ΚΟΣΜΟΣ

Ελπιδοφόρα νέα και από το εμβόλιο της AstraZeneca: Προσφέρει σημαντική ανοσία σε ηλικιωμένους

Ελπιδοφόρα νέα και από το εμβόλιο της AstraZeneca: Προσφέρει σημαντική ανοσία σε ηλικιωμένους
AP Photo/Alastair Grant

Ιδιαίτερα θετικά είναι τα πρώτα αποτελέσματα που δημοσιεύσει σήμερα η εταιρεία AstaZeneca για το υπό δοκιμή εμβόλιό της, αφού όπως υποστηρίζει, αναπτύσσει σημαντική ανοσία στους ανθρώπους μεγαλύτερων ηλικιών. 

Πρόκειται για άλλη μια σημαντική εξέλιξη στην κούρσα ανάπτυξης των εμβολίων κατά του κορωνοϊού, μετά τα εντυπωσιακά αποτελέσματα που ανακοίνωσαν η Moderna και οι Pfizer/BioNTech για τα δικά τους εμβόλια το τελευταίο διάστημα.

Το εμβόλιο ChAdOx1 nCov-2019 των AstraZeneca/Πανεπιστημίου της Οξφόρδης αποδείχθηκε αποτελεσματικό σε υγιείς ενήλικες ηλικίας 56 έως 69 ετών καθώς και σε άτομα ηλικίας άνω των 70.

Τα δεδομένα από τη Β΄φάση των κλινικών δοκιμών, που δημοσιεύτηκαν στην έγκυρη ιατρική επιθεώρηση The Lancet, υποδεικνύουν ότι μία από τις πλέον ευάλωτες ομάδες στον κορωνοϊό μπόρεσε να αποκτήσει ανοσία, όπως τόνισαν οι ερευνητές.

Ανάλογη ανοσοαπόκριση εμφάνισαν και οι τρεις ηλικιακές ομάδες (18-55, 56-69 και άνω των 70), ενώ η έρευνα, στην οποία μετείχαν 560 υγιείς ενήλικες (οι 240 εκ των οποίων ηλικίας 70 και άνω) έδειξε ότι οι ηλικιωμένοι εμφάνισαν μεγαλύτερη ανεκτικότητα στο εμβόλιο σε σχέση με τους νεότερους ενήλικες.

Περίπου 560 υγιείς ενήλικες εθελοντές συμμετείχαν στις δοκιμές της φάσης 2, στους οποίους δόθηκαν δύο δόσεις του υποψηφίου εμβολίου ή placebo.

Πριν τα Χριστούγεννα τα τελικά αποτελέσματα

Ο επικεφαλής των ερευνητών για τις δοκιμές του εμβολίου δήλωσε ότι τα αποτελέσματα των δοκιμών τελικού σταδίου θα έχουν «οπωσδήποτε» γίνει γνωστά πριν από τα Χριστούγεννα προσθέτοντας ότι ακόμη είναι πολύ νωρίς για να γνωρίζουμε την αποτελεσματικότητά του.

Στην ερώτηση αν είναι πολύ νωρίς για να ειπωθεί αν το εμβόλιο, για το οποίο έχει αδειοδοτηθεί η AstraZeneca, προλαμβάνει την εμφάνιση της ασθένειας που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός, ο Άντριου Πόλαρντ, που είναι διευθυντής της Oxford Vaccine Group, απάντησε:

«Δεν έχουμε φτάσει ακόμη σε αυτό το σημείο. Είναι προφανές ότι δεν θα υπάρξει βιασύνη».

Ο επικεφαλής των ερευνητών για τις δοκιμές του εμβολίου της Οξφόρδης και της AstraZeneca δήλωσε παράλληλα ότι οι επιστήμονες είναι πολύ ευχαριστημένοι από τα αποτελέσματα που δόθηκαν νωρίτερα σήμερα στη δημοσιότητα, σημειώνοντας ότι υπάρχει εξαιρετικά καλή ανοχή στο εμβόλιο από αυτούς που είναι άνω των 55.

Ο Πόλαρντ πρόσθεσε ότι προσπάθησαν να παρασκευάσουν ένα εμβόλιο που θα μπορεί να διανεμηθεί παντού και ότι υπάρχει ανάγκη να φτάσει πρώτα σε αυτούς που διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο θανάτου από την COVID-19.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ