ΚΟΣΜΟΣ

Κινδυνεύουν να πνιγούν 70 άνθρωποι ανοιχτά της Λαμπεντούζα

Κινδυνεύουν να πνιγούν 70 άνθρωποι ανοιχτά της Λαμπεντούζα
(AP Photo/Sergi Camara)

Εβδομήντα άνθρωποι που επιβαίνουν σε πλεούμενο σε μικρή απόσταση από το ιταλικό νησί της Λαμπεντούζα κινδυνεύουν να πνιγούν, σύμφωνα με το σύστημα παρακολούθησης των θαλάσσιων ροών και σήμανσης συναγερμού Alarm Phone

Στο πλεούμενο, όπως μεταδίδουν τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης, έχει δημιουργηθεί μεγάλη οπή, από την οποία εδώ και αρκετή ώρα μπαίνει νερό. Στους επιβαίνοντες συγκαταλέγονται, σύμφωνα με την τηλεόραση της Rai, πολλές γυναίκες και παιδιά.

Αναμένεται άμεση κινητοποίηση της ιταλικής ακτοφυλακής για την διάσωση των ναυαγών.

Οι τραγωδίες στη Μεσόγειο με τα ναυάγια φουσκωτών λέμβων με μετανάστες που επιχειρούν να φτάσουν στην Ευρώπη, δεν έχουν τέλος. Συνολικά 94 μετανάστες πνίγηκαν σε δύο ναυάγια τις τελευταίες δύο μέρες ανοικτά των ακτών της Λιβύης.

Πιο συγκεκριμένα, είκοσι άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στα ανοικτά των ακτών της Λιβύης όταν ναυάγησε πλοιάριο που μετέφερε μετανάστες, λίγες ώρες αφού άλλοι 74 άνθρωποι πνίγηκαν, ανακοίνωσε τη νύκτα της Πέμπτης προς Παρασκευή η μη κυβερνητική οργάνωση Γιατροί χωρίς Σύνορα (MSF).

Οι ομάδες των MSF στην πόλη Σορμάν (στη βορειοανατολική Λιβύη) «βοήθησαν σήμερα τρεις γυναίκες, τις μοναδικές επιζήσασες από ένα ναυάγιο στο οποίο έχασαν τη ζωή τους 20 άνθρωποι», επεσήμανε η ΜΚΟ στον λογαριασμό της στο Twitter.

«Διασώθηκαν από ντόπιους ψαράδες, ήταν σε κατάσταση σοκ και τρομαγμένες, είδαν τους αγαπημένους τους να χάνονται στα κύματα, να πεθαίνουν μπροστά στα μάτια τους», πρόσθεσε η οργάνωση.

Λίγο νωρίτερα ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης (ΔΟΜ) είχε ανακοινώσει ότι τουλάχιστον 74 άνθρωποι πνίγηκαν στα ανοικτά της Χούμα, μιας παράκτιας πόλης στη Λιβύη, περίπου 180 χιλιόμετρα ανατολικά της Σορμάν. Τους 46 επιζώντες μετέφεραν στη στεριά ψαράδες και το λιβυκό λιμενικό.

navagio-livii-AP_20316682976964.jpg
Πηγή: AP Photo/Sergi Camara

Από τις αρχές του έτους έχουν πνιγεί στη Μεσόγειο τουλάχιστον 900 άνθρωποι, στην προσπάθειά τους να φτάσουν στην Ευρώπη, ορισμένες φορές επειδή καθυστέρησε να φτάσει βοήθεια ενώ κινδύνευαν.

Πάνω από 11.000 στάλθηκαν πίσω στη Λιβύη όπου «διατρέχουν τον κίνδυνο να εκτεθούν σε παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, σε κακομεταχείριση (…) σε εμπόριο (ανθρώπων) ή να πέσουν θύματα εκμετάλλευσης», κατήγγειλε ο ΔΟΜ.

AP_20317805086342.jpg
Πηγή: AP Photo/Sergi Camara

Ο ΔΟΜ και η Ύπατη Αρμοστεία για τους Πρόσφυγες επιμένουν ότι η Λιβύη δεν θα πρέπει να θεωρείται ασφαλής χώρα και ότι οι μετανάστες που διασώζονται ή τους σταματούν στη θάλασσα δεν θα πρέπει να επιστρέφουν εκεί.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ