ΚΟΣΜΟΣ

Βρετανία: Μαζεύει τα πράγματά του από την Ντάουνινγκ Στριτ ο Ντόμινικ Κάμινγκς

Βρετανία: Μαζεύει τα πράγματά του από την Ντάουνινγκ Στριτ ο Ντόμινικ Κάμινγκς
AP Photo

Ο Ντόμινικ Κάμινγκς, ο πανίσχυρος και πολυσυζητημένος σύμβουλος του Βρετανού πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον, παραιτήθηκε αμέσως αφού αποφάσισε να μην παραμείνει στη θέση αυτή μέχρι τα Χριστούγεννα, σύμφωνα βρετανικά μέσα ενημέρωσης.

«Ο Ντομ Κάμινγκς έφυγε για τα καλά από το Νο 10 απόψε, αφού αποφάσισε να μην μείνει μέχρι τα Χριστούγεννα», ανέφερε στο Twitter ο πολιτικός σχολιαστής του Times Radio, Τομ Νιούτον Νταν. Λίγο αργότερα, η ίδια πληροφορία μεταδόθηκε από το BBC και το Sky News.

Ο Κάμινγκς έφυγε από την Ντάουνινγκ Στριτ μεταφέροντας ένα κουτί, όπως φαίνεται σε φωτογραφίες που τράβηξαν φωτορεπόρτερ.

Ο Κάμινγκς είχε βρεθεί στο μάτι του κυκλώνα τον περασμένο Μάιο, όταν κατηγορήθηκε ότι είχε παραβιάσει το εθνικό lockdown για προσωπικούς λόγους.

Τότε, ο Μπόρις Τζόνσον τον είχε στηρίξει προκαλώντας εσωκομματικές αντιδράσεις.

Ο Κάμινγκς, ο οποίος ήταν υπεύθυνος για το δημοψήφισμα του Brexit το 2016 και την εκλογική νίκη του Τζόνσον το 2019, δήλωσε στο BBC ότι η θέση του δεν είχε αλλάξει από τον Ιανουάριο, όταν είπε ότι ήθελε να αποσυρθεί μέχρι τα τέλη του τρέχοντος έτους.

Ο υπουργός Μεταφορών της Βρετανίας Γκραντ Σαπς είπε στο Sky News ότι ο Κάμινγκς έχει προγραμματίσει να αφήσει τη θέση του ως ανώτερος σύμβουλος του Τζόνσον εδώ και περισσότερο από ένα χρόνο, όταν η Βρετανία άτυπα αποχώρησε από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Όπως έγραψε στις αρχές της χρονιάς με τα δικά του λόγια, σχεδιάζει να αποσυρθεί μετά τη συμβολή του στο μείζον ζήτημα που είναι αυτό του Brexit, η μεταβατική περίοδος του οποίου λήγει στις 31 Δεκεμβρίου», τόνισε ο Σαπς.

Όπως υπογράμμισε, ο Κάμινγκς θα λείψει, καθώς είναι καλό να υπάρχει πάντα κάποιος ο οποίος ταράζει τις καταστάσεις.

Η προαναγγελία παραίτησης του Κάμινγκς έρχεται λίγες ώρες μετά την παραίτηση του διευθυντή επικοινωνίας του Τζόνσον, Λι Κέιν.

Στους κ. Κάμινγκς και Κέιν χρεώνεται μία συχνά επιθετική επικοινωνιακή πολιτική της κυβέρνησης, οι συχνές συγκρούσεις με βουλευτές, υπουργούς και στελέχη της δημόσιας διοίκησης, η αποξένωση του Πρωθυπουργού από την κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος όπως πολλοί Συντηρητικοί βουλευτές επισημαίνουν, καθώς και οι κακοί επικοινωνιακοί χειρισμοί στη διάρκεια της πανδημίας.

Μετά το Brexit... exit

Σύμφωνα εξάλλου με τους Financial Times, αναμένονται αποχωρήσεις και άλλων στελεχών της εκστρατείας Vote Leave υπέρ του Brexit που μεταπήδησαν στην Ντάουνινγκ Στριτ μετά από την ανάληψη της πρωθυπουργίας από τον Μπόρις Τζόνσον.

Προσθέτουν δε ότι σύμφωνα με ορισμένες κυβερνητικές πηγές, οι Κάμινγκς και Κέιν θεωρούνται ύποπτοι για τη διαρροή των πληροφοριών περί του δεύτερου lockdown που επίκειτο στις αρχές του μήνα, με αποτέλεσμα την επίσπευση των ανακοινώσεων από τον Μπόρις Τζόνσον.

Σύμφωνα εξάλλου με τους FT, ο Βρετανός Πρωθυπουργός σχεδιάζει να αξιοποιήσει την αλλαγή φρουράς στην ομάδα των συμβούλων του για να υιοθετήσει ένα πιο συναινετικό στιλ, να αποκαταστήσει τις γέφυρες με τους βουλευτές του και να τερματίσει τους λεγόμενους «πολιτισμικούς πολέμους» του κ. Κάμινγκς, δηλαδή τη μετωπική αντιπαράθεση με κοινωνικές ομάδες, προσωπικότητες και φορείς του δημόσιου βίου με διαφορετικές πεποιθήσεις ή ιδεολογίες.

ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΤΕ

NEWSLETTER

ΔΗΜΟΦΙΛΗ