ΚΟΣΜΟΣ

Bugün και Millet δεν κυκλοφόρησαν στην Τουρκία

Bugün και Millet δεν κυκλοφόρησαν στην Τουρκία
REUTERS/Umit Bektas

Μετά την έφοδο σε δύο τηλεοπτικά δίκτυα του ομίλου τουρκικού Koza-Ipek που σταμάτησαν να εκπέμπουν, ακολούθησε η απαγόρευση της κυκλοφορίας των εφημερίδων Bugün και Millet που ανήκουν στο ίδιο επιχειρηματικό σχήμα.

"Είχαμε κλείσει την ύλη της εφημερίδας μας στις 15:00 (την Τετάρτη) και στις 17:00 ήταν στο τυπογραφείο", είπε ο αρχισυντάκτης της Bugün, Ερχάν Μπασιούρτ και πρόσθεσε: "Χρονοτριβούσαν με το πρόσχημα των τεχνικών προβλημάτων έως τις 21:00. Στη συνέχεια μας είπαν ότι δεν μπορούσαμε να την τυπώσουμε, ότι υπήρχε γραπτή απαγόρευση".

Ο αρχισυντάκτης της Bugün, απολύθηκε μαζί με δύο δημοσιογράφους σήμερα το πρωί, γράφει η εφημερίδα Zaman και αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

"Ένα αιματηρό πραξικόπημα", ήταν το tweet της εφημερίδας “Millet” για τo προωτοσέλιδο που επρόκειτο να κυκλοφορήσει σήμερα, με τη φωτογραφία της ματωμένης δημοσιογραφικής ταυτότητας, ενός από τους δημοσιογράφους της.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγιπ Ερντογάν δέχθηκε και σήμερα επικρίσεις για την απαγόρευση κυκλοφορίας των δύο εφημερίδων. Ωστόσο, το βράδυ της Τετάρτης, σε τηλεοπτική δήλωσή του είπε: "Γιατί η δικαιοσύνη όρισε επιτρόπους (για να διοικούν το Koza-Ipek);" αναρωτήθηκε. "Γιατί ο πρώτος στην ιεραρχία (του Koza Ipek, ο Ακίν Ιπέκ, ο οποίος ζει στο εξωτερικό) έχει διαφύγει. Λέει 'δεν υπάρχει απολύτως καμία παρατυπία'. Τότε γιατί διαφεύγεις; Μην διαφεύγεις, μείνε στη χώρα σου... Αν φεύγεις, αυτό σημαίνει ότι κάπου υπάρχει διαρροή νερού", πρόσθεσε.

Ο όμιλος Koza-Ipek θεωρείται ότι πρόσκειται στον ιμάμη Φετουλάχ Γκιουλέν, ο οποίος, σύμφωνα με τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, έγινε "ο υπ΄αριθμόν ένα εχθρός του λαού” μετά την αποκάλυψη μεγάλου σκανδάλου διαφθοράς που είχε στόχο το περιβάλλον του, τον χειμώνα του 2013.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ