ΚΟΣΜΟΣ

Γερμανικά ΜΜΕ κατά ΕΕ: Μετά την Ανατ. Μεσόγειο, απέτυχε και στον Καύκασο

Γερμανικά ΜΜΕ κατά ΕΕ: Μετά την Ανατ. Μεσόγειο, απέτυχε και στον Καύκασο
AP Photo

Εντονα επικριτικό απέναντι στην αποτυχία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της προεδρεύουσας Γερμανίας να διαχειριστεί αποτελεσματικά τη διαμάχη στο Ναγκόρνο Καραμπάχ είναι το σημερινό δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας TAZ

Με τίτλο «Η γλώσσα της αδυναμίας» η εφημερίδα σχολιάζει την εκεχειρία μεταξύ Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν στον πόλεμο για τον έλεγχο της αμφιλεγόμενης περιοχής του Ναγκόρνο Καραμπάχ:

«Μπροστά στα μάτια της βραβευθείσας με Νομπέλ Ειρήνης ΕΕ και της εκ περιτροπής προεδρεύουσας Γερμανίας εκτυλίχθηκε ένας πόλεμος, ο οποίος από ό,τι φαίνεται, τελείωσε με μετατόπιση συνόρων και εκτοπισμό δεκάδων χιλιάδων Αρμενίων. Δεν είναι η πρώτη φορά που η ΕΕ αποτυγχάνει κατά τη διάρκεια του εξαμήνου της γερμανικής προεδρίας. Το καλοκαίρι παραλίγο να ξεσπάσει πόλεμος όταν η Τουρκία προκαλούσε με τις γεωτρήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο. Ελλάδα, Κύπρος και Γαλλία είχαν ζητήσει τότε μια γρήγορη και σκληρή απάντηση, όμως η καγκελάριος Μέρκελ στηρίχθηκε στη μυστική διπλωματία και την πολιτική κατευνασμού. Η στάση αυτή εκδικείται τώρα. Την στιγμή που η κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο έχει σχετικά ηρεμήσει, χωρίς ωστόσο να έχει επιλυθεί, ο πρόεδρος Ερντογάν στέλνει Σύριους μισθοφόρους στον Καύκασο. Σήμερα γιορτάζει μια νίκη στο Αζερμπαϊτζάν και το Ναγκόρνο Καραμπάχ. Η Γερμανία οδήγησε την ΕΕ σε μια ήττα, αυτό το συμπέρασμα εξάγουμε ήδη από τώρα».

Σε πρωτοσέλιδο σχόλιο με τίτλο «Ο Πούτιν στον καλύτερο ρόλο του» η Frankfurter Allgemeine Zeitung εξάλλου φωτίζει το ρόλο του Ρώσου προέδρου Πούτιν στον πόλεμο στον Καύκασο: «Ο πρόεδρος Πούτιν μπορεί τώρα να ισχυρίζεται ότι σταμάτησε την αιματοχυσία. Η εκεχειρία λίγο πριν την συντριπτική ήττα της Αρμενίας παραπέμπει σε συμφωνία της Μόσχας με το Μπακού και την Άγκυρα. Ο Αρμένιος πρωθυπουργός Πασινγιάν είναι πλέον για τους Αρμένιους ο ηττημένος ή ακόμα και ο προδότης. Η Ρωσία παίρνει αυτό που ήθελε εδώ και καιρό. Μια στρατιωτική παρουσία στο Αζερμπαϊτζάν. Και σε όλες αυτές τις εξελίξεις η Δύση έχει απλά ρόλο θεατή».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ