ΚΟΣΜΟΣ

Αρμενία: Με τέσσερα μεταγωγικά αεροσκάφη στο Γερεβάν η ρωσική ειρηνευτική δύναμη

Αρμενία: Με τέσσερα μεταγωγικά αεροσκάφη στο Γερεβάν η ρωσική ειρηνευτική δύναμη
Russian Defense Ministry Press Service via AP

Τέσσερα μεταγωγικά αεροσκάφη Il-76 με Ρώσους στρατιωτικούς της ειρηνευτικής δύναμης προσγειώθηκαν σε αεροδρόμια του Γερεβάν ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Άμυνας, το στρατιωτικό προσωπικό ξεκίνησε την εκφόρτωση των θωρακισμένων οχημάτων και οχημάτων προσωπικού.

Η Ρωσία θα συνεργαστεί με την Τουρκία «εντός του Αζερμπαϊτζάν»

Η Μόσχα θα συνεργαστεί με την Αγκυρα στο θέμα του Ναγκόρνο Καραμπάχ, όχι όμως επί του εδάφους του αρμενικού θύλακα, αλλά εντός του Αζερμπαϊτζάν, όπως αποκάλυψε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου.

Ερωτηθείς σχετικά, ο Ντμίτρι Πεσκόφ ανέφερε ότι κατά τις συνομιλίες για τη συμφωνία στο Ναγκόρνο Καραμπάχ «δεν ετέθη ποτέ θέμα κοινής (ρωσο-τουρκικής) ειρηνευτικής δύναμης», για να συμπληρώσει:

«Η περιοχή συνεργασίας μας (σ.σ. με την Τουρκία) δεν θα είναι στο Καραμπάχ. Θα είναι στο Αζερμπαϊτζάν. Αφορά την ίδρυση ενός κεντρικού παρατηρητηρίου»

Τσαβούσογλου σε Αρμενία: Θα πληρώσετε το τίμημα αν παραβιάσετε την κατάπαυση πυρός στο Καραμπάχ

Σε ιδιαίτερα αυστηρό τόνο απευθύνθηκε την Πέμπτη στην κυβέρνηση της Αρμενίας ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, τονίζοντας ότι το Γερεβάν θα πληρώσει το τίμημα, εάν παραβιάσει την πρόσφατη συμφωνία ειρήνευσης και κατάπαυσης του πυρός στο Ναγκόρνο - Καραμπάχ.

«Οι αρμενικές δυνάμεις θα πρέπει είτε να εγκαταλείψουν την περιοχή οικειοθελώς, συμμορφούμενες με τη συμφωνία, είτε ο ηρωικός στρατός του Αζερμπαϊτζάν να ανακαταλάβει τις περιοχές αυτές όπως έκανε μέχρι τώρα. Δεν υπάρχει άλλη επιλογή», δήλωσε ο κ. Τσαβούσογλου κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης Τύπου στο Μπακού, την πρωτεύουσα του Αζερμπαϊτζάν.

Σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, ο κ. Τσαβούσογλου είπε ότι «το Αζερμπαϊτζάν δεν προτίθεται να χύσει αίμα και ότι είναι ιδιαίτερα υπομονετικό απέναντι στην επίλυση της διαμάχης με ειρηνικό τρόπο».

«Έπειτα από αυτό, η επιλογή ανήκει πλέον στην Αρμενία, [εάν και κατά πόσο θα αποφασίσει να επιλύσει τη διαφορά αυτή ειρηνικά ή διά των όπλων]».

Αναφερόμενος στην εγκαθίδρυση του Κέντρου Παρατήρησης της ειρηνευτικής διαδικασίας στο Ναγκόρνο - Καραμπάχ, ο Τσαβούσογλου επεσήμανε ότι «ο ρόλος της Τουρκίας θα είναι ακριβώς ο ίδιος με τον αντίστοιχο της Ρωσίας».

«Η σύγκρουση μπορεί να επιλυθεί μόνον εάν όλες οι κατεχόμενες περιοχές αποδοθούν στο Αζερμπαϊτζάν», δήλωσε ο Τσαβούσογλου, προσθέτοντας ότι οι διεργασίες σε ό,τι αφορά το καθεστώς στο Καραμπάχ θα συνεχιστούν κατά την προσεχή χρονική περίοδο.

«Μέχρι στιγμής, ο ηρωικός στρατός του Αζερμπαϊτζάν έχει επιτελέσει ό,τι ήταν αναγκαίο στο πεδίο των μαχών και πλέον διά της διπλωματίας γίνονται διεργασίες για την επιστροφή των κατεχομένων εδαφών βάσει χρονοδιαγράμματος», πρόσθεσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ