ΚΟΣΜΟΣ

Κορωνοϊός: Πέθανε ο κορυφαίος Παλαιστίνιος διαπραγματευτής Σαέμπ Ερεκάτ

Κορωνοϊός: Πέθανε ο κορυφαίος Παλαιστίνιος διαπραγματευτής Σαέμπ Ερεκάτ
AP Photo/Nasser Shiyoukhi

Πέθανε σε ηλικία 65 ετών από Covid-19 ο Παλαιστίνιος κορυφαίος διαπραγματευτής Σαέμπ Ερεκάτ.  

Ο Σαέμπ Ερεκάτ ήταν επί δεκαετίες ο επικεφαλής της παλαιστινιακής ομάδας στις ειρηνευτικές συνομιλίες, γενικός γραμματέας της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης και μέλος της Fatah.

Υπήρξε ένθερμος υποστηρικτής της λύσης των δύο κρατών και σφοδρός επικριτής της ισραηλινής πολιτικής εποικισμού των παλαιστνιακών εδαφών, η οποία διαλύει τις προοπτικές επιβίωσης μίας ανεξάρτητης Παλαιστίνης.

Ο Σαέμπ Ερεκάτ διαγνώσθηκε θετικός στον κορωνοϊό στις 8 Οκτωβρίου. Το 2017 είχε κάνει μεταμόσχευση πνεύμονα στις Ηνωμένες Πολιτείες και βρισκόταν σε ανοσοκαταστολή.

Την περασμένη εβδομάδα διακομίσθηκε επειγόντως από την πόλη της Ιεριχούς στην Δυτική Όχθη στο Ιατρικό Κέντρο Hadassah στο Ισραήλ. Μετά την επιδείνωση της κατάστασής του βρισκόταν σε τεχνητό κώμα.

Συλλυπητήρια από το υπουργείο Εξωτερικών

Συλλυπητήριο μήνυμα για το θάνατο του Σαέμπ Ερεκάτ έστειλε το υπουργείο Εξωτερικών με ανάρτησή του στο twitter.

«Εκφράζουμε τη θλίψη μας για την απώλεια του Σαέμπ Ερεκάτ, επικεφαλής διαπραγματευτή των Παλαιστινίων με σημαντική συνεισφορά στην ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή και στις ιστορικές συμφωνίες του Όσλο. Ειλικρινή συλλυπητήρια στην οικογένειά του και τον Παλαιστινιακό λαό».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ