ΚΟΣΜΟΣ

Συνέχεια των ερευνών για τον εντοπισμό των συντριμμιών της πτήσης MH370 ζητούν οι συγγενείς

Συνέχεια των ερευνών για τον εντοπισμό των συντριμμιών της πτήσης MH370 ζητούν οι συγγενείς
REUTERS

Να συνεχιστούν οι έρευνες προς τα ανοιχτά της Μοζαμβίκης, για τον εντοπισμό των συντριμμιών του αεροσκάφους, ζητούν οι οικογένειες των επιβατών που χάθηκαν στη μοιραία πτήση των μαλαισιανών αερογραμμών (MH370), τη στιγμή που συμπληρώνονται δύο χρόνια από την εξαφάνιση.

Οι ελπίδες των συγγενών των επιβατών για την εξιχνίαση του μυστηρίου της εξαφάνισης της εν λόγω πτήσης, αναπτερώθηκαν, όταν την προηγούμενη εβδομάδα εντοπίστηκαν στα ανοιχτά των ακτών της Μοζαμβίκης, συντρίμμια, τα οποία ενδεχομένως ανήκουν στο μοιραίο Boeing 777.

Όπως μεταδίδει το αθηναϊκό πρακτορείο, η εξέλιξη αυτή, ωθεί πολλούς από τους συγγενείς των επιβαινόντων στην MH370 να ζητούν από τους ερευνητές να διερευνήσουν ξανά για πιθανά λάθη που μπορεί να έγιναν κατά τα πρώτα στάδια των ερευνών.

Τα ίχνη της πτήσης MH370 εξαφανίστηκαν μετά την απογείωση του αεροσκάφους από την Κουάλα Λουμπούρ κι ενώ πετούσε με προορισμό το Πεκίνο, στις 8 Μαρτίου του 2014. Στο αεροσκάφος επέβαιναν 239 επιβάτες και πλήρωμα.

Το πεδίο της έρευνας καλύπτει εμβαδόν 120.000 τμ στον πυθμένα του ωκεανού, με το οικονομικό κόστος να φτάνει στα 124,17 εκατομμύρια δολάρια. Ωστόσο, η έρευνα αυτή έχει αποδώσει ελάχιστα καθώς μέχρι σήμερα δεν έχει εντοπιστεί τίποτα άλλο, εκτός από ένα τμήμα της πτέρυγας που είναι γνωστό ως “flaperon.” Ο εντοπισμός του τμήματος αυτού, έγινε στο νησί Ρεϋνιόν στ' ανατολικά της Μαδαγασκάρης, στον Ινδικό ωκεανό, τον περασμένο Ιούλιο.

Η Αυστραλία είχε ανακοινώσει τον περασμένο Αύγουστο, ότι τα αρχικά μοντέλα εντοπισμού των συντριμμιών του αναφερόμενου αεροσκάφους, παρέπεμπαν από λάθος, στην Ινδονησία.

Για τον ερχόμενο Ιούνιο, έχει προγραμματιστεί μία συνάντηση μεταξύ εκπροσώπων από την Αυστραλία, τη Μαλαισία και την Κίνα, προκειμένου ν' αποφασιστεί η γεωγραφική περιοχή στην οποία θα επεκταθούν οι έρευνες.

Ωστόσο, οι οικογένειες των επιβατών ζητούν οι έρευνες να συνεχιστούν προς τ' ανοιχτά της Μοζαμβίκης μετά τον εντοπισμό την προηγούμενη εβδομάδα, ενός μεταλλικού, λευκού τμήματος, μήκους ενός μέτρου, το οποίο εκτιμάται ότι ανήκει στο Boeing 777 της μοιραίας πτήσης.

Η απαίτηση αυτή των συγγενών διατυπώνεται καθώς αφήνεται να εννοηθεί ότι οι οικονομικοί πόροι για τη συνέχιση των ερευνών έχουν εξαντληθεί. Από την πλευρά τους, οι συγγενείς υποστηρίζουν ότι η έρευνα για την ανεύρεση των συντριμμιών πρέπει να συνεχιστεί και μετά τον Ιούνιο, καθώς θα είναι για το καλό των αεροπορικών εταιριών, ενώ θα συμβάλλει και στην αύξηση της ασφάλειας των πτήσεων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ