ΚΟΣΜΟΣ

Στο 95% η αποτελεσματικότητα του εμβολίου της Pfizer/BioNTech

Στο 95% η αποτελεσματικότητα του εμβολίου της Pfizer/BioNTech

Στο 95% και όχι το 90% υπολογίζεται με βάση νεότερα δεδομένα η αποτελεσματικότητα του εμβολίου της Pfizer/BioNTech, όπως ανακοίνωσε η εταιρεία την Τετάρτη.

Η φαρμακοβιομηχανία ανακοίνωσε, επίσης, πως το εμβόλιο δεν έχει σοβαρές παρενέργειες.

Η ανακοίνωση έγινε με βάση τα τελικά αποτελέσματα της φάσης 3 καθώς υπενθυμίζεται ότι τα αποτελέσματα της περασμένης εβδομάδας, που έδειξαν ποσοστό επιτυχίας 90%, ήταν προσωρινά.

Τα νεότερα στοιχεία έδειξαν ότι το εμβόλιο απέτρεψε τις ήπιες και σοβαρές μορφές της Covid-19, ενώ είχε ποσοστό επιτυχίας 94% στους μεγαλύτερους σε ηλικία ασθενείς, δηλαδή την πιο ευάλωτη ηλικιακά ομάδα για να κολλήσει κορωνοϊό.

Η Pfizer, η οποία ανέπτυξε το εμβόλιο σε συνεργασία με τη γερμανική εταιρεία BioNTech, είπε ότι οι εταιρείες σκοπεύουν να απευθυνθούν τον FDA, την αρμόδια ρυθμιστική Αρχή, για επείγουσα έγκριση «τις επόμενες ημέρες», εγείροντας ελπίδες ότι το εμβόλιο μπορεί να γίνει σύντομα πραγματικότητα.

Τα δοκιμαστικά αποτελέσματα -λιγότερο από έναν χρόνο αφότου ξεκίνησε η έρευνα για το εμβόλιο- κατέρριψαν κάθε προηγούμενο ρεκόρ επάνω στην ανάπτυξη ενός εμβολίου, μια διαδικασία που συνήθως παίρνει χρόνια.

«Τα αποτελέσματα της μελέτης σηματοδοτούν ένα σημαντικό βήμα σε αυτό το ιστορικό οκτάμηνο ταξίδι για να φέρουμε ένα εμβόλιο ικανό να συμβάλει στον τερματισμό αυτής της καταστροφικής πανδημίας», αναφέρει σε δήλωσή του ο Δρ Άλμπερτ Μπουρλά, ο ελληνικής καταγωγής διευθύνων σύμβουλος της Pfizer.

Υπενθυμίζεται ότι μόλις τη Δευτέρα η εταιρεία Moderna ανακοίνωσε την αποτελεσματικότητα του δικού της εμβολίου, η οποία φτάνει στο 94,5%.

Αν ο FDΑ εγκρίνει το εμβόλιο των δύο δόσεων, η Pfizer έχει δηλώσει ότι μπορεί να διαθέσει μέχρι και 50 εκατομμύρια δόσεις μέχρι το τέλος του χρόνου και μέχρι 1,3 δισεκ. δόσεις μέχρι το τέλος του επόμενου χρόνου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ