ΚΟΣΜΟΣ

Εμβόλιο κορωνοϊού - Μόσχα: Αρχισε η παραγωγή του Sputnik-V

Εμβόλιο κορωνοϊού - Μόσχα: Αρχισε η παραγωγή του Sputnik-V
AP Photo

Η μαζική παραγωγή του ρωσικού εμβολίου Sputnik-V κατά του κορωνοϊού ξεκίνησε στη Ρωσία με βάση όλους τους τεχνολογικούς κανονισμούς, ενώ διευρύνεται η παραγωγή του εμβολίου από τις φαρμακοβιομηχανίες, δήλωσε σήμερα ο Ρώσος υπουργός Υγείας Μιχαήλ Μουράσκα κατά την διάρκειας της 10ης συνάντησης των υπουργών Υγείας των χωρών της ομάδας BRICS, η οποία έγινε μέσω τηλεδιάσκεψης.

«Το πρώτο στον κόσμο κατοχυρωμένο εμβόλιο Sputnik-V άρχισε να διατίθεται και να αποστέλλεται στις περιφέρειες. Οι φαρμακοβιομηχανίες αυξάνουν την παραγωγή του και ξεκίνησαν τη μαζική παραγωγή του με βάση όλους τεχνολογικούς κανονισμούς», δήλωσε ο Μουράσκα, επισημαίνοντας ότι αυτή τη στιγμή διεξάγονται έρευνες για μια σειρά ακόμη εμβολίων στην χώρα, ενώ στην παρούσα φάση διεξάγονται οι κλινικές δοκιμές ενός αδρανοποιημένου εμβολίου.

Ο Μουράσκα είπε επίσης ότι χρησιμοποιούνται ψηφιακές τεχνολογίες για την «αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας του εμβολίου και της ασφάλειας του» και προσέθεσε ότι «για πρώτη φορά στον κόσμο αναπτύξαμε ένα καθολικό σχήμα αλληλεπίδρασης του πληροφοριακού συστήματος και μιας εφαρμογής σε κινητό που αφορά τον έλεγχο της ποιότητας και ανεκτικότητας του εμβολίου, που μας επιτρέπει να έχουμε μια πραγματική εικόνα δεδομένων για το εν λόγω εμβόλιο».

Ο Ρώσος υπουργός Υγείας αναφερόμενος στο εμβόλιο της Pfizer είπε ότι η εν λόγω εταιρεία δεν έχει υποβάλει αίτηση για την κατοχύρωση του εμβολίου της στη Ρωσία.

Στο 92% η αποτελεσματικότητα του εμβολίου

Μεγάλη αποτελεσματικότητα παρουσιάζει το πρώτο ρωσικό εμβόλιο κατά του κορωνοϊού, υποστηρίζει το ταμείο που χρηματοδοτεί την ανάπτυξή του.

Ειδικότερα, το Sputnik V εμφάνισε 92% αποτελεσματικότητα, όπως υποστηρίζει η Ρωσία.

Προς το παρόν, 40.000 εθελοντές συμμετέχουν στη διπλή τυφλή μελέτη, τυχαία και με έλεγχο placebo στη φάση 3 των δοκιμών.

Πάνω από 20.000 από αυτούς έχουν ήδη λάβει το πρώτο μέρος του εμβολίου, ενώ περισσότεροι από 16.000 έλαβαν και την πρώτη και τη δεύτερη δόση.

«Οι δοκιμές αποκάλυψαν την αποτελεσματικότητα μεταξύ περισσότερων από 16.000 εθελοντών που έλαβαν το εμβόλιο ή το placebo 21 ημέρες μετά τη πρώτη δόση. Ως αποτέλεσμα μιας στατιστικής ανάλυσης 20 επιβεβαιωμένων περιπτώσεων κορωνοϊού, φαίνεται ότι το εμβόλιο Sputnik V είχε ποσοστό αποτελεσματικότητας 92% μετά τη δεύτερη δόση», αναφέρεται στο δελτίο Τύπου, όπως γράφει και το Sputnik.

Σημειώνεται επίσης πως η παρακολούθηση των εθελοντών θα συνεχιστεί για ακόμα έξι μήνες και μετά θα παρουσιαστεί η ολοκληρωμένη έκθεση.

«Σας λέμε, με βάση τα δεδομένα, ότι έχουμε ένα πολύ αποτελεσματικό εμβόλιο» δήλωσε ο επικεφαλής του ρωσικού ταμείου που έχει τα δικαιώματα και υποστηρίζει την ανάπτυξη του εμβολίου και το εμπορεύεται (RDIF), Kirill Dmitriev, σύμφωνα με το δημοσίευμα της Independent.

Η ανακοίνωση έρχεται λίγες μέρες αφότου οι εταιρείες Pfizer Inc and BioNTech ανακοίνωσαν ότι το πειραματικό εμβόλιο κατά της Covid-19 που αναπτύσσουν είναι περισσότερο από το 90% αποτελεσματικό.

Οι δύο εταιρείες πίσω από το σκεύασμα περιέγραψαν τα ευρήματά τους ως μια «υπέροχη ημέρα για την επιστήμη και την ανθρωπότητα».

Το εμβόλιο δοκιμάστηκε σε 43.500 ανθρώπους σε έξι χώρες χωρίς να προκύπτει ανησυχία για την ασφάλεια όσων το έλαβαν, μεταδίδει το BBC.

Οι δύο εταιρείες, μάλιστα, σχεδιάζουν να υποβάλουν αίτημα για επείγουσα έγκριση χρήσης του εμβολίου μέχρι το τέλος του μήνα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ