ΚΟΣΜΟΣ

Sputnik V: Στο 92% η αποτελεσματικότητα του εμβολίου, υποστηρίζει η Ρωσία

Sputnik V: Στο 92% η αποτελεσματικότητα του εμβολίου, υποστηρίζει η Ρωσία
AP Photo/Alexander Zemlianichenko Jr

Μεγάλη αποτελεσματικότητα παρουσιάζει το πρώτο ρωσικό εμβόλιο κατά του κορωνοϊού, υποστηρίζει το ταμείο που χρηματοδοτεί την ανάπτυξή του.

Ειδικότερα, το Sputnik V εμφάνισε 92% αποτελεσματικότητα, όπως υποστηρίζει η Ρωσία.

Προς το παρόν, 40.000 εθελοντές συμμετέχουν στη διπλή τυφλή μελέτη, τυχαία και με έλεγχο placebo στη φάση 3 των δοκιμών.

Πάνω από 20.000 από αυτούς έχουν ήδη λάβει το πρώτο μέρος του εμβολίου, ενώ περισσότεροι από 16.000 έλαβαν και την πρώτη και τη δεύτερη δόση.

«Οι δοκιμές αποκάλυψαν την αποτελεσματικότητα μεταξύ περισσότερων από 16.000 εθελοντών που έλαβαν το εμβόλιο ή το placebo 21 ημέρες μετά τη πρώτη δόση. Ως αποτέλεσμα μιας στατιστικής ανάλυσης 20 επιβεβαιωμένων περιπτώσεων κορωνοϊού, φαίνεται ότι το εμβόλιο Sputnik V είχε ποσοστό αποτελεσματικότητας 92% μετά τη δεύτερη δόση», αναφέρεται στο δελτίο Τύπου, όπως γράφει και το Sputnik.

Σημειώνεται επίσης πως η παρακολούθηση των εθελοντών θα συνεχιστεί για ακόμα έξι μήνες και μετά θα παρουσιαστεί η ολοκληρωμένη έκθεση.

«Σας λέμε, με βάση τα δεδομένα, ότι έχουμε ένα πολύ αποτελεσματικό εμβόλιο» δήλωσε ο επικεφαλής του ρωσικού ταμείου που έχει τα δικαιώματα και υποστηρίζει την ανάπτυξη του εμβολίου και το εμπορεύεται (RDIF), Kirill Dmitriev, σύμφωνα με το δημοσίευμα της Independent.

Η ανακοίνωση έρχεται λίγες μέρες αφότου οι εταιρείες Pfizer Inc and BioNTech ανακοίνωσαν ότι το πειραματικό εμβόλιο κατά της Covid-19 που αναπτύσσουν είναι περισσότερο από το 90% αποτελεσματικό.

Οι δύο εταιρείες πίσω από το σκεύασμα περιέγραψαν τα ευρήματά τους ως μια «υπέροχη ημέρα για την επιστήμη και την ανθρωπότητα».

Το εμβόλιο δοκιμάστηκε σε 43.500 ανθρώπους σε έξι χώρες χωρίς να προκύπτει ανησυχία για την ασφάλεια όσων το έλαβαν, μεταδίδει το BBC.

Οι δύο εταιρείες, μάλιστα, σχεδιάζουν να υποβάλουν αίτημα για επείγουσα έγκριση χρήσης του εμβολίου μέχρι το τέλος του μήνα.

Η Άγκυρα ενδιαφέρεται να παράγει το ρωσικό εμβόλιο Sputnik V

Η Τουρκία ενδιαφέρεται να παράγει το πρώτο ρωσικό εμβόλιο κατά του κορωνοϊού, το Sputnik V, σε δικές της εγκαταστάσεις, ανακοινώθηκε σήμερα από το ρωσικό υπουργείο Υγείας έπειτα από τηλεφωνική επικοινωνία των υπουργών Υγείας των δύο χωρών.

Η Ρωσία δοκιμάζει ήδη δύο εμβόλια κατά του ιού και ετοιμάζεται να καταχωρίσει και ένα τρίτο. Προχωρεί στη διάθεση του εμβολίου Sputnik V για εγχώρια χρήση, παρά το γεγονός ότι δεν έχουν ακόμη τελειώσει οι δοκιμές της τελευταίας φάσης.

«Ο επικεφαλής του τουρκικού υπουργείου Υγείας εξέφρασε ενδιαφέρον για να οργανωθεί η παραγωγή του εμβολίου Sputnik V σε εγκαταστάσεις τουρκικών φαρμακοβιομηχανιών, μετά την πραγματοποίηση τοξικολογικών μελετών, όπως προβλέπεται από την εγχώρια νομοθεσία», αναφέρεται σε δήλωση του υπουργείου Υγείας.

Ο Ρώσος υπουργός Υγείας Μιχαήλ Μουράσκο διαβεβαίωσε τον Τούρκο ομόλογό του ότι η Ρωσία είναι έτοιμη να πραγματοποιήσει τέτοιες δοκιμές, αναφέρεται στη δήλωση.

Το τουρκικό υπουργείο Υγείας αρνήθηκε να επιβεβαιώσει αυτό τον ισχυρισμό, όμως ο υπουργός Υγείας Φαχρετίν Κοτζά επιβεβαίωσε ότι οι δύο άνδρες είχαν τηλεφωνική επικοινωνία με μήνυμά του, το οποίο ανήρτησε αργά χθες, Τρίτη, το βράδυ στο Twitter.

«Ανταλλάξαμε απόψεις σε θέματα του τομέα της υγείας στα οποία συνεργαζόμαστε, κυρίως σχετικά με τις προσπάθειες για ένα εμβόλιο κατά της Covid-19 και τα διεθνή εγχειρήματα στα οποία συμμετέχουμε», δήλωσε ο Κοτζά.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ