ΚΟΣΜΟΣ

Ναγκόρνο Καραμπάχ: Παράταση 10 ημερών για την αποχώρηση των Αρμενίων

Ναγκόρνο Καραμπάχ: Παράταση 10 ημερών για την αποχώρηση των Αρμενίων
AP Photo/Dmitry Lovetsky

Προθεσμία επιπλέον δέκα ημερών έδωσε στην Αρμενία τo Aζερμπαϊτζάν για να εγκαταλείψει την περιοχή Καρβατσάρ (στα αζερικά Καλμπατζάρ) στον αυτονομιστικό θύλακο του Ναγκόρνο Καραμπάχ ενόψει της παράδοσής της στις δυνάμεις του, την ώρα που τα διεθνή δίκτυα μεταδίδουν σκηνές ξεριζωμού και απελπισίας των κατοίκων που αναγκάζονται να αφήσουν πίσω τις περιουσίες τους. 

«Λόγω των δυσκολιών που βιώνει η Αρμενία και για ανθρωπιστικούς λόγους το Αζερμπαϊτζάν αποφάσισε να δώσει στην Αρμενία άλλες δέκα ημέρες προθεσμία... Η ημερομηνία για την παράδοση (της Καλμπατζάρ) μετατέθηκε για τις 25 Νοεμβρίου, αντί για τις 15 Νοεμβρίου», δήλωσε ο Χικμέτ Χατζίγεφ, σύμβουλος του Αζέρου προέδρου

Μόνο ένας δρόμος οδηγεί στην αμφισβητούμενη περιοχή από την ενδοχώρα της Αρμενίας. Η Αρμενία ζήτησε μέσω της Ρωσίας περισσότερο χρόνο από το Αζερμπαϊτζάν για να αποσύρει τα στρατεύματά της και να απομακρύνει τους κατοίκους, είπε ο ίδιος.

Δύο εναπομείνασες περιοχές θα παραδοθούν στο Αζερμπαϊτζάν όπως αναφέρεται στη συμφωνία για τον τερματισμό των εχθροπραξιών -στις 20 Νοεμβρίου και την 1η Δεκεμβρίου.

Δείτε τις εικόνες από την αποχώρηση των Αρμενιών από την περιοχή Καρβατσάρ: Ναγκόρνο Καραμπάχ: Αρμένιοι αποχαιρετούν το μοναστήρι τους και καίνε τα σπίτια τους

Πηγή της στρατιωτικής αποστολής της Ρωσίας δήλωσε σήμερα στο πρακτορείο Sputnik ότι η αυτοανακηρυχθείσα δημοκρατία του Ναγκόρνο-Καραμπάχ αποσύρει τις στρατιωτικές δυνάμεις της από περιοχές που πρόκειται να παραδοθούν στο Αζερμπαϊτζάν, με βάση αυτή τη συμφωνία.

Η συνθηκολόγηση της Αρμενίας, η οποία υπεγράφη μεταξύ του Γερεβάν και του Μπακού, υπό την αιγίδα της Μόσχας, έδωσε τέλος στις σφοδρές συγκρούσεις, διάρκειας σχεδόν επτά εβδομάδων, οι οποίες στοίχισαν τη ζωή σε χιλιάδες άνθρωπους.

Βάσει της εκεχειρίας, το Αζερμπαϊτζάν θα ανακτήσει μεγάλα εδάφη, τα οποία τελούσαν υπό τον έλεγχο των Αρμένιων, από τις αρχές της δεκαετίας του 1990.

Η κατάπαυση του πυρός υπεγράφη, προκειμένου η Αρμενία να αποφύγει μια οδυνηρή πολεμική ήττα, η οποία ενδεχομένως θα της στοίχιζε το σύνολο των εδαφών του Ναγκόρνο Καραμπάχ, συμπεριλαμβανομένης και της πρωτεύουσας του θύλακα, Στεπανακέρτ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ