ΚΟΣΜΟΣ

Έχασε τους γονείς του από κορωνοϊό. Μια ολόκληρη πόλη αποφάσισε να κάνει τα 5α γενέθλιά του αξέχαστα

Έχασε τους γονείς του από κορωνοϊό. Μια ολόκληρη πόλη αποφάσισε να κάνει τα 5α γενέθλιά του αξέχαστα
CNNi

Σε ηλικία μόλις 4 ετών, ο Ράιντεν Γκονζάλες έχασε και τους δύο του γονείς. Ο κορωνοϊός έκλεψε τις ζωές τους με διαφορά τεσσάρων μηνών, αφήνοντας στον Ράιντεν μόνο λίγων ετών αναμνήσεις για την υπόλοιπη ζωή του.

Καθώς ο μικρός έχει γενέθλια αυτήν την Κυριακή, η Μάρτζι Μπράιαντ -η αδελφή της γιαγιάς του, την οποία αποκαλεί επίσης γιαγιά- και η οικογένειά της θέλησαν να βρουν έναν τρόπο για να βεβαιωθούν ότι ο μικρός θα πάρει όλη την αγάπη που αξίζει, ειδικά τώρα που οι γονείς του δεν είναι πια εδώ.

Γι’ αυτό διοργάνωσαν για χάρη του ένα πάρτι για τις 28 Νοεμβρίου. Θα έχει θέμα τους δεινόσαυρους και θα είναι μια αληθινή φαντασμαγορία: ένα τοπικό τμήμα της πυροσβεστικής, ένας ανιματέρ ντυμένος Batman, μια λέσχη μοτοσικλετιστών, μία οδηγών φορτηγών και μια κλασικών αυτοκινήτων πρόκειται να πάρουν μέρος.

«Είναι γενέθλια ορόσημο», λέει η Μπράιαντ, που ζει στο Χιούστον του Τέξας.

«Θέλαμε απλώς να ξέρει ότι θα είμαστε εδώ για όλα του τα επόμενα γενέθλια και να βεβαιωθούμε ότι θα γιορτάσει.

Ξέρω ότι η ανιψιά μου θα είναι πάρα πολύ χαρούμενη καθώς θα γνωρίζει ότι το αγόρι της είναι σε καλά χέρια».

Ο Ράιντεν ζει πλέον στο Σαν Αντόνιο κοντά στη γιαγιά του, τη μητέρα της μητέρας του, Ρόζι Σαλίνας.

Πέρα από την ευτυχία του Ράιντεν, η Μπράιαντ εύχεται όλος ο κόσμος να πάρει την απειλή του κορωνοϊού στα σοβαρά.

«Ό,τι κι αν πω είναι λίγο... Ο πόνος που νιώθουμε εξαιτίας του..., το κενό που άφησε στις καρδιές μας..., το μικρό αγόρι που έχασε τη μαμά και το μπαμπά του», λέει. «Ακούτε για τους θανάτους, αλλά δεν ακούτε ποτέ πραγματικά για τους ανθρώπους που έμειναν πίσω, και σε αυτήν την περίπτωση, είναι ένα 4χρονο».

Το Τέξας έχει καταγράψει τον υψηλότερο αριθμό κρουσμάτων κορωνοϊού από οποιαδήποτε πολιτεία των ΗΠΑ, μια χώρα που πλησιάζει γρήγορα τις 250.000 θανάτους.

Προληπτικά μέτρα

Ο πατέρας του Ράιντερ, Έινταν Γκονζάλες, 33 ετών, στις 12 Μαΐου άρχισε μια νέα δουλειά ως οδηγών φορτηγού που μεταφέρει τσιμέντο. Ο εκπαιδευτής του διαγνώστηκε θετικός στον κορωνοϊό και στις 31 Μαΐου, ο Έινταν άρχισε να παρουσιάζει συμπτώματα που περιέγραψε στην οικογένειά του ως συμπτώματα αλλεργίας.

Οι γονείς του μικρού ΡάιντενCNNi

Στις 3 Ιουνίου, διαγνώστηκε θετικός στην Covid-19 και έξι ημέρες αργότερα, μπήκε στην ΜΕΘ, όπου έμεινε λίγο περισσότερο από δύο εβδομάδες πριν πεθάνει στις 26 Ιουνίου.

Η μητέρα του Ράιντεν, η Μαράια Γκονζάλες, 29 ετών, ανακοίνωσε στον γιο της την είδηση του θανάτου του πατέρα του και, παρόλο που ήταν δύσκολο, ο Ράιντεν κατάλαβε ότι ο Έινταν ήταν άρρωστος, λέει η γιαγιά του.

Τόσο ο Έινταν όσο και η Μαράια, δασκάλα νηπίων σε ένα κέντρο ημερήσιας φροντίδας, έπαιρναν τις απαραίτητες προφυλάξεις κατά τη δουλειά τους φορώντας μάσκα, λέει η Μπράιαντ.

Αφού έχασε τον σύζυγό της, η Μαράια αντιμετώπισε κατάθλιψη και άγχος, λέει η θεία της. Αλλά η σωματική της υγεία φαινόταν μια χαρά.

Τη Δευτέρα 5 Οκτωβρίου, η Μαράια πέρασε το πρωινό ψωνίζοντας με τη μητέρα της, παρήγγειλε δείπνο και έζησε μια κατά τα άλλα κανονική μέρα, λέει η Μπράιαντ.

Το βράδυ, άρχισε να βιώνει δύσπνοια και πόνο στο στήθος, οπότε η Μπράιαντ συνέστησε στην αδελφή της να συμβουλευτεί γιατρό.

«Μπήκε στο νοσοκομείο και δεν την είδαμε ποτέ ξανά», θυμάται η Μπράιαντ. «Πέθανε στις 8:14 το πρωί της Τρίτης».

Το προσωπικό του νοσοκομείου εξέτασε τη Μαράια για κορωνοϊό. Το πρώτο τεστ ήταν αρνητικό, το δεύτερο θετικό και μέσα σε τέσσερις ώρες από το αποτέλεσμα, η Μαράια είχε πεθάνει από πνευμονία Covid-19 και οξεία αναπνευστική ανεπάρκεια, λέει η θεία της.

«Άγγελοι στα σύννεφα»

Ο Ράιντεν λέει ότι «η covid πήρε τον μπαμπά μου». Και παρότι είναι λυπηρό να τον ακούει κανείς να το λέει αυτό, πάντα προσθέτει ότι «ο μπαμπάς μου είναι ένας άγγελος στον ουρανό, είναι στα σύννεφα». Έτσι το έχει καταγράψει στο μυαλό του κάθε φορά που τον ρωτούν οι άνθρωποι.

O μικρός Ράιντεν την Κυριακή συμπληρώνει τα πέντε πρώτα χρόνια ζωής και ένα εντυπωσιακό πάρτι τον περιμένει.CNNi

Παρόλο που ο Ράιντεν θυμάται κάθε χαρακτηριστικό του μπαμπά του, μιμείται τη φωνή του και θέλει να έχει παρόμοια μαλλιά όταν μεγαλώνει, δυσκολεύεται να κατανοήσει και να συνειδητοποιήσει ότι τώρα και η μητέρα του έχει ακολουθήσει τον Έινταν ως «άγγελος στα σύννεφα», λέει η γιαγιά του.

Η Μπράιαντ και ο σύντροφός της πήγαν οδικώς στο Σαν Αντόνιο την ημέρα που πέθανε η Μαράια. Ήταν αυτή που είπε στον 4χρονο για τον θάνατο της μητέρα του- ένα από τα πιο δύσκολα πράγματα που χρειάστηκε να κάνει ποτέ, είπε.

«Είναι τόσο έξυπνος. Έχει το πιο μεταδοτικό γέλιο. Έσπασε την καρδιά μου να είμαι εκείνη που θα του μετέφερε αυτά τα νέα για τη μητέρα του» λέει.

«Του είπα, "Ο λόγος που δεν είδες τη μαμά σου τις τελευταίες μέρες είναι επειδή η μαμά αρρώστησε πραγματικά, και η μαμά είναι επίσης ένας άγγελος στον ουρανό τώρα ". Ήταν απαρηγόρητος», θυμάται συγκινημένη η γυναίκα.

Η απάντησή του ήταν αποστομωτική: «Θέλω να γίνω άγγελος στα σύννεφα με τη μαμά και τον μπαμπά μου». Η Μράιαντ θυμάται να του λέει: «Όχι, δεν θέλουμε καν να μιλήσουμε γι' αυτό, αλλά γνωρίζουμε ότι είναι παντού, σε παρακολουθούν».

«Ο ουρανός είναι το όριο»

Η οικογένεια θα πραγματοποιήσει την επιμνημόσυνη δέηση για τον Έινταν και τη Μαράια μετά τις διακοπές, λέει η Μπράιαντ, η οποία έχει δημιουργήσει έναν λογαριασμό στο GoFundMe για να καλύψει αυτά τα έξοδα και άλλα για να βοηθήσει την αδελφή της στην ανατροφή του Ράιντεν.

«Όταν τα μικρά παιδιά βιώνουν το θάνατο ενός αγαπημένου προσώπου, όχι μόνο θρηνούν την απώλεια, αλλά ανησυχούν επίσης για το ποιος θα τα φροντίσει», λέει στο CNNi ο Ρόμπιν Γκούρβιτς, ψυχολόγος και καθηγητής. «Είναι σημαντικό η οικογένεια να διαβεβαιώσει το παιδί ότι κάποιος θα είναι πάντα εκεί για να το φροντίζει».

Σημαντική είναι επίσης και η ανάγκη κατανόησης ότι τα παιδιά θα περάσουν από ένα κύμα συναισθημάτων και ότι είναι σημαντικό να τους δοθεί ο χώρος να τα εκφράσουν και να τα επικυρώσουν», λέει ο Γκούρβιτς.

Αυτό ακριβώς σκοπεύουν να κάνουν οι Μπράιαντ, Σαλίνας και οι άλλοι συγγενείς του Ράιντεν, βεβαιώνει η «γιαγιά» του.

«Ο ουρανός είναι το όριο», είπε. «Είναι τόσο έξυπνο μικρό αγόρι, που θέλω να φτάσει στα όνειρά του και θα είμαστε μέρος αυτού. Έχω πει στην αδερφή μου ότι δεν είναι μόνη, είμαστε όλοι εδώ... Σχολείο ή δραστηριότητες, ό,τι κι αν είναι αυτό που θέλει, θα σιγουρευτούμε ότι το έχει και ότι θυμάται πάντα τη Μαράια και τον Έιντν Τζούνιορ».

A boy lost both parents to Covid-19. His family asks Texas community for help celebrating his 5th birthday, by Alisha Ebrahimji, CNN

ΔΗΜΟΦΙΛΗ