ΚΟΣΜΟΣ

Σε άλλο… σύμπαν ο Ερντογάν: Φτάσαμε τέσσερις φορές στο διάστημα

Σε άλλο… σύμπαν ο Ερντογάν: Φτάσαμε τέσσερις φορές στο διάστημα
Turkish Presidency via AP, Pool

Για... διαστημικές επιτυχίες επαίρεται ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν, την ώρα που η οικονομία της χώρας βρίσκεται σε δεινή θέση. 

Όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος Ερντογάν την Πέμπτη, η Τουρκία ολοκλήρωσε με επιτυχία τις δοκιμές για την εκτόξευση δορυφόρου και έχει φτάσει τέσσερις φορές στο διάστημα χρησιμοποιώντας αποκλειστικά μηχανήματα εγχώριας κατασκευής.

«Πάντα λέγαμε ότι βρισκόμαστε στο διαστημικό πρωτάθλημα» είπε ο Τούρκος πρόεδρος κατά την τελετή εγκαινίων μίας νέας εγκατάστασης τους τουρκικού αμυντικού γίγαντα Aselsan στην Άγκυρα.

«Θέλω να πω ότι φωτίσαμε το σκοτάδι του διαστήματος για ακόμη μία φορά χάρη στην εγχώρια τεχνολογία μας. Ολοκληρώσαμε με επιτυχία τις δοκιμές για την εκτόξευση του εθνικού μας δορυφόρου. Σε αυτά τα τεστ, φτάσαμε τέσσερις φορές στο διάστημα», είπε ο Ερντογάν.

Τον περασμένο Αύγουστο, ο πρόεδρος ανακοίνωσε ότι η Τουρκία θα ξεκινήσει τις πρώτες διαστημικές δοκιμές της τεχνολογίας πυραυλοκινητήρα υγρού προωθητικού.

Είχε υποσχεθεί νωρίτερα φέτος την έναρξη ενός εθνικού διαστημικού προγράμματος το 2020, ακολουθώντας την Κίνα, τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Ινδία και τη Ρωσία.

Από την Άγκυρα, ο Ερντογάν δεσμεύτηκε επίσης να προωθήσει περεταίρω την αμυντική βιομηχανία της χώρας: «Δεν μπορούμε να ανεχόμαστε την προμήθεια (αμυντικών) προϊόντων που μπορούμε να παράγουμε οι ίδιοι από το εξωτερικό», τόνισε σύμφωνα με την Daily Sabah.

«Θα συνεχίσουμε να παρέχουμε κάθε είδος στήριξης στην αμυντική μας βιομηχανία», είπε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ