ΚΟΣΜΟΣ

Γαλλία: Φόρος τιμής στα θύματα των τρομοκρατικών επιθέσεων στο Παρίσι του 2015

Γαλλία: Φόρος τιμής στα θύματα των τρομοκρατικών επιθέσεων στο Παρίσι του 2015
Christophe Archambault/Pool Photo via AP

Φόρο τιμής στα θύματα των τρομοκρατικών επιθέσεων της 13ης Νοεμβρίου 2015 απέτισε η γαλλική πολιτική σκηνή, διαβεβαιώνοντας πως «η Γαλλία δεν ξεχνά» και παραμένει στρατευμένη στη μάχη της εναντίον της τρομοκρατίας.

«Fluctuat nec mergitur»: Ο πρωθυπουργός Ζαν Καστέξ έγραψε στο Twitter την εμβληματική φράση της πόλης του Παρισιού «Κλυδωνίζεται, αλλά δεν καταποντίζεται», προς τιμήν των 130 νεκρών και των 350 τραυματιών των επιθέσεων που πραγματοποιήθηκαν εκείνο το βράδυ έξω από το Stade de France, στο βόρειο Παρίσι, στα τραπεζάκια έξω από εστιατόρια της πρωτεύουσας και στην παρισινή αίθουσα συναυλιών και παραστάσεων Μπατακλάν.

«Σήμερα σκέπτομαι πολύ τις οικογένειες (...), το πένθος τους δεν έχει τελειώσει», υπογράμμισε ο υπουργός Εξωτερικών, Ιβ Λεντριάν, μιλώντας στο BFMTV. Πρόσθεσε πως η τρομοκρατία παραμένει «μια μείζων απειλή» για τη χώρα και τις «αξίες» της και «απαιτεί πολύ μεγάλη αποφασιστικότητα».

«Ας αγωνιζόμαστε ακατάπαυστα εναντίον του φανατισμού, ας παραμείνουμε ενωμένοι», έγραψε στο Twitter ο επικεφαλής του LREM (το κόμμα της προεδρικής πλειοψηφίας), Στανισλάς Γκερινί.

Ο Φρανσουά Ολάντ, ο οποίος ήταν πρόεδρος της Δημοκρατίας όταν έγιναν οι επιθέσεις αυτές, δήλωσε σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Le Parisien πως, αν και «μάχες κερδήθηκαν, ο πόλεμος δεν έχει ακόμη κερδηθεί» εναντίον της τρομοκρατίας.

Γι' αυτό το λόγο ο Ολάντ καλεί «να εξοπλισθεί η δημοκρατία (...) δια του νόμου και δια της ισχύος», προειδοποιώντας πάντως στον ραδιοσταθμό France Inter πως «το να προσθέτεις κείμενα στα κείμενα, δεν τα κάνει πιο αυστηρά».

«Περισσότερο από ποτέ, το καθήκον μας, προς όλους αυτούς (σ.σ.: τα θύματα) και τους συγγενείς τους, είναι η πλήρης αδιαλλαξία και η μαχητικότητα απέναντι στην ισλαμιστική βαρβαρότητα», τόνισε η πρόεδρος του ακροδεξιού Εθνικού Συναγερμού Μαρίν Λεπέν.

Ο βουλευτής του αντιπολιτευόμενου δεξιού κόμματος των Ρεπουμπλικάνων Ερίκ Σιοτί εξέφρασε τη λύπη του για το γεγονός ότι πέντε χρόνια αφότου «ο ισλαμοναζισμός έπληξε το Παρίσι στην καρδιά του», «η απειλή εξακολουθεί να πλανάται».

Ο Κριστιάν Εστροζί, στέλεχος των Ρεπουμπλικάνων και δήμαρχος της Νίκαιας, πόλης που επλήγη επίσης από την τρομοκρατία, έκανε έκκληση «να μπούμε στην αντίσταση» απέναντι στους τρομοκράτες που διεξάγουν «έναν πόλεμο εναντίον αυτού που είμαστε».

«Η μάχη για την ελευθερία, την ισότητα, την αδελφοσύνη, τον λαϊκό χαρακτήρα του κράτους πρέπει να συνεχισθεί και να διεξάγεται με αποφασιστικότητα», δήλωσε η πρόεδρος της σοσιαλιστικής ομάδας στη γαλλική βουλή, Βαλερί Ραμπό.

«Απέναντι σ' αυτούς που υπερασπίζονται τον ισλαμισμό και σ' αυτούς που θεωρητικοποιούν τον πόλεμο των πολιτισμών, η Δημοκρατία είναι το καλύτερο από τα αντίδοτα», τόνισε ο εθνικός γραμματέας του Γαλλικού Κομμουνιστικού Κόμματος (PCF) Φαμπιάν Ρουσέλ.

«Να μην ξεχάσουμε ποτέ. Να μην συμβιβαστούμε ποτέ. Να μην παραχωρήσουμε τίποτε», έγραψε στο Twitter o ευρωβουλευτής του κόμματος EELV (Ευρώπη Οικολογία Οι Πράσινοι) Γιανίκ Ζαντό.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ