ΚΟΣΜΟΣ

Ναγκόρνο Καραμπάχ: Μόνο ρωσική ειρηνευτική δύναμη στην περιοχή, διευκρινίζει η Μόσχα

Ναγκόρνο Καραμπάχ: Μόνο ρωσική ειρηνευτική δύναμη στην περιοχή, διευκρινίζει η Μόσχα
Νεαρός Αζέρος πανηγυρίζει για την επίτευξη της ειρηνευτικής συμφωνίας στην πόλη Γκάντζα, τη δεύτερη μεγαλύτερη του Αζερμπαϊτζάν, κοντά στα σύνορα με την Αρμενία. AP Photo/Aydin Mammedov

Στη διευκρίνιση ότι μόνο ρωσική ειρηνευτική δύναμη θα αναπτυχθεί για την επιτήρηση της ειρηνευτικής συμφωνίας στο Ναγκόρνο Καραμπάχ προχώρησε η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζακχάροβα.

«Ένα σημαντικό σημείο στο οποίο θα ήθελα να εστιάσω την προσοχή σας έχει να κάνει με τις ειρηνευτικές δυνάμεις. Μιλάμε για ειρηνευτικές δυνάμεις από τη Ρωσική Ομοσπονδία», υπογράμμισε η Ζακχάροβα μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Echo of Moscow.

Όταν δημοσιοποιηθεί το κείμενο της συμφωνίας, κανείς δεν θα έχει καμία αμφιβολία, θα ήθελα για ακόμη μια φορά να επιστήσω την προσοχή στα λόγια του προέδρου της Ρωσικής Ομοσπονδιας, ότι μιλάμε για Ρώσους ειρηνευτές στη ζώνη, μαζί με τη γραμμή επαφής στο Ναγκόρνο Καραμπάχ», τόνισε η Ζακχάροβα.

Υπογραμμίζεται ότι νωρίτερα ο πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίεφ είχε ανακοινώσει ότι εκτός από ρωσική θα αναπτυχθεί και τουρκική ειρηνευτική δύναμη η οποία θα εντέλλεται να επιτηρεί τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός.

H Αρμενία, το Αζερμπαϊτζάν και η Ρωσία υπέγραψαν τη Δευτέρα ειρηνευτική συμφωνία για τον τερματισμό της ένοπλης σύγκρουσης στην αμφισβητούμενη ζώνη του Ναγκόρνο Καραμπάχ

Ο πρωθυπουργός της Αρμενίας Νικόλ Πασινιάν χαρακτήρισε τη συμφωνία ως «απίστευτα επώδυνη τόσο για εμένα όσο και για τον λαό μας».

Από τη μεριά του ο πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίεφ τη χαρακτήρισε «ιστορικής συμφωνίας», που ισοδυναμεί σε «συνθηκολόγηση» της Αρμενίας.

Η συμφωνία έρχεται μετά από έξι εβδομάδες συγκρούσεων ανάμεσα σε Αζέρους και Αρμενίους σε μια νέα κλιμάκωση της έντασης στην περιοχή που μετρά δεκαετίες συγκρούσεων.

ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΤΕ

NEWSLETTER

ΔΗΜΟΦΙΛΗ