ΚΟΣΜΟΣ

Η αστυνομία διέλυσε τη συγκέντρωση για την Ημέρα της Γυναίκας στην Κωνσταντινούπολη

Η αστυνομία διέλυσε τη συγκέντρωση για την Ημέρα της Γυναίκας στην Κωνσταντινούπολη
Διαδηλώτριες στο Καντίκιοϊ της Κωνσταντινούπολης, όπου είχαν συγκεντρωθεί για να γιορτάσουν την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, την Κυριακή 6 Μαρτίου 2016, προσπαθούν να αποφύγουν τις πλαστικές σφαίρες της τουρκικής αστυνομίας REUTERS/ Osman Orsal

Η τουρκική αστυνομία έθεσε σήμερα υπό προσωρινή κράτηση τουλάχιστον μία γυναίκα και έκανε χρήση σφαιρών από καουτσούκ για να διαλύσει πλήθος εκατοντάδων διαδηλωτών που είχαν συγκεντρωθεί στο κέντρο της Κωνσταντινούπολης, για να τιμήσουν την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας.

Η συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε δύο ημέρες πριν από τους επίσημους διεθνείς εορτασμούς για την Ημέρα της Γυναίκας στις 8 Μαρτίου, καθώς οι διαδηλωτές ήθελαν να εκμεταλλευτούν την Κυριακή, ώστε να προσελκύσουν περισσότερο κόσμο.

Όπως μεταδίδει το σχετικό τηλεγράφημα του ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο κυβερνήτης της Κωνσταντινούπολης έχει ματαιώσει τη φετινή συγκέντρωση, επικαλούμενος λόγους ασφαλείας.

Αψηφώντας την απαγόρευση, εκατοντάδες γυναίκες και άνδρες πλημμύρισαν την κεντρική πλατεία του Καντίκιοϊ (Kadıköy), στην ασιατική πλευρά της Κωνσταντινούπολης, φωνάζοντας συνθήματα και κρατώντας μωβ πανό, το σύμβολο του κινήματος που επικεντρώνεται στα κοινωνικά και οικονομικά ζητήματα των γυναικών.

Αστυνομικοί με πολιτικά δεν άργησαν να παρέμβουν, απωθώντας τες.από την πλατεία. Στη συνέχεια, οι δυνάμεις καταστολής άνοιξαν πυρ με σφαίρες από καουτσούκ εναντίον του πλήθους.

«Ανέκαθεν λέγαμε ότι δεν θα φύγουμε ποτέ από τους δρόμους για τη διαδήλωση της 8ης Μαρτίου και δεν θα φύγουμε. Ούτε η αστυνομία ούτε η κυβέρνηση μπορούν να μας σταματήσουν», είπε στο πρακτορείο Reuters η διαδηλώτρια Γκουρίς Οζέν (Guris Ozen) πριν από την επέμβαση της αστυνομιας.

Βλέπεις τη δύναμη των γυναικών. Είμαστε εδώ παρά τα εμπόδια και θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για την υπόθεσή μας.

Συμπλοκές σημειώθηκαν και κατά ττη διάρκεια των αντίστοιχων διαδηλώσεων στην Άγκυρα, όπου δεκάδες γυναίκες επίσης βγήκαν στους δρόμους.

Φωτεινή στιγμή στο σκοτεινό κλίμα των ημερών αποτέλεσε η στάση του σοσιαλδημοκράτη δημάρχου του ασιατικού Καντίκιοι Αϊκούρτ Νουογλού (Aykurt Nuhoğlu). Ο Νουογλού αρνήθηκε να κατεβάσει από τους δρόμους της πόλης αφίσες που είχαν αναρτηθεί για τη σημερινή διαδήλωση και στις οποίες αναγραφόταν το σύνθημα «Είμαι λεσβία, αμφισεξουαλική, τρανς, διεμφυλική: Είμαι στο σχολείο, στο κοινοβούλιο, παντού!» Για τις αφίσες υπήρξαν αντιδράσεις τόσο από φορείς που έκαναν λόγο για εκκίνηση κηρύγματος μίσους κατά της LGBT κοινότητας, όσο και από πολιτευτές του AK που τον κάλεσαν να ζητήσει συγγνώμη για τη στήριξη που δίνει σε αξίες αντίθετες με την οικογένεια και την κοινωνία.

Απαντώντας ο Νουογλού, ανέφερε ότι είναι περίεργος να δει με ποιο τρόπο οι αφίσες θα προκαλέσουν κακό:

FFAQF29525 haber bisiklet big

Δεν είναι κάτι εναντίον τους. Είναι μια προσπάθεια έκφρασης των μελών της LGBT. Οι αφίσες θα παραμείνουν στις θέσεις τους μέχρι τις 8 Μαρτίου και μετά θα κατέβουν. Πρέπει να αντιπροσωπεύουμε όλους τους πολίτες. Ως τοπική αρχή, είμαστε υπεύθυνοι για αυτό. Υπάρχουν πολύ σημαντικότερα προβλήματα σε αυτήν τη χώρα. Διεξάγεται σχεδόν ένας εμφύλιος πόλεμος ανατολικά, έχουμε πέντε μάρτυρες κάθε μέρα, νομίζω ότι πρέπει να σας απασχολούν τα πραγματικά προβληματα της χώρας, όχι η ανάγκη των ανθρώπων να εκφραστούν.

Διαδηλωτής κρατά τυπωμένο t-shirt με τα χρώματα της Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας από τις εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν υπό την αιγίδα του δημάρχου του Καντίκιοι στις 8 Μαρτίου 2014 - Πηγή: www.aykurtnuhoglu.com.tr/

Η κατάσταση των γυναικών στην Τουρκία

Η Τουρκία κατατάσσεται 77η μεταξυ 138 χωρών, βάσει του δείκτη ισότητας των φύλων (Gender Inequality Index - GII) που χρησιμοποιεί το Πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών για την Ανάπτυξη (UNDP).

Οι κυβερνήσεις της Άγκυρας βρίσκονται επικρίνονται διαρκώς αναφορικά με τον τρόπο που χειρίζονται τα θέματα των γυναικών, για την αποτυχία τους να μειώσουν τα υψηλά ποσοστά βίας κατά των γυναικών, αλλά για τη χαμηλή συμμετοχή των γυναικών στον οικονομικά ενεργό πληθυσμό.

Τα επεισόδια οικογενειακής βίας είναι δέκα φορές πιθανότερο να συμβούν στην Τουρκία, η οποία φιλοδοξεί να ενταχθεί στην ΕΕ, απ' ό,τι στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες, σύμφωνα με τις στατιστικές του ΟΗΕ.

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα της τουρκικής Hurriyet από τον περασμένο Αύγουστο, περισσότερες από 5.000 γυναίκες θύματα ενδοοικογενειακής βίας δεν επρόκειτο να ψηφίσουν στις εκλογές του Νοεμβρίου για λόγους ασφαλείας. Εξ αυτών, περί τις 2.500 παρέμεναν σε καταφύγια κακοποιημένων γυναικών, ενώ 2.983 βρίσκονταν υπό αστυνομική προστασία, λαμβάνοντας άμεσες απειλές κατά της ζωής τους.

Η έκκληση των γυναικείων οργανώσεων προς τις τουρκικές αρχές να επιτραπεί στις γυναίκες αυτές να ψηφίσουν, χωρίς να αποκαλυφτεί η ταυτότητά τους, είχε πέσει στο κενό, καθώς το υπουργείο Κοινωνικών και Οικογενειακών Υποθέσεων δήλωσε ότι δεν μπορούσε σε μια τέτοια περίπτωση να εγγυηθεί για την ασφάλειά τους.

Τα τελευταία χρόνια, η Τουρκία έχει περιορίσει σημαντικά το δικαίωμα του συνέρχεσθαι, διευρύνοντας τις εξουσίες αστυνομικών και δικαστικών αρχών με απώτερο σκοπό την συγκράτηση φαινομένων Γκεζί. Όσοι τολμούν να διαδηλώσουν τίθενται ευκολότερα υπό κράτηση και αντίστοιχα απαγγέλλονται κατηγορίες εναντίον τους.

Την ίδια στιγμή πληθαίνουν οι αναφορές από ξένους που εργάζονται στην Τουρκία ότι δεν ανανεώνεται η άδεια παραμονής τους με αποτέλεσμα να εγκαταλείπουν την εργασία τους.

Το τελευταίο επεισόδιο με το κλείσιμο της μεγαλύτερης σε κυκλοφορία εφημερίδας Zaman επιτείνει τις συνθήκες ασφυκτικού ελέγχου της κοινής γνώμης, ιδίως σε ότι αφορά τον ντε φάκτο εμφύλιο που διεξάγεται στη νοτιοανατολική Τουρκία, κάνοντας πολλούς να μιλούν για διολίσθηση του συστήματος Ερντογάν σε κάτι περισσότερο από ένα αυταρχικό καθεστώς.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ