ΚΟΣΜΟΣ

Ναγκόρνο Καραμπάχ: Η Ρωσία θα συνεργαστεί με την Τουρκία «εντός του Αζερμπαϊτζάν»

Ναγκόρνο Καραμπάχ: Η Ρωσία θα συνεργαστεί με την Τουρκία «εντός του Αζερμπαϊτζάν»
Ρωσική στρατιωτική δύναμη 400 ανδρών έχει ήδη αναπτυχθεί στο Ναγκόρνο Καραμπάχ Russian Defense Ministry Press Service via AP

Η Μόσχα θα συνεργαστεί με την Αγκυρα στο θέμα του Ναγκόρνο Καραμπάχ, όχι όμως επί του εδάφους του αρμενικού θύλακα, αλλά εντός του Αζερμπαϊτζάν, όπως αποκάλυψε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου.

Ερωτηθείς σχετικά, ο Ντμίτρι Πεσκόφ ανέφερε ότι κατά τις συνομιλίες για τη συμφωνία στο Ναγκόρνο Καραμπάχ «δεν ετέθη ποτέ θέμα κοινής (ρωσο-τουρκικής) ειρηνευτικής δύναμης», για να συμπληρώσει:

«Η περιοχή συνεργασίας μας (σ.σ. με την Τουρκία) δεν θα είναι στο Καραμπάχ. Θα είναι στο Αζερμπαϊτζάν. Αφορά την ίδρυση ενός κεντρικού παρατηρητηρίου»

Σπεύδει στο Μπακού η Άγκυρα

Αντιπροσωπεία υψηλόβαθμων Τούρκων αξιωματούχων δέχτηκε την Τρίτη ο πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν, Ιλχάμ Αλίγεφ, μετά την συμφωνία που επιτεύχθηκε για τον τερματισμό της ένοπλης σύγκρουσης στο Ναγκόρνο Καραμπάχ.

Το Μπακού υποδέχτηκε τον υπουργό Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, τον υπουργό Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ, καθώς και τον επικεφαλής της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών της Τουρκίας, Χακάν Φιντάν, συνοδευόμενους από υψηλόβαθμους αξιωματικούς των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων.

Πρόκειται για την πρώτη συνάντηση Άγκυρας – Μπακού μετά τη συμφωνία, που προβλέπει ότι το Αζερμπαϊτζάν θα διατηρήσει τις περιοχές του Ναγκόρνο Καραμπάχ που είχε καταλάβει κατά τη διάρκεια της σύγκρουσης, ενώ η Αρμενία συμφώνησε να αποσυρθεί από διάφορες άλλες γειτονικές περιοχές μέσα στις επόμενες εβδομάδες

«Καθ’ όλη τη διάρκεια των 44 ημερών (σ.σ. συγκρούσεων), αισθανόμασταν τη στήριξη της αδερφής Τουρκίας – όπως και ο λαός του Αζερμπαϊτζάν. Τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης μετά τη συμφωνία που υπογράφηκε ήταν ιδιαίτερα συγκινητικά», δήλωσε ο Αλίγεφ.

Αναφορικά με τη σύσταση ενός κοινού παρατηρητηρίου για την τήρηση της κατάπαυσης του πυρός στο οποίο θα συμμετέχουν η Τουρκία και η Ρωσία, όπως συζητήθηκε τηλεφωνικά μεταξύ του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και του Ιλχάμ Αλίγεφ, ο πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν είπε ότι πάντα ήθελαν η Τουρκία και η Ρωσία να διαδραματίσουν ίσο ρόλο στην περιοχή.

Μιλώντας στην τελετή υποδοχής, ο Τσαβούσογλου συνεχάρη τον Αλίεφ εξ ονόματος τόσο του Τούρκου προέδρου Ερντογάν, όσο και του τουρκικού έθνους, αναφέρει δημοσίευμα του Anadolu.

«Η νίκη σας είναι η νίκη μας. Οι ένοπλες δυνάμεις του Αζερμπαϊτζάν υπό την ηγεσία σας έδειξαν σε φίλους και εχθρούς για την ικανότητά τους», είπε χαρακτηριστικά.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών δήλωσε επίσης ότι τα μελλοντικά βήματα, συμπεριλαμβανομένης της δημιουργίας του κοινού παρατηρητηρίου, θα συζητηθούν και θα αξιολογηθούν μεταξύ της τουρκικής αντιπροσωπείας κι εκείνης του Αζερμπαϊτζάν.

Ο Αλίγεφ χαιρέτισε τη συμφωνία ως νίκη για τη χώρα του, λέγοντας ότι η στρατιωτική επιτυχία του Μπακού επέτρεψε στη χώρα να κερδίσει «το πάνω χέρι» και «να τερματίσει την κατοχή τριών δεκαετιών στην επικράτειά της».

Η συμφωνία που επιτεύχθηκε τη Δευτέρα, αποδίδει στρατιωτικές νίκες του Αζερμπαϊτζάν σε αυτήν την ορεινή περιοχή του Καυκάσου, που τώρα κατοικείται σχεδόν αποκλειστικά από Αρμένιους, η οποία αποσχίστηκε από το Αζερμπαϊτζάν μετά έναν πόλεμο στη δεκαετία του 1990.

Συγκρούσεις μαίνονταν από τα τέλη Σεπτεμβρίου μεταξύ των αυτονομιστών που υποστηρίζονται από το Γερεβάν και του στρατού του Αζερμπαϊτζάν.

ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΤΕ

NEWSLETTER

ΔΗΜΟΦΙΛΗ