ΚΟΣΜΟΣ

Στόλτενμπεργκ: Κίνδυνος να γίνει το Αφγανιστάν βάση τρομοκρατών αν αποχωρήσει εσπευσμένα το ΝΑΤΟ

Στόλτενμπεργκ: Κίνδυνος να γίνει το Αφγανιστάν βάση τρομοκρατών αν αποχωρήσει εσπευσμένα το ΝΑΤΟ
AP Photo / Michael Kappeler

Ο γ.γ. του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, προειδοποίησε την Τρίτη ότι μια εσπευσμένη αποχώρηση του ΝΑΤΟ από το Αφγανιστάν θα έχει πολύ υψηλό τίμημα, καθώς, είναι ορατός ο κίνδυνος να ξαναγίνει βάση διεθνών τρομοκρατών.

«Το Αφγανιστάν κινδυνέυει να γίνει ξανά βάση διεθνών τρομοκρατών οι οποίοι σχεδιάζουν και οργανώνουν επιθέσεις στις χώρες μας, ενώ το Ισλαμικό Κράτος ενδέχεται να επανιδρύσει στο Αφγανιστάν το χαλιφάτο του τρόμου που έχασε στη Συρία και το Ιράκ», δήλωσε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας.

Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP), η τοποθέτηση Στόλτενμπεργκ ήρθε σε απάντηση της πρόθεσης του απερχόμενου προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ, να επιταχύνει την αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων από το Αφγανιστάν.

Σημειώνεται πως ο γ.γ. του ΝΑΤΟ είχε απευθύνει την ίδια ακριβώς προειδοποίηση ήδη στα τέλη Οκτωβρίου κατά τη Σύνοδο των υπουργών Άμυνας, με τον Μιτς Μακόνελ, επικεφαλής των Ρεπουμπλικάνων στη Γερουσία, να την επαναλαμβάνει τη Δευτέρα στον Τραμπ.

Ο Ντόναλντ Τραμπ έχασε στις προεδρικές εκλογές της 3ης Νοεμβρίου από τον υποψήφιο των Δημοκρατικών Τζο Μπάιντεν, όμως παραμένει στην προεδρία ως τον Ιανουάριο του 2021.

Ο απερχόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ έχει δεσμευθεί ότι θα τερματίσει τους χωρίς τέλος πολέμους και έχει δηλώσει ότι επιθυμεί να μειώσει σε 2.500 τον αριθμό των Αμερικανών στρατιωτών στο Αφγανιστάν ως τις αρχές του 2021. Μάλιστα έχει κάνει λόγο για πλήρη αποχώρηση για τα Χριστούγεννα.

«Το ΝΑΤΟ πήγε στο Αφγανιστάν μετά την επίθεση εναντίον των ΗΠΑ για να διασφαλίσει ότι αυτή η χώρα δεν θα γίνει ποτέ ξανά καταφύγιο των διεθνών τρομοκρατών. Εκατοντάδες χιλιάδες στρατιώτες από την Ευρώπη προστέθηκαν στα αμερικανικά στρατεύματα στο Αφγανιστάν και περισσότεροι από χίλιοι από αυτούς πλήρωσαν με το υπέρτατο τίμημα», υπενθύμισε ο Στόλτενμπεργκ.

«Αυτή τη στιγμή υπάρχουν στο Αφγανιστάν λιγότεροι από 12.000 στρατιώτες του ΝΑΤΟ και περισσότεροι από τους μισούς εξ αυτών δεν είναι Αμερικανοί. Ακόμη και με τις νέες μειώσεις από τις ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ θα συνεχίσει την αποστολή του εκπαίδευσης, παροχής συμβουλών και υποστήριξης στις αφγανικές δυνάμεις ασφαλείας και έχει δεσμευθεί να τις χρηματοδοτεί ως το 2024», πρόσθεσε.

Η επιθυμία της Ουάσινγκτον να αποδεσμευθεί από το Αφγανιστάν μετά τη σύναψη συμφωνίας με τους Ταλιμπάν αλλά και η συνέχιση της βίας αποτελούν σοβαρά προβλήματα για το ΝΑΤΟ.

«Τους επόμενους μήνες θα αντιμετωπίσουμε ένα δίλημμα», είχε προειδοποιήσει ο Στόλτενμπεργκ στη διάρκεια της συνόδου των υπουργών Άμυνας.

«Αποφασίσαμε από κοινού να πάμε στο Αφγανιστάν. Θα προχωρήσουμε μαζί στην αναδιάρθρωση των δυνάμεων και θα εγκαταλείψουμε μαζί τη χώρα», επαναλαμβάνει ο γενικός γραμματέας σε κάθε σύνοδο.

Το θέμα θα συζητηθεί την 1η και 2α Δεκεμβρίου κατά τη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών των χωρών μελών του ΝΑΤΟ.

ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΤΕ

NEWSLETTER

ΔΗΜΟΦΙΛΗ