ΚΟΣΜΟΣ

Θα συναντηθεί με τον Ερντογάν; Επίσκεψη Πομπέο σε Τουρκία και έξι άλλες χώρες

Θα συναντηθεί με τον Ερντογάν; Επίσκεψη Πομπέο σε Τουρκία και έξι άλλες χώρες
(AP Photo/Jacquelyn Martin, Pool)

Περιοδεία σε επτά χώρες ανακοίνωσε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο, την ώρα που ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δεν έχει παραδεχτεί ακόμη την ήττα του.

Ο Μάικ Πομπέο είπε πως αναχωρεί την Παρασκευή για το Παρίσι και στη συνέχεια θα ταξιδέψει στην Κωνσταντινούπολη, τη Γεωργία και την Ιερουσαλήμ.

Στη συνέχεια, είναι προγραμματισμένες συναντήσεις στη Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Κατάρ.

Μέχρι στιγμής δεν έχει ανακοινωθεί αν ο Αμερικανός υπουργός θα έχει συνάντηση στην Τουρκία με τον ομόλογό του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ή τον πρόεδρο Ερντογάν.

Θα συναντηθεί πάντως με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο. «Μετά το Παρίσι, ο υπουργός Πομπέο θα ταξιδέψει στην Κωνσταντινούπολη της Τουρκίας για να συναντηθεί με τον Παναγιώτατο Οικουμενικό Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως Βαρθολομαίο Α', για να συζητήσει θρησκευτικά θέματα στην Τουρκία και την περιοχή και να προωθήσει την ισχυρή στάση μας για τη θρησκευτική ελευθερία σε όλο τον κόσμο», αναφέρει σε δήλωσή του ο αναπληρωτής εκπρόσωπος Τύπου Κέιλ Μπράουν.

«Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού, θα συζητηθούν οι ιστορικές προσπάθειες του Τραμπ να φέρει ειρήνη και συνεργασία σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή» δήλωσε σε δημοσιογράφους ο ίδιος ο Πομπέο.

Η περιοδεία αυτή δεν αποκλείεται να είναι… άβολη για τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, καθώς η κυβέρνηση Τραμπ έχει αρνηθεί να ξεκινήσει τη διαδικασία μεταφοράς της εξουσίας στον Μπάιντεν.

Οι σχέσεις της Γαλλίας, όπως και αρκετών άλλων ευρωπαϊκών χωρών, με την κυβέρνηση Τραμπ ήταν ταραχώδεις, και έτσι το Παρίσι έχει ήδη εκφράσει ελπίδες κοντινής συνεργασίας με τον Μπάιντεν.

Όπως γράφει το γαλλικό πρακτορείο (AFP), κατά τη διάρκεια της περιοδείας του, ο Πομπέο αναμένεται να ζητήσει από τους συμμάχους του να αυξήσουν την πίεση στο Ιράν τους τελευταίους δύο μήνες της προεδρίας Τραμπ.

Τόσο το Ισραήλ όσο και οι αραβικές χώρες είχαν εξαιρετικές σχέσεις με την κυβέρνηση Τραμπ, καθώς οι σχέσεις τους με το Ιράν είναι τεταμένες.

Παρότι ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών ταξίδευε τακτικά μόνος του στη Μέση Ανατολή κατά τη διάρκεια της θητείας του, είναι η πρώτη φορά που θα επισκεφθεί μόνος του το Παρίσι.

Στην προηγούμενη επίσκεψή του στη Γαλλία το 2018, συνόδευε τον Ντόναλντ Τραμπ.

Μάλιστα, ο Πομπέο είχε κοροϊδέψει ανοιχτά τον πρώην υπουργό Εξωτερικών Τζον Κέρι για τα τακτικά ταξίδια του στο Παρίσι.

«Δεν με ενδιέφεραν τα φανταχτερά δείπνα και τα κοκτέιλ» είχε πει ο Πομπέο, μιλώντας σε συντηρητικό ακροατήριο νωρίτερα φέτος.

Παράλληλα, η επίσκεψη του Αμερικανού ΥΠΕΞ στη Γεωργία θα είναι η πρώτη από την εποχή του Τζον Κέρι.

Κάλπες στήθηκαν πρόσφατα και στη Γεωργία και, όπως στις ΗΠΑ, υπήρξε συζήτηση για νοθεία και διοργανώθηκαν τεράστιες διαμαρτυρίες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ