κατήγγειλε ότι ο Μπαρ τροφοδοτεί τις τραβηγμένες καταγγελίες του Τραμπ για νοθεία.

«Αυτές είναι ακριβώς οι καταγγελίες που διατυπώνουν ο πρόεδρος και οι δικηγόροι του χωρίς επιτυχία καθημερινά, καθώς οι προσφυγές τους απορρίπτονται με γέλια από τα δικαστήρια η μία μετά την άλλη», σχολίασε ο Μπομ Μπάουερ ανώτερος σύμβουλος του Μπάιντεν.

Τις έρευνες για τυχόν παρατυπίες στις εκλογές αναλαμβάνει συνήθως κάθε πολιτεία, η οποία καθορίζει και ελέγχει τους δικούς της εκλογικούς κανόνες. Το υπουργείο Δικαιοσύνης δεν παρεμβαίνει συνήθως, παρά μόνο αφού οι ψήφοι έχουν επικυρωθεί και η καταμέτρηση ολοκληρωθεί.

Δικαστικές μάχες

Η ομάδα του Τραμπ διεξάγει δικαστικές μάχες σε πολλές πολιτείες, όπου κέρδισε ο Μπάιντεν, όπως η Πενσιλβάνια και η Νεβάδα, σε μια προσπάθεια να αμφισβητήσει τα αποτελέσματα.

Των προσπαθειών αυτών ηγούνται κυρίως οι γιοι του απερχόμενου προέδρου, οι οποίοι καταγγέλλουν χωρίς να δίνουν στοιχεία παρατυπίες στις εκλογές. Οι προσπάθειες της ομάδας του Τραμπ όμως δεν έχουν πολλές πιθανότητες να πετύχουν, καθώς μέχρι στιγμής δεν έχουν καταφέρει να προσφέρουν αποδείξεις.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ