ΚΟΣΜΟΣ

Σαφώς φιλοκυβερνητική στάση τηρεί η εφημερίδα Zaman αφότου τέθηκε υπό κηδεμονία

Σαφώς φιλοκυβερνητική στάση τηρεί η εφημερίδα Zaman αφότου τέθηκε υπό κηδεμονία
REUTERS/ OSMAN ORSAL

Σαφώς φιλοκυβερνητική γραμμή τηρεί πλέον η μεγάλης κυκλοφορίας τουρκική εφημερίδα Zaman, της οποίας το πρώτο φύλλο κυκλοφόρησε σήμερα, αφότου τέθηκε υπό την κηδεμονία των αρχών.

Στην πρώτη σελίδα της εφημερίδας, που ήταν ως τώρα πολύ επικριτική έναντι του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, τις συνήθεις επικρίσεις έχει αντικαταστήσει ένα άρθρο για ένα φιλόδοξο σχέδιο της κυβέρνησης να κατασκευάσει μια γέφυρα τριών δισεκατομμυρίων δολαρίων ανάμεσα στην ασιατική και την ευρωπαϊκή όχθη της Κωνσταντινούπολης.

"Το Ίντερνετ έχει κοπεί, δεν μπορούμε πια να χρησιμοποιήσουμε το σύστημά μας", είπε στο γαλλικό πρακτορείο ένας από τους δημοσιογράφους της Zaman, προσθέτοντας πως "το φύλλο της Κυριακής δεν έγινε από το προσωπικό της Zaman".

Όπως δημοσιεύει το αθηναϊκό πρακτορείο, σε ομοφωνία με τον υπόλοιπο φιλοκυβερνητικό Τύπο, η Zaman δημοσιεύει επίσης στην πρώτη σελίδα της φωτογραφίες από κηδείες "μαρτύρων" που σκοτώθηκαν σε συγκρούσεις με κούρδους αντάρτες στη νοτιοανατολική Τουρκία.

Ακόμη, δημοσιεύει στην πρώτη σελίδα μια φωτογραφία του Ερντογάν να κρατάει το χέρι μιας ηλικιωμένης γυναίκας και ανακοινώνει πως ο αρχηγός του κράτους θα δεχθεί γυναίκες με την ευκαιρία της ημέρας της Γυναίκας την ερχόμενη εβδομάδα.

Η εφημερίδα, με τιράζ περίπου 650.000 φύλλα, είχε χθες, Σάββατο (05/03), ως τίτλο "ημέρα ντροπής" για την ελευθερία του Τύπου στην Τουρκία, καθώς είχε καταφέρει να κυκλοφορήσει ένα τελευταίο φύλλο λίγο πριν τεθεί υπό την κηδεμονία των αρχών.

Συμπλοκές σημειώθηκαν την επόμενη της απόφασης στην Κωνσταντινούπολη, με τους υποστηρικτές της που είχαν συγκεντρωθεί έξω από τα γραφεία της, να διαλύονται από την αστυνομία, που έκανε χρήση άφθονων δακρυγόνων και σφαιρών με επικάλυψη καουτσούκ.

Την Παρασκευή, δικαστήριο διόρισε διαχειριστή για να διευθύνει την εφημερίδα Zaman, την αγγλόφωνη Today's Zaman και το πρακτορείο ειδήσεων Cihan, που συνδέονται με τον ιερωμένο Φετουλάχ Γκιουλέν, ο οποίος κατοικοεδρεύει στις ΗΠΑ και είναι σφοδρός επικριτής του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Ο τελευταίος υποστηρίζει ότι ο Γκιουλέν σχεδιάζει πραξικόπημα εναντίον του.

Διαβάστε επίσης:

Σύρραξη διαδηλωτών–αστυνομίας έξω από τα γραφεία της Zaman

ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΤΕ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ