ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Ο Τζο Μπάιντεν ετοιμάζει τη νέα «ομάδα» για τον Λευκό Οίκο

ΗΠΑ: Ο Τζο Μπάιντεν ετοιμάζει τη νέα «ομάδα» για τον Λευκό Οίκο
AP Photo / Andrew Harnik

Ο εκλεγμένος πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ανακοίνωσε την Τρίτη ότι πολλά από τα κορυφαία μέλη του προεκλογικού επιτελείου του, καθώς και ένας Δημοκρατικός βουλευτής θα αναλάβουν καίριες θέσεις στον Λευκό Οίκο, όταν αναλάβει την προεδρία.

Ο Μπάιντεν έχει επικεντρωθεί στην προετοιμασία της ανάληψης της προεδρίας, στις 20 Ιανουαρίου, παρά τις ολοένα και πιο αδύναμες προσπάθειες του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να ανατρέψει στα δικαστήρια το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών της 3ης Νοεμβρίου.

Η επικεφαλής του προεκλογικού επιτελείου του Μπάιντεν, η Τζεν Ο’Μάλεϊ Ντίλον, θα αναλάβει αναπληρώτρια προσωπάρχης, σύμφωνα με την ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα η ομάδα μετάβασης. Οι εδώ και χρόνια στενοί συνεργάτες του, Μάικ Ντόνιλον και Στιβ Ρικέτι, θα αναλάβουν θέσεις συμβούλων, όπως και η Ντέινα Ρίμας, η επικεφαλής νομική σύμβουλος της προεκλογικής ομάδας.

Ένας άλλος στενός σύμβουλος, ο Ρον Κλάιν, έχει ήδη ανακοινωθεί ότι θα είναι ο επόμενος προσωπάρχης.

Ο βουλευτής Σέντρικ Ρίτσμοντ, ο συμπόεδρος της εκστρατείας του Μπάιντεν, θα παραιτηθεί από τη θέση του (εκλέγεται στη Λουιζιάνα) για να αναλάβει υψηλόβαθμος σύμβουλος και διευθυντής της Υπηρεσίας Δημόσιας Διασύνδεσης του Λευκού Οίκου.

Ο πρώην αντιπρόεδρος του Μπαράκ Ομπάμα πρόκειται σήμερα να συζητήσει θέματα που αφορούν την εθνική ασφάλεια με τους δικούς του συμβούλους, αντί για τους κυβερνητικούς αξιωματούχους, αφού η κυβέρνηση Τραμπ έχει μπλοκάρει την πρόσβασή του στις διαβαθμισμένες ενημερώσεις των υπηρεσιών πληροφοριών, όπως γίνεται συνήθως με τους εκλεγμένους προέδρους. Η επικεφαλής της Διοίκησης Γενικών Υπηρεσιών Έμιλι Μέρφι δεν έχει ακόμη αναγνωρίσει τον Μπάιντεν ως «προφανή νικητή», κάτι που είναι αναγκαίο ώστε να αποδεσμευθούν κονδύλια και χώρος γραφείων για τον εκλεγμένο πρόεδρο. Μια εκπρόσωπος της Μέρφι είπε ότι η επικεφαλής εφαρμόζει ό,τι συνηθίζεται σε τέτοιες περιπτώσεις και θα λάβει μια απόφαση μόλις ξεκαθαριστεί ο νικητής.

Ο Μπάιντεν κέρδισε τη λαϊκή ψήφο με διαφορά 5,6 εκατομμυρίων ή ποσοστό 3,6%. Σε ορισμένες περιπτώσεις, η καταμέτρηση ακόμη συνεχίζεται. Στο Κολέγιο των Εκλεκτόρων, που καθορίζει τον νικητή, ο Μπάιντεν έχει εξασφαλίσει 306 ψήφους έναντι 232 του Τραμπ.

Σήμερα πρόκειται να εκδικαστεί σε ομοσπονδιακό δικαστήριο της Πενσιλβάνιας μια προσφυγή του Ρεπουμπλικάνου προέδρου ο οποίος ζητά να μην επικυρωθεί η νίκη του Μπάιντεν σε αυτήν την Πολιτεία. Για να παραμείνει στην εξουσία, ο Τραμπ θα πρέπει να ανατρέψει το αποτέλεσμα σε τουλάχιστον τρεις Πολιτείες, κάτι που δεν έχει ξαναγίνει ποτέ στα χρονικά, όμως φαίνεται ότι δεν διαθέτει τα νομικά μέσα για να το πράξει.

Οι υποστηρικτές του ελπίζουν επίσης ότι οι ανακαταμετρήσεις των ψήφων θα φέρουν διαφορετικό αποτέλεσμα, όμως οι ειδικοί επισημαίνουν ότι η διαφορά ψήφων του Μπάιντεν σε κάθε περίπτωση μοιάζει αξεπέραστη.

Στην Τζόρτζια, οι αρχές αποφάσισαν να προχωρήσουν μόνες τους σε ανακαταμέτρηση με το χέρι, όμως στο Γουισκόνσιν η εκστρατεία του Τραμπ θα πρέπει να πληρώσει εκ των προτέρων για να καταμετρηθούν και πάλι οι ψήφοι. Η Εκλογική Επιτροπή του Γουισκόνσιν εκτίμησε την Δευτέρα ότι κάτι τέτοιο θα στοίχιζε 7,9 εκατομμύρια δολάρια. Ο Μπάιντεν κέρδισε το Γουισκόνσιν με διαφορά 20.000 ψήφων.

Ο υπουργός Εσωτερικών της Τζόρτζια Μπραντ Ραφενσμπέργκερ, που είναι αρμόδιος για τις εκλογές, είπε μιλώντας σε τηλεοπτικά δίκτυα ότι ο έλεγχος των ψήφων έχει σχεδόν ολοκληρωθεί και ότι τα αποτελέσματα θα είναι σε γενικές γραμμές τα ίδια. Επανέλαβε επίσης τον ισχυρισμό του ότι έχει δεχτεί πιέσεις από Ρεπουμπλικάνους να βρει κάποιον τρόπο για να μην μετρηθούν νόμιμες ψήφοι.

«Ήμουν ανέκαθεν συντηρητικός Ρεπουμπλικάνος και θέλω να διασφαλίσω ότι έχουμε μια νόμιμη διαδικασία επειδή πιστεύω ότι η ακεραιότητα μετράει ακόμα», είπε στο τηλεοπτικό δίκτυο CBS News.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ