ΚΟΣΜΟΣ

Επιβεβαιώνει τις επιπλέον απαιτήσεις της Άγκυρας o Μαρτιν Σουλτς

Επιβεβαιώνει τις επιπλέον απαιτήσεις της Άγκυρας o Μαρτιν Σουλτς

«Αν υπάρχει καλή θέληση μπορούμε να δημιουργήσουμε μια σημαντική ανακούφιση ειδικά για την Ελλάδα» τόνισε σε συνέντευξη Τύπου ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς

Παράλληλα επιβεβαίωσε πω η Άγκυρα ζήτησε την επιτάχυνση των διαδικασιών για την μετακίνηση Τούρκων πολιτών στην Ευρώπη χωρίς βίζα, αλλά και την αύξηση της βοήθειας για την προσφυγική κρίση. Τέλος ο κ. Σουλτς στάθηκε στην ανάγκη να επιτευχθεί μείωση των προσφυγικών ροών αλλά και στην θέληση της Ευρώπης να χτυπηθούν οι διακινητές.

Επιπλέον, εξέφρασε την άποψη ότι δεν πρέπει να λειτουργήσει η ενταξιακή διαδικασία της Τουρκίας ως προϋπόθεση για την άμεση αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης.

Σε ό,τι αφορά την πρόταση που έχει τεθεί στο τραπέζι για επιστροφή στην Τουρκία και των Σύρων προσφύγων, έτσι ώστε να τεθεί σε εφαρμογή μια διαδικασία επανεγκατάστασης ως μοναδικός τρόπος να λάβουν άσυλο στην ΕΕ, ο Μ. Σουλτς υπογράμμισε πως είναι ένας τρόπος να καταπολεμηθούν τα δίκτυα διακινητών. «Ένα τέτοιο μέτρο θα είναι κατά των διακινητών, όχι κατά των προσφύγων. Οι πρόσφυγες θα ξέρουν πως θα έχουν την ευκαιρία να επανεγκατασταθούν στην Ευρώπη, χωρίς να χρειαστεί να βάλουν τη ζωή τους σε κίνδυνο. Πρόκειται για ένα είδος προστασίας για τους πρόσφυγες», εξήγησε.

Την ίδια στιγμή σε θρίλερ εξελίσσεται η σύνοδος Κορυφής Ευρωπαϊκής Ένωσης-Τουρκίας για το προσφυγικό. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες οι επιπλέον οικονομικές απαιτήσεις της Άγκυρας παρατεινουν χρονικά τις διαπραγματεύσεις.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Politico, η Τουρκία έχει βάλει στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης τέσσερις νέους όρους, που φέρονται να είναι:

- Περισσότερα χρήματα (έξιδισ. ευρώ, αντί για τα τρία δισ., στα οποία έχουν δεσμευτεί οι Ευρωπαίοι) για τη δημιουργία χώρων για τη διαμονή των προσφύγων.

- Πλήρη απελευθέρωση των θεωρήσεων βίζας για τους Τούρκους που ταξιδεύουν στην Ευρώπη -και μάλιστα, μέχρι τον Ιούνιο.

- Επιτάχυνση συνομιλιών για την ένταξη στην ΕΕ με «ξεπάγωμα» πέντε κεφαλαίων και

- Επανάληψη συνομιλιών για τη μετεγκατάσταση προσφύγων

Πηγή που επικαλείται το Reuters, δε, αναφερόμενη στη χθεσινοβραδινή συνάντηση των Νταβούτογλου, Μέρκελ και Ρούτε, υποστήριξε ότι η Άγκυρα ζήτησε 20 δισ. ευρώ για το προσφυγικό, υποσχόμενη ότι, σε αντάλλαγμα: α) θα πάρει πίσω όλους τους μη Σύρους μετανάστες, στους οποίους δεν έδωσε άσυλο η Ευρώπη (συν όσους περισυλλέγονται στα δικά της ύδατα) και β) θα πατάξει πιο αποτελεσματικά τους διακινητές.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ