ΚΟΣΜΟΣ

Τσαβούσογλου σε Αρμενία: Θα πληρώσετε το τίμημα αν παραβιάσετε την κατάπαυση πυρός στο Καραμπάχ

Τσαβούσογλου σε Αρμενία: Θα πληρώσετε το τίμημα αν παραβιάσετε την κατάπαυση πυρός στο Καραμπάχ
AP Photo / Cem Ozdel

Σε ιδιαίτερα αυστηρό τόνο απευθύνθηκε την Πέμπτη στην κυβέρνηση της Αρμενίας ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, τονίζοντας ότι το Γερεβάν θα πληρώσει το τίμημα, εάν παραβιάσει την πρόσφατη συμφωνία ειρήνευσης και κατάπαυσης του πυρός στο Ναγκόρνο - Καραμπάχ.

«Οι αρμενικές δυνάμεις θα πρέπει είτε να εγκαταλείψουν την περιοχή οικειοθελώς, συμμορφούμενες με τη συμφωνία, είτε ο ηρωικός στρατός του Αζερμπαϊτζάν να ανακαταλάβει τις περιοχές αυτές όπως έκανε μέχρι τώρα. Δεν υπάρχει άλλη επιλογή», δήλωσε ο κ. Τσαβούσογλου κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης Τύπου στο Μπακού, την πρωτεύουσα του Αζερμπαϊτζάν.

Σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, ο κ. Τσαβούσογλου είπε ότι «το Αζερμπαϊτζάν δεν προτίθεται να χύσει αίμα και ότι είναι ιδιαίτερα υπομονετικό απέναντι στην επίλυση της διαμάχης με ειρηνικό τρόπο».

«Έπειτα από αυτό, η επιλογή ανήκει πλέον στην Αρμενία, [εάν και κατά πόσο θα αποφασίσει να επιλύσει τη διαφορά αυτή ειρηνικά ή διά των όπλων]».

Αναφερόμενος στην εγκαθίδρυση του Κέντρου Παρατήρησης της ειρηνευτικής διαδικασίας στο Ναγκόρνο - Καραμπάχ, ο Τσαβούσογλου επεσήμανε ότι «ο ρόλος της Τουρκίας θα είναι ακριβώς ο ίδιος με τον αντίστοιχο της Ρωσίας».

«Η σύγκρουση μπορεί να επιλυθεί μόνον εάν όλες οι κατεχόμενες περιοχές αποδοθούν στο Αζερμπαϊτζάν», δήλωσε ο Τσαβούσογλου, προσθέτοντας ότι οι διεργασίες σε ό,τι αφορά το καθεστώς στο Καραμπάχ θα συνεχιστούν κατά την προσεχή χρονική περίοδο.

«Μέχρι στιγμής, ο ηρωικός στρατός του Αζερμπαϊτζάν έχει επιτελέσει ό,τι ήταν αναγκαίο στο πεδίο των μαχών και πλέον διά της διπλωματίας γίνονται διεργασίες για την επιστροφή των κατεχομένων εδαφών βάσει χρονοδιαγράμματος», πρόσθεσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών.

Επικρίσεις εναντίον της Γαλλίας

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου εξαπέλυσε από το Μπακού σφοδρή επίθεση εναντίον της Γαλλίας, κατηγορώντας τη χώρα αυτή για έλλειψη «αντικειμενικής και ισορροπημένης στάσης» στο ζήτημα του Ναγκόρνο – Καραμπάχ.

«Η Ομάδα των Τριών του Μινσκ πρέπει να λάβει ένα μάθημα από αυτή τη διαδικασία, ιδίως η Γαλλία. Προκατειλημμένες δηλώσεις εξακολουθούν να γίνονται ακόμη μετά τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός», είπε ο Τσαβούσογλου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ