ΚΟΣΜΟΣ

Ναγκόρνο Καραμπάχ: Μπακού και Γερεβάν παρέδωσαν τις σορούς 200 νεκρών τους

Ναγκόρνο Καραμπάχ: Μπακού και Γερεβάν παρέδωσαν τις σορούς 200 νεκρών τους
AP Photo/Sergei Grits

Το Αζερμπαϊτζάν και η Αρμενία αντάλλαξαν 200 σορούς φονευθέντων στις μάχες για τη διαφιλονικούμενη περιοχή του Ναγκόρνο Καραμπάχ, μετέδωσαν σήμερα ρωσικά κρατικά ΜΜΕ, επικαλούμενα τον Ερυθρό Σταυρό.

Οι σοροί ανταλλάχθηκαν παρουσία ρωσικών ειρηνευτικών στρατευμάτων, δήλωσε ο επικεφαλής της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού Πέτερ Μάουρερ, σύμφωνα με τα ρωσικά κρατικά ΜΜΕ.

Εκπρόσωπος του Ερυθρού Σταυρού, που ασχολείται με τη σύγκρουση του Ναγκόρνο Καραμπάχ, δεν επιβεβαίωσε τον αριθμό των σορών που ανταλλάχθηκαν αλλά είπε πως η διαδικασία ξεκίνησε την περασμένη εβδομάδα.

Τουλάχιστον 1.000 άνθρωποι φέρεται να έχουν σκοτωθεί στον πόλεμο των έξι εβδομάδων ανάμεσα στο Αζερμπαϊτζάν και τη γειτονική Αρμενία για την περιοχή του Ναγκόρνο Καραμπάχ.

Η περιοχή, η οποία τελεί ευρέως υπό τον έλεγχο αρμενικών στρατευμάτων εδώ και ένα τέταρτο του αιώνα, θεωρείται από τα Ηνωμένα Έθνη τμήμα του κυρίως μουσουλμανικού Αζερμπαϊτζάν.

Το Αζερμπαϊτζάν πέτυχε σημαντικά εδαφικά κέρδη με τη στρατιωτική επίθεσή του στην περιοχή, που ξεκίνησε στα τέλη Σεπτεμβρίου.

Η Αρμενία συμφώνησε να παραχωρήσει αρκετά τμήματα της περιοχής στο Αζερμπαϊτζάν στο πλαίσιο μιας ειρηνευτικής συμφωνίας που επιτεύχθηκε την περασμένη εβδομάδα ανάμεσα στις δύο πλευρές και την περιφερειακή δύναμη Ρωσία.

Ο πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίεφ και η σύζυγός του, η πρώτη αντιπρόεδρος Μεχριμπάν Αλίεβα, περιηγήθηκαν χθες, Δευτέρα, σε τμήματα της περιοχής, ανέφεραν αζερικά κρατικά ΜΜΕ.

Με ένα πλατύ χαμόγελο, το ζευγάρι πόζαρε για φωτογραφίες στον τομέα Τζαμπραγίλ της περιοχής, σύμφωνα με μια ανάρτηση της Αλίεβα.

«Πίσω βλέπετε το κέντρο του Τζαμπραγίλ. Ο εχθρός κατέστρεψε το σύνολο των υποδομών. Θα απαντήσουν για αυτό στα διεθνή δικαστήρια», ανέφερε ο Αλίεφ σε ένα βίντεο που μεταδόθηκε από κρατικά ΜΜΕ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ