ΚΟΣΜΟΣ

Κορωνοϊός - Γερμανία: Προς αυστηροποίηση το «μερικό» lockdown - Το μήνυμα Μέρκελ

Κορωνοϊός - Γερμανία: Προς αυστηροποίηση το «μερικό» lockdown - Το μήνυμα Μέρκελ
Michael Kappeler/DPA via AP, Pool

Με βιντεοσκοπημένο μήνυμά της προς τους πολίτες, η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ ζητά εκ νέου «μεγάλη προσοχή», χωρίς να δίνει ελπίδες για σύντομη χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων που έχουν ληφθεί για να αναχαιτισθεί η ραγδαία εξάπλωση του κορωνοϊού.

«Ο χειμώνας μπροστά μας θα είναι πολύ απαιτητικός για όλους μας. Ο κορωνοϊός θα κυριαρχεί στη ζωή μας για πολύ ακόμη», δήλωσε η Μέρκελ, ενόψει και της αυριανής τηλεδιάσκεψης που θα έχει με τους πρωθυπουργούς των κρατιδίων, κατά την οποία θα αξιολογηθεί η κατάσταση και ενδεχομένως θα ληφθούν αποφάσεις για αυστηροποίηση του μέχρι τώρα «μερικού lockdown».

Στο καθιερωμένο μήνυμά της, η καγκελάριος επισήμανε για μια ακόμη φορά ότι «δεν μπορούμε να συναντιόμαστε χωρίς να ανησυχούμε», ενώ αναφέρθηκε στις δυνατότητες επικοινωνίας που παρέχει η τεχνολογία, οι οποίες ωστόσο, όπως είπε, «δεν αποτελούν υποκατάστατο της προσωπικής συνάντησης».

Παρά το «μερικό» lockdown που έχει τεθεί σε ισχύ από την 1η Νοεμβρίου, για ολόκληρο τον μήνα, η διασπορά του νέου κορωνοϊού δεν έχει περιοριστεί στη γερμανική επικράτεια.

Το γερμανικό Ινστιτούτο Επιδημιολογίας Robert-Koch ανακοίνωσε 16.967 νέα περιστατικά Covid-19 το τελευταίο εικοσιτετράωρο. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέφεν Ζάιμπερτ, ανέφερε ότι «δεν πρέπει να αναμένονται χαλαρώσεις» από την αυριανή τηλεδιάσκεψη της Άνγκελα Μέρκελ με τους πρωθυπουργούς των κρατιδίων.

Υπενθυμίζεται ότι κλειστά παραμένουν από τις αρχές του μήνα καταστήματα εστίασης θέατρα, όπερες, αίθουσες συναυλιών, καζίνο, οίκοι ανοχής, κολυμβητήρια και γυμναστήρια.

Οι αθλητικοί αγώνες διεξάγονται χωρίς θεατές, ενώ απαγορεύονται οι δραστηριότητες των ερασιτεχνικών σωματείων. Παράλληλα, επιτρέπεται η πώληση φαγητού σε πακέτο για την κατανάλωση στο σπίτι, ενώ συνεχίζουν να λειτουργούν σχολεία, παιδικοί σταθμοί, βιομηχανίες, βιοτεχνίες και τα καταστήματα χονδρικής και λιανικής πώλησης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ