ΚΟΣΜΟΣ

Ισημερινός: Νεκροί και αγνοούμενοι εξαιτίας κατάρρευσης σε μεταλλείο

Ισημερινός: Νεκροί και αγνοούμενοι εξαιτίας κατάρρευσης σε μεταλλείο
AP Photo / Policia de Ecuador

Η κατάρρευση εδάφους σε παράνομο μεταλλείο στο βόρειο τμήμα του Ισημερινού, στα σύνορα με την Κολομβία, στοίχισε τη ζωή σε τρεις ανθρώπους, ενώ υπάρχουν τουλάχιστον δύο αγνοούμενοι, ενημέρωσε η εθνική υπηρεσία διαχείρισης κινδύνων και εκτάκτων καταστάσεων (Servicio Nacional de Gestión de Riesgos y Emergencias, SNGR).

«Μέχρι στιγμής, τρεις άνθρωποι ανασύρθηκαν ζωντανοί και άλλοι τρεις έχασαν τη ζωή τους στο περιστατικό στην παραθαλάσσια επαρχία Εσμεράλδας», διευκρίνισε ο δημόσιος οργανισμός σε ανακοίνωσή του, χωρίς να αναφέρει για τι είδους μεταλλείο επρόκειτο.

Άλλοι δύο άνθρωποι αγνοούνται μετά το δυστύχημα, κατά την ίδια πηγή.

Ο πρόεδρος Λενίν Μορένο αναφέρθηκε στο περιστατικό.

«Εξαιτίας της παράνομης εξόρυξης μεταλλευμάτων, σημειώθηκε κατολίσθηση εδάφους στον τομέα Λος Άχος, στο Σαν Λορένσο, στην Εσμεράλδας. Ζήτησα από τους οργανισμούς άμεσης βοήθειας να προχωρήσουν σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για να σωθούν ανθρώπινες ζωές», ανέφερε μέσω Twitter.

Η SNGR διευκρίνισε ότι η παράνομη εξόρυξη προκάλεσε κατάρρευση περίπου 40 κυβικών μέτρων γης.

Το 2013, παρόμοιο δυστύχημα στην επαρχία Ασουάι (νότια) είχε στοιχίσει τη ζωή σε 11 ανθρώπους και είχε αποτέλεσμα να τραυματιστούν άλλοι 18.

Δέκα χρόνια νωρίτερα, στη Ναμπίχα, άλλη περιοχή όπου υπάρχουν μεταλλεία, στα σύνορα με το Περού, κατολίσθηση είχε χτυπήσει χωριό με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 300 άνθρωποι.

Η παράνομη εξόρυξη ορυκτών αποτελεί σοβαρό πρόβλημα στην εξαρτημένη από την παραγωγή πετρελαίου χώρα των Άνδεων, η οποία έχει αρχίσει πέντε μεγάλα μεταλλευτικά έργα, καθώς διαθέτει αποθέματα 11,1 εκατομμυρίων ουγγιών χρυσού, 51,6 εκατομμυρίων ουγγιών ασημιού και 9,8 εκατομμυρίων τόνων χαλκού, κοιτάσματα που συγκαταλέγονται στα μεγαλύτερα παγκοσμίως.

Παρά τη δυσαρέσκεια και τις αντιδράσεις φυλών αυτοχθόνων και πολλών οικολόγων, ο Ισημερινός άρχισε εκμετάλλευση των ορυκτών αυτών σε βιομηχανική κλίμακα το 2019 και ευελπιστεί ότι ο συγκεκριμένος τομέας θα συνεισφέρει το 4% του ΑΕΠ το 2021, από 1,61% το 2018.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ